Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuální informace z ustavujícího zasedání zastupitelstva 5.11.2018

18. 11. 2018

V pondělí 5. 11. 2018 se v KD Radost sešli noví zastupitelé zvolení v komunálních volbách na období 2018 - 2022.  I když KSČM  skončila ve volbách na druhém místě se 7 zastupiteli, byla odsunutá do opozice společně s Piráty (4), SPD (4) a ODS (2). Koalici vytvořilo vítězné Ano (13) s  ČSSD (6), Hnutí pro Havířov (4) a KDU-ČSL a STAN (4).

Po zahájení zastupitelstva všech 43 zastupitelů složilo předepsaný slib. Program poté pokračoval volbou nového vedení města. ČSSD navrhla, aby ve vedení města pracovalo 5 uvolněných členů rady, a to ve funkcích:

Náměstek pro ekonomiku a správu města
Náměstek pro investice a chytré město
Náměstek pro školství a kulturu
Náměstek pro sociální oblast
Člen rady města pro sport

Ing. Eduard Heczko (KSČM) vznesl dotaz ohledně budoucího primátora, který by měl být neuvolněný. „Myslím si, že to není správné. V rámci ČR budeme jako statutární město zřejmě jediní“, řekl a současně navrhl, aby uvolnění radní byli jen čtyři, bez radního pro sport. K jeho návrhu se přidala i členka SPD Bc. Darja Tomaniecová. „Tato funkce by město přišla na 4 miliony korun. Tu práci by mohl zastat pan Bělica, který bude neuvolněným primátorem".

Vysvětlení se ujal i Bc. Josef Bělica (ANO), který popsal, s jak velkými rozpočty a rozsáhlým majetkem pracují například Správa sportovních a rekreačních zařízení, sociální odbor nebo odbor školství. 

„Já jsem funkci sociálního náměstka vykonával. Proto by mě zajímalo, jaká bude náplň nových náměstků a uvolněného radního. Odbory i SSRZ mají své ředitele. Navrhuji, aby byl i uvolněný radní pro psí útulek“, řekl někdejší primátor Bc. Daniel Pawlas (KSČM). 

Jeho návrh hlasováním neprošel, když pro bylo jen 5 zastupitelů. Pro návrh paní Tomaniecové bylo 14 zastupitelů a stejný počet byl i  pro návrh Ing. Heczka. 

Naopak původní návrh koalice podpořilo 27 členů zastupitelstva.

Před volbou primátora navrhl předseda klubu zastupitelů za KSČM Ing. Eduard  Heczko,  aby volba primátora probíhala tajně. Návrh však nebyl schválen. Dále pak Bc. Daniel Pawlas (KSČM) navrhl na primátorku Mgr. Janu Feberovou, která však nominaci nepřijala.

 

Neuvolněným primátorem se tak stal Bc. Josef Bělica (ANO). Znamená to, že primátorem není na plný úvazek.

 

Z řad opozice se zvedla kritika, kterou shrnul někdejší náměstek Ing. Eduard Heczko (KSČM), že Havířov bude zřejmě raritou a nepovažuje za správné, aby primátor nebyl pro svou funkci uvolněn. Dodal, že by si město zasloužilo, aby se primátor jeho vedení věnoval naplno. Primátor  Bělica bezprostředně po zvolení uvedl, že je připraven  své funkci se věnovat naplno a ve prospěch občanů. Uvidíme, jak se panu Bělicovi podaří skloubit práci primátora, poslance Parlamentu ČR a krajského zastupitele.( ! )

 

Změny se odehrály i ve funkcích náměstků primátora. Náměstkem pro ekonomiku a správu města byl zvolen Ing. Ondřej Baránek (ANO), náměstkem pro investice a chytré město byl zvolen Ing. Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL a STAN), náměstkyní pro školství a kulturu byla zvolena Mgr. Jana Feberová (ČSSD), náměstkyní pro sociální oblast byla zvolena Mgr. Stanislava Gorecká (ANO) a nakonec byl zvolen uvolněným členem Rady města Havířova pro oblast sportu Mgr. Daniel Vachtarčík (HpH). Zbývajícími neuvolněnými členy rady byli zvoleni: 


Ing. Jiří Martinek       (ČSSD)
Róbert Masarovič     (ANO)
Ing. Pavel Rapant   (ČSSD)
Mgr. Iva Georgiu      (ANO)
Bc. Alena Olšoková  (ANO)

Po hodině a půl od zahájení zasedání bylo zvoleno kompletní vedení města. Volby proběhly přesně podle koaliční dohody. 

Zastupitelé v dalších volbách zvolili jako statutárního zástupce primátora Ing. Ondřeje Baránka. 

Finanční výbor Zastupitelstva města Havířova bude 11ti členný a předsedkyní byla zvolena Ing. Eva Šillerová (KDU-ČSL). Návrh z řad KSČM na obsazení předsedy z řad opozice, a to konkrétně Ing. Heczkem opět neprošel.

Devíti člennému Kontrolnímu výboru Zastupitelstva města Havířova bude předsedat Mgr. Martin Rédr (Piráti). I zde KSČM navrhovala svého kandidáta. Bc. Monika Havlíčková bohužel však  předsedkyní zvolena nebyla.

Těmito kroky nově ustanovené vedení města vyslalo jasný signál všem občanům a zároveň voličům, jak hodlá nadále vést toto město. Bylo potlačeno i samotné zdání demokracie, nemluvě o demokratických kontrolních mechanismech. Byť se zde tato poslední poznámka nehodí, přesto si ji neodpustíme i když sklidíme oprávněnou kritiku. „Bůh ochraňuj naše město“.

Dále zastupitelstvo jednalo o výši odměn, které se do konce letošního roku nebudou měnit. Zasedání zastupitelstva bylo ukončeno vyčerpáním všech bodů v 11.30 hodin.

 

I když  jsme skončili v opozici, nadále budeme prosazovat zájmy našich voličů a bedlivě sledovat vedení města, zda dodržuje vše, co slíbilo.

 

Markéta Fikáčková, Mgr. Radek Kupczak