Jdi na obsah Jdi na menu
 


Katastrofické nálady jsou přiživovány zprávami o teplotních rekordech: rok 2005 byl podle amerických údajů nejteplejším za poslední staletí. Za uplynulých třicet let prý vzrostla průměrná teplota na Zemi téměř o jeden stupeň a pár dalších může přibýt do roku 2100."Není to něco, čemu byste se mohli přizpůsobit. Nemůžeme dovolit, aby to dalších deset let běželo jako dosud. Musíme něco dělat," řekl James Hansen, šéf amerického Goddardova ústavu pro vesmírná studia.Vědci tvrdí, že už nyní je technicky i finančně možné omezit podíl lidstva na světovém oteplování. Hlavní překážkou jsou podle nich sami lidé – jejich neznalost, nezájem, kulturní bariéry a rozporné zájmy.

Obrazek

Vědci se bojí, že oteplování Země postupuje rychleji, než se předpokládalo. Neúroda, vymírání či nedostatek vody jsou jeho možným výsledkem. Ničivé dopady globálního jevu může lidstvo pocítit už kolem roku 2100, upozorňuje nejnovější studie, kterou vypracovalo na 200 vědců z celého světa.

Podle studie existují silné důkazy, že již nyní dochází ke změnám podnebí, vyvolaným především činností lidí. To je sporná myšlenka, kterou řada zemí včetně USA odmítá. Blair jí však přitakává.

"Nyní je jasné, že emise skleníkových plynů spolu s industrializací a ekonomickým růstem u světové populace, která za posledních 200 let vzrostla šestinásobně, způsobují neudržitelné tempo světového oteplení"

 I tento zdánlivě nevelký růst prý výrazně zvyšuje riziko tání ledovců  ."Zpráva je znepokojivá svými náznaky, že to, co bylo dlouhodobým politickým rámcem, se může stát něčím, co způsobuje daleko větší potíže, než si lidé umějí představit" .

Obrazek

Ale i oceány mohou prodělat změny, jež těžce zasáhnou lidi. V moři se totiž rozpouští část skleníkových plynů, označovaných za příčinu oteplení. To zvyšuje kyselost vody, což ohrožuje velkou část planktonu, který je základem mořského života . Bez něj nemůžou v oceánu přežít žádní  tvorové.

Celý svět se zabívá studií ,jak zmenšit skleníkové plyn.Však dosud na nic nepřišli a celý svět to stálo v propočtu 50 000 000 000 eur.

Obrazek

Co sestane za 92let .Budou snad muset naše děti bojovat o život jako ryby v oceánu ? My prostí lidé můžeme jen doufat ,že náš svět za 92 let nezaplaví oceán,že naše, dnes vybudované domovy zde budou stát.

Ledovce pomalu ,ale jistě tají. Objem vody v oceánu se zvětšuje a lidé,žijící na ostrovech se každý večer modlí,aby jejich domov další den neschoval pod desítky metrů vody.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář