Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Obrazek

 

Tvář z fotek. Prvotina, knížečka tištěná v Hlučíně u Baloušků ve formě malého sešitku. "Sbírku jsem psal ještě jako kluk, který se ve svých osmnácti teprve probouzí z dětského snu do příliš neuvěřitelné, složitě zašmodrchané reality a nenapadá ho nic lepšího, než skládat o tom patetické verše," říká autor. Převládají texty rýmované, s pravidelným rytmem a občasnými básnickými klišé, jak už to na začátku chodí.

Knížka existuje pouze pro nostalgické potřeby autora, nelze ji zakoupit.

 

Obrazek

 

 Od mramoru chlad. Sbírka básní vydaná v roce 2001 Spolkem ostravských bibliofilů. Nakladatelsky zaštítil Leopold Čada. Knížka byla ručně sázena v Tiskárně Karásek v Petřkovicích, autorkou ilustrací je opět Jana Pivovarská. Někteří čtenáři označují sbírku především za milostnou, zapomínají však při tom na množství básní s naprosto odlišnou tematikou. Celkově jde o knížku postupného hledání poetiky, oprošťování se od rýmu, tříbení metafory.


 

Obrazek     Všudypřítomná bedrunka. Knížka vydaná v bibliofilské podobě v roce 2004 vlastním nákladem. Obsahuje tematicky různorodé básně, počáteční idylismus se vytratil. Proces směřování k osobité poetice dospěl v této sbírce k rozhodujícímu stadiu. Jedná se o pomyslný předstupeň Flanelové něhy, vydané o tři roky později. Básně zbavené rýmu a dřívější mnohomluvnosti usilují o čtenářovo citové zaujetí střídmějším, ekonomičtějším vyjádřením, nikoli kupením slov. Mnohé básně této knížky znají čtenáři z autorských čtení konaných v Kulturním centru Poruba či v klubu Atlantik.


 Obrazek

 Flanelová něha. Sbírka vydaná na konci roku 2007 v nakladatelství Montanex a. s. v Ostravě. Ilustrace pocházejí od Aleny Lipinové, knižní vazbu obstaral p. Horst Neumann (knihvazárna Athos v Ostravě). Básnická kniha Lukáše Bárty odrážející jeho postupně se proměňující poetiku. Básně symbolické, směřující k sevřenosti výrazu, hutnosti a větší expresivitě, přesto snad stále citlivé a lidské.

K zakoupení v ostravských knihkupectvích (např. Academia, Artforum, Dům knihy Librex) či na internetu. Cena 88 Kč.

 

ObrazekPrůvodci. Román vydaný v listopadu 2008 vydavatelstvím Repronis v Ostravě. První lyrizovaná próza Lukáše Bárty.

   Každý život je množstvím příběhů. Takoví jsou i Průvodci. Zoufale, leckdy trapně každodenní, malé, a přece rozhodně ne nicotné lidské příběhy, které se jen zdánlivě odvíjejí rovnoběžně vedle sebe, protože čtenář od začátku čeká, kdy a jak se propojí. Chvílemi dynamické a silně epické, místy jakoby ustrnulé  v čase a seskupené do koláží spíše výtvarných. Průvodci jsou též putováním skrze končiny strachu, pociťovaného vždy nejvíce o ty druhé a zvládnutelného jen tehdy, nechybí-li někdo, kdo se rozhodl ukazovat cestu, třebaže ji sám možná dobře nezná. A jak napsala jedna z prvních čtenářek románu, bohemistka Martina Rysová, Průvodci jsou především knihou o zuby nehty udržované lásce a lidskosti. Knihou o křehce malé, a tedy o to větší naději.

 

Obrazek

Pavilon racků. Sbírka básní vydaná koncem roku 2009 nakladatelstvím ATHOS v Ostravě. Ilustrace Jana Balcarová. Vazbou opatřil knihařský mistr Heřman Neumann. Sbírka je rozdělena do oddílů "Zvedání límce", "Nad pódiem" a "Vábnička", přičemž zejména prostřední část knihy reflektuje autorovu zkušenost se základní uměleckou školou, která nebyla vždy pozitivní a inspirující. Klasická "liduška" je zde zobrazena jako přízračné vězení Múz, místo, v němž je mnohý talent spíše deformován než rozvíjen.

Básnická sbírka Lukáše Bárty je k zakoupení v ostravských knihkupectvích (např. Academia, Artforum, Dům knihy Librex) či na internetu. Prodejní cena 89 Kč.

 

pilire_ilustracni.jpg Potichu odstřelované pilíře. Básnická sbírka vydaná opavským nakladatelstvím PERPLEX v roce 2012. Ilustrace Hana Slaninová. Náklad 300 kusů.

Svou další básnickou sbírkou rozvíjí Lukáš Bárta osobitou poetiku, v níž se mu daří dobývat z převážně městské každodennosti působivé mikropříběhy a evokovat nevšední obrazy. Jeho "poezie významové víceznačnosti plné jinotajů, hádanek, zajímavých metafor a promyšlených spletitých asociací" (M. Kovářík) se vykazuje zralým autorským rukopisem, uměřenou prací s básnickým slovem a schopností ozvláštnit jazykový výraz.

Kniha, označovaná mnohými za nejkonkrétnější autorův básnický čin. Verše o skutečných, křehkých cennostech, které z našich životů mizejí leckdy nepostřehnutelně, a o to víc pak chybějí.

K zakoupení v internetovém knihkupectví www.kosmas.cz a na některých prodejnách (Academia). Možno objednat i u nakladatele (www.perplex.cz). Běžná cena 129 Kč.