pečeme dort
12. 5. 2008
- Pečení v dortovém rámu nám ušetří tuk na vymazání a mouku na vysypání formy. Na rovný plech položíme pečící papír a na něj položíme dortový kruh. Když není plech úplně rovný, musíme přečnívající okraje přitlačit a ohnout ke kruhu, aby těsto nevytékalo.
- Pokud pečeme ve formě s pevným dnem, musíme formu důkladně vymazat tukem. Místo másla raději použijeme pevný ztužený tuk. Máslo se snadno připaluje. Formu pak ještě vysypeme hrubou moukou.Tento krok provádíme důkladně, aby se křehké dortové těsto po upečení neroztrhlo a šlo snadno z formy odejmout.
- Formu plníme těstem pouze do tří čtvrtin, během pečení ještě nabude. Zarovnáme ho stěrkou, směrem od středu ke krajům formy.
- Dortové těsto vložíme do předehřáté, středně horké trouby.
- Prvních 15 minut pečeme při mírně pootevřené troubě.
- Když těsto nabude, dopékáme v uzavřené troubě. Celková doba pečení je 30 - 40 minut.
- Upečený dort poznáme podle barvy. Zkoušku provedeme i špejlí, kterou zapíchneme do středu. Po vytažení zpět musí být špejle suchá.
- Správně upečený dortový korpus je pružný, nepromáčkne se při lehčím tlaku shora.
- Po upečení těsto vyjmeme z trouby. Povrch dortu slabě poprášíme moukou, ihned obrátíme zpátky na horký plech, poprášenou stranou dolů. Docílíme tím hladkou a rovnou vrchní plochu dortu. Před zdobením mouku z těsta „smeteme“.
- Dort necháme vychladnout. Nesmíme ho ale zchladit zprudka. Nenecháme ho chladnout například v mrazivém počasí na balkóně, těsto by se srazilo.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář