Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní akce na hradech a zámcích

16. 7. 2008

Nový zámek pro turisty

Zámek CHOTOVINY se letos poprvé ve své historii otevírá návštěvníkům.

Zámek Chotoviny leží sedm kilometrů severně od jihočeského Tábora. Stojí na místě bývalé Vlkančické tvrze.

Historie obce a zámku je poměrně dlouhá, první zmínka o Chotovinách pochází již z roku 1266. Podle farní kroniky byl na konci 10. století na místě nynějšího zámku římskokatolický kostel, což ostatně potvrzují také nálezy lidských kostí a bronzových náušnic. V roce 1345 věnoval vesnici Chotoviny král Jan Lucemburský pánům z Rožmberka, kteří ji drželi do 16. století. Roku 1706 kupuje celý statek Anna Marie Nosticová. Její dědic Jan Karel Soyer však panství natolik zadlužil, že musí přejít do majetku jezuitů. V té době se již o sídle dá mluvit jako o zámku.

Jezuité, měšťané... a škola Jezuité zámek spravovali osm let. Po nich panství získává Kašpar hrabě Migazzi, který zde v letech 1770 až 1780 vybudoval klasicistní zámek. Po jeho smrti se panství ujímá jeho bratr - kardinál Bartoloměj Migazzi, který zámek přestavěl v barokním stylu.

Důležitou událostí v historii zámku byl rok 1806, kdy chotovinské sídlo kupuje pražský měšťan Jan Nádherný, který byl později povýšen do šlechtického stavu. Baron Nádherný dal zámku dnešní novorenesanční podobu a ke kostelu přistavěl empírovou hrobku ve stylu dórského chrámu.

Na zámku poté při vojenských manévrech v letech 1903 a 1913 pobýval také následník rakouskouherského trůnu Ferdinand d’Este, který si zde, stejně jako na nedalekém Konopišti, užíval své lovecké vášně.

Potomci rodu Nádherných na zámku zůstali během obou světových válek. V roce 1945 bylo panství zkonfiskováno a Nádherný byl nařčen z kolaborantství. V září 1945 do Chotovin dorazila ruská armáda - několik set vojáků - a odvezla většinu zařízení. Baronku s dvouletým synem nejprve přestěhovali do domku u parku a posléze převezli do sběrného tábora. Když Nádherného po dvou letech propustili z vězení a byl zproštěn obvinění, odstěhovala se rodina do Spojených států.

V zestátněném zámku byla od roku 1947 umístěna základní škola. Po převratu získal rod Nádherných v restituci majetek zpátky a v roce 2001 ho škola opouští.

Zámku se ujal Jan Nepomuk Nádherný, který se do Česka vrátil počátkem devadesátých let. Po restituci provedl rozsáhlou rekonstrukci. Právě díky ní je dnes zámek poprvé ve své historii otevřen pro veřejnost.

Vzácné dřeviny v parku Nyní se tedy můžete volně procházet po zámeckých zahradách nebo využít prohlídku zámeckého interiéru v doprovodu průvodkyně, která vás seznámí s historií i vybavením zámku.

Prohlídkový okruh vás zavede do obou zámeckých podlaží. Projdete obývacím pokojem, salonkem, kuchyní a dalšími pokoji, které jsou vybavené replikami historického nábytku.

Z originální prohlídky nově zrekonstruovaného zámku si jistě odnesete mnoho netradičních zážitků. Setkáte se také s běžným domácím zařízením, protože majitelka a nejmladší dcera Jana Nepomuka Nádherného Jamie zámek stále využívá. V přízemí zámku je pro mladší návštěvníky připravena obrázková výstava tradičních českých strašidel a v jeho sklepení je vybudovaná speciální strašidelná atrakce, kde nechybějí ani zvukové efekty.

V okolí zámku se nachází park, který založil baron Nádherný v první polovině 19. století. Park se rozprostírá na více než dvaceti hektarech a pro svou dendrologickou hodnotu - roste zde řada vzácných druhů dřevin - je významnou součástí zámeckého dědictví.

Autor: Richard Valoušek

Zámek Litomyšl Klavír? Klavír!

Krásu klávesových nástrojů v proměnách staletí představuje výstava vzácné sbírky klavírů ve spolupráci s Národním muzeem Kdy: od května 2008 (stálá výstava) Zámek Boskovice Zámecké šermování Šermířské vystoupení v zahradě s Boskovickou poutí Kdy: 27. července 2008 Zámek Ratibořice Automobilové veterány Setkání majitelů historických motorových vozidel bude doprovázené hudbou a promenádou postav v historických kostýmech Kdy: 9. srpna 2008 Hrad Brumov Rytířská klání Šermířské a zábavné vystoupení s dobovým tancem a hudbou Kdy: 2. srpna 2008 Hrad Lipnice Slavná lipnická erbovní historie Výstava historických erbů Kdy: od července 2008 Hrad Pirkštejn Slavnosti Pirkštejnské růže Řemeslný jarmark doprovázený hudbou, tancem, šermem a divadlem Kdy: 23.-24. srpna 2008 Hrad Helfštýn Studie a plastiky J. A. Komenského Kdy: 8. května-24. srpna 2008

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář