Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pít či nepít? Duel Abstinenta a Alkoholika

23. 5. 2008

Pít či nepít? Duel Abstinenta a Alkoholika

 

Asi by se někde v tomto článku měla objevit zprofanovaná a okřídlená věta, že alkohol je metla lidstva. Píšu ji raději hned na začátek, poněvadž v duelu dvou studentů, z nichž prvního můžeme označit za Abstinenta (klidně s velkým A, protože NIKDY nezkusil ani kapku ohnivé vody) a Alkoholika (klidně s velkým A, protože jen JEDNOU odešel z hospody střízlivý) nezazní. Ano, jsou to extrémní postoje a jiné životní hodnoty. Můžete srovnat, ke komu z nich máte blíž.

 

Zdeněk: dvacetiletý student Fakulty provozně ekonomické na ČZU. Hraje závodně fotbal

a rád chodí na punkové koncerty. Nikdy zatím neokusil ani kapku alkoholu, přesto se hospodám nevyhýbá.

 

Petr: čtyřiadvacetiletý student Fakulty sociálních věd. Pracuje v PR agentuře. Rád cestuje

a chodí na koncerty. Spočítal si, že u piva stráví asi třicet hodin týdně.

 

Pil jsi alkohol někdy dřív, nebo vůbec?

Nepil jsem nikdy. Neměl jsem ani například čokoládu s rumem, nebo něco takového. Jediné na co si vzpomínám, že jsem na jedné zabíjačce jedl prase, které polívali pivem.

 

Zkoušel jsi někdy aspoň na čas vydržet bez alkoholu?

Ne. Pro mě je to styl života. Hospody, koncerty, cigarety. Je to jako byste po někom chtěli, aby přestal spát. Nemyslím si ale, že bych byl na alkoholu závislý, jen nevidím důvod, proč bych se mu měl vyhýbat. Neškodí mi.

 

Co si dáváš v hospodě, když ostatní pijí pivo?

Chodím často na punkové koncerty a tam si dávám většinou jablečný džus. Důvod je prostý. Mezi nealkoholickými nápoji je právě jablečný džus nejvíce podobný pivu a tak nikomu nemusím vysvětlovat proč nepiju pivo, protože si všichni myslí, že to pivo je.

 

Přijdou ti divní tvoji vrstevníci, co si v hospodě objednávají celý večer džus?

Tak divní...To se nedá takhle jednoduše říct. Asi mi vadí, když si někdo ze své abstinence udělá modlu a pak se na každého, kdo to má jinak, dívá skrz prsty. Občas se v naší partě někdo takový objeví. Určitě jsem schopný s abstinenty diskutovat a pochopit lidi, kteří to mají jinak. I pro mě jsou rána s kocovinou volba. Ale jdu vždycky do toho, protože představa večera o džusu mi přijde horší než představa rána na záchodě.

 

Utratíš méně peněz něž ostatní tvoji kamarádi, kteří na rozdíl od tebe pijí alkohol?

Myslím si, že o dost méně. Ta hlavní výhoda je ale v tom, že mohu jezdit vždy autem. Je to pohodlnější nejen pro mě, ale také pro mé kamarády. Nakonec to tedy dopadne tak, že všechny vozím a oni tak jsou nakonec rádi, že alkohol nepiji.

 

Alkohol je u nás levnější než nealko. Je to i jeden z motivů, proč si radši vybereš pivo než hruškový džus?

Určitě. Jeden večer jsem musel řídit a pil jsem celou dobu právě džusy a když už jsem byl přeslazený, tak minerálku. A účet jsem měl oproti ostatním, které jsem pak nakalené rozvážel, trojnásobný. Ovšem pravdou je, že zase když piju, tak se to obvykle protáhne a domů pak musím jet taxíkem. Což taky není nejlevnější.

 

Mají na tebe lidé kolem vtipné připomínky?

Teď už ani ne. Jen občas, když jde s námi někdo nový, tak se diví a třeba něco řekne, ale jinak se s tím už v poslední době nesetkávám. Naopak mi často říkají, že mi závidí, že by chtěli mít mé plíce, či játra. Občas se také setkám s reakcí, že kecám, ale tomu se asi nedá vyhnout.

Jednou, když jsme byli se střední školou na protidrogové besedě, tak ten pán co to uváděl, nás vyzval, ať se přihlásí, kdo vůbec nekouří a nikdy nekouřil. Přihlásilo se nás asi deset a když se pak zeptal, ať se teď přihlásí kdo nikdy nezkusil alkohol, přihlásil jsem se pouze já. On na to řekl, že až na tamhletoho vtipálka je to normální jev mezi dnešními mladými. Ale nedivím se mu, že mi nevěřil a měl mě za vtipálka.

 

Nevybudoval sis už náhodou pověst hospodského povaleče?

Asi jo. V práci si ze mě kolegové dělají srandu, když čas od času přijdu s červenýma očima. A pak demonstrativně otevírají okna a říkají věci jako "Ty už jsi hospodský inventář." Ale když začnu povídat historky, které se lidem, co se neopíjí, prostě vyhýbají, tak se smějou. Ovšem je jasné, že už si mě někam zaškatulkovali a mluví se mnou určitým způsobem. Když se stočí debata na alkohol, hned si mě volají jako poradní hlas. Jak už jsem ale říkal, tuto pověst jsem si vybudoval celkem vědomě, tak se ani nezlobím.

 

A co na to říkají holky?

Holky jsou rády. Myslím si, že se jim to docela i líbí, když chlap nepije. Dokonce má přítelkyně kvůli mně přestala kouřit, protože to opravdu nemám rád.

 

Holkám nevadí, že tolik času trávíš u piva?

Nevím. Tak především, za posledních pět let jsem měl vztahy jen s holkama, se kterýma jsem se právě u piva seznámil. A z mého neodborného pozorování jasně vyplývá, že to tak má většina lidí kolem. Tudíž si občas s nadsázkou říkám, jestli abstinenti nemají potíže se seznamováním s opačným pohlavím. Přece jen alkohol odbourává nervozitu, která se v takových situacích dostavuje. Pokud by přítelkyni nějak zásadně vadilo, že mám k alkoholu blízký vztah, řešil bych to podle toho, jaký by použila argument. Kdyby to řešila výčitkami typu "Celý víkend sedíš s kamarády v hospodě", asi bych si řekl, že má problém s lidmi kolem mě, což by bylo špatné znamení pro vztah. A taky bych asi nesnesl, kdyby se začala ohánět mým zdravím. Ještě se ale pěkně dlouho nemíním usadit tak, abych o víkendech vymýšlel zlepšováky v bytě a na kamarády a pařby rezignoval. A nemyslím si, že to nějaká holka může změnit. Ale třeba budu jednou překvapený.

 

Jaké je to sedět v hospodě s lidmi, kteří během večera odpadávají a mluví čím dál větší hlouposti, když ty jsi jediný, kdo to opravdu vnímá?

Já se tím docela bavím. Vadí mi jen to, když jsou moc opilí a přehánějí to. Moc mluví, jsou hluční a prostě to celkově přehánějí, to je nepříjemné. Jde především o skupiny, které si hrají na machry, když jsou ve větším počtu. Když ale nedělají bordel, tak s tím problém určitě nemám a spíš se bavím s nimi.

 

Nemáš někdy pocit, že s počtem vypitých skleniček začínají být hospodské debaty jalové a hloupé?

Naopak. Připadají mi čím dál zábavnější. Ale je fakt, že když se člověk přehoupne přes určitý limit, začne blábolit nesmysly a banda kolem stolu víc než dialog vede několik monologů. Do té doby si ale většinou stačíme říct všechno podstatné.

 

Na několik otázek nám odpověděl také psychiatr Michal Miovský z centra adiktologie:

 

Hrozí, že se člověk stane alkoholikem už ve studentském věku?

To určitě není problém. V dnešní době se k úplnému alkoholismu mohou dostat studenti například již na středních školách.

 

Jak se liší pití u holek a u kluků? Dohánějí holky v chlastu kluky?

Na to sice nemáme přesná čísla, ale rozdíly ty se jednoznačně stírají. Dívky již nezůstávají za chlapci příliš pozadu.

 

Proč podle Vašeho názoru vysokoškoláci tolik holdují hospodě?

Myslím si, že se v tomto směru od dřívějších dob vůbec nic nezměnilo. Přijde mi to jako určitý rituál. Pro vysokoškoláky možná styl prodlužování mládí. Je to pro ně druh relaxace.

 

Má to abstinent mezi vrstevníky těžké?

Abstinent to měl mezi vrstevníky vždy velmi těžké a to trvá stále. Je velice náročné v této situace odolat a nezařadit se mezi ostatní.

 

Richard Valoušek,

Lucie Frydecká

(oba jsou redaktoři MF DNES)

 

Obrazek

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář