Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hory bez front? I v Česku

11. 2. 2009

Lze v Česku lyžovat bez dlouhého čekání na vlek? V nej střediscích téměř nemyslitelné. Ale MALÉ AREÁLY mohou příjemně překvapit. Lyžařsky se však vyžijí spíš začátečníci a děti.

 

Recept, jak si zajezdit doma a bez front v exponovaných obdobích, jakými jsou jarní prázdniny, neexistuje.

ObrazekJediná šance: Zkuste se vypravit mimo tyto dny a do menších středisek. Je jich u nás spousta. Panuje tu docela domácká atmosféra, ušetříte i značnou část domácího rozpočtu.
Budete však muset trochu slevit z komfortu. Lanovky najdete jen v málokterém areálu. Trend heren a ohříváren pro rodiče s dětmi sem ještě nedorazil. Občerstvení není vždy pod střechou. A zábava po lyžování? Buď se posadíte do hospody, nebo musíte vyrazit do vzdálenějšího města do bazénu či kina.
Ale i to se hodně mění. Přibývá nových, rychlejších lanovek a vleků, restaurací, moderního ubytování. Jen málokde si dnes troufnou nechat večer rolbu zahálet a sněžná děla i noční lyžování se staly samozřejmostí.

Strmý Bouřňák

Bouřňák - to je příjemné lyžování v Krušných horách asi dvanáct kilometrů od Teplic v obci Mikulov. Čtyři vleky končí na vrcholu Bouřňák v nadmořské výšce 869 metrů, dolů se můžete vydat po šesti sjezdovkách. Zdejší 700 metrů dlouhý Slalomák, označený černou barvou, patří mezi nejstrmější sjezdy v Česku, zdolává převýšení 256 metrů. Nechybí ani několik příjemně červených tratí a jedna modrá „vyhlídková“ neboli turistická.
V pátek a v sobotu od 18 do 21 hodin můžete vyrazit na večerní lyžování. Z Mikulova se můžete vydat i na běžky na Krušnohorskou magistrálu. Mezi jednu z nejhezčích částí patří oblast Cínoveckého rašeliniště. A zábavu nabízí nedaleké lázeňské město Teplice.
Ceny skipasů Celodenní permanentka vyjde na 380 korun (děti do 150 cm 200 korun), šestidenní za 1 200 (700) korun. Děti pod 110 cm zdarma.
www.scbournak.cz

Monínec, nejblíže Praze

Uprostřed České Sibiře již několik let láká k návštěvě i malé rodinné středisko Monínec. Pro Pražany je to nejbližší možnost lyžování (80 kilometrů). Kousek od 170 metrové sjezdovky letos vyrostl nový areál s parkovištěm a restaurací, ale hlavně se čtyřsedačkovou lanovkou (1150 metrů, kapacita 2400 lidí za hodinu) a s 1200 metrů dlouhou červenou sjezdovkou. V horní části je ještě dvoumístný vlek, kousek od vrcholu Chocholík (718 metrů) najdou běžkaři 60 kilometrů běžeckých tras. Lyžuje se od devíti do čtyř a od šesti do devíti večer.
Ceny skipasů Dospělí 490 korun, děti od 4 do 12 let 350 korun, rodinná 1 330 (2+2) nebo 1 015 (1+2), týdenní permanentka stojí 2 100 (1 400) korun, rodinná 5 600 (4 200) korun.
www.moninec.cz

Osm tratí v Čenkovicích Obrazek

Další malé středisko v Orlických horách nabízí převážně červené a modré tratě. Celkem je tu osm sjezdovek, dohromady čítají asi čtyři kilometry. Jen dvě z nich se blíží kilometrové délce - Svitavská a Třebovská vedoucí pod vrchol Bukové hory, obě zdolávají dvousetmetrové převýšení. Obstojné modré najdete na protilehlém svahu, koná se tu i večerní lyžování. Zbylé sjezdovky se hodí spíš pro začátečníky a malé děti.
V Čenkovicích nechybí dobře upravovaný snowpark u Svitavské, můžete vyrazit i na snowtubing u čenkovické tratě.
Ceny skipasů Celodenní stojí 400 korun (320 ko run děti do deseti let), šestidenní 1 800 korun (1 440 korun).
www.cenkovice.com

Dvacítka vleků v Karlově/ Malé Morávce

Příjemná obec ležící v Jeseníkách v údolí pod Pradědem nabízí více než dvacítku vleků - včetně náročnějších terénů. Nejtěžší trať označená černě je Klobouk na konci údolí. I Kazmarka a Myšák nabízejí ostřejší terén, Katrák, Jantar a Pawlin jsou zase příjemné stráně pro trénink carvingového oblouku. Propojená je jen část sjezdovek.
Nechybí snowpark, půjčovny lyží, skiservis, lyžařské školy, večerní lyžování. Běžkaři mohou využít devadesát kilometrů upravovaných tratí. Odpočívat můžete ve wellness bazénu v Karlově Studánce.
Ceny skipasů Celodenní přijde na 400 korun (děti do deseti let 330 korun), pětidenní 1 900 korun (děti 1 500 korun).
www.skikarlov.cz

Prezidentským expresem ve Vítkovicích Krkonošské

ObrazekVítkovice se skládají ze tří navzájem nepropojených lyžařských areálů. Vévodí jim Aldrov s čtyřsedačkovou lanovkou Prezidentský expres, která přepraví 1 200 osob za hodinu. Tratě ocení hlavně rodiny s dětmi. Podél lanovky vedou dva červeně označené svahy - v horní části ploché, dole strmější. Ideální sjezdovky pro carvingový oblouk, neměří však ani tisíc metrů. Letos přibyl nový vlek Jizerka, svah je osvětlený a koná se zde večerní lyžování.
Ve Vítkovicích se lyžuje i v dalších dvou areálech. Vurmovka nabízí dvě maximálně 700 metrů dlouhé sjezdovky. Janova hora se 400metrovou tratí je vhodná pro úplné začátečníky.
Ceny skipasů Celodenní jízdné stojí 430 korun (děti 6-12 let 350 korun, do 6 let zdarma), šestidenní 2 080 (děti 1 600 korun).
www.skialdrov.cz www.vitkovicevkrk.cz

Lipno: Lyže, běžky, brusle Obrazek

Nově vybudované lyžařské středisko nedaleko Lipenské přehrady nabízí přes sedm kilometrů sjezdovek, většina z nich však může uspokojit pouze začátečníky či rodiny s dětmi. Pro zkušenější lyžaře jsou v areálu jen dvě strmější sjezdovky, Pánská a Střecha, ani jedna není dlouhá tisíc metrů.
Hlavní tratí lipenského střediska je Jezerní. Jako jediná vede z vrcholu Kramolína dolů do střediska. Od šesti hodin běží i večerní lyžování.
Chloubou areálu je dětský Foxpark s pojízdnými koberci.
Areál u obce Lipno nad Vltavou nabízí i běžkařské a bruslař
ské tratě po přehradě a jeho atraktivitu zvyšují i nové moderní apartmány a akvapark s výhledem na přehradu.
Ceny skipasů Celodenní za 490 korun (340 korun děti a senioři), šestidenní 2 470 korun (1 730 korun).
www.lipnoservis.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Chybaaa=D

(ex-sousedka=o), 12. 2. 2009 18:02)

Chybička se vám do článku vloudila =P nejblíž Praze není Monínec, ale Chotouň ten je asik 25 km od Prahy=D

Re: Chybaaa=D

(sousedka, 4. 12. 2011 13:55)

není tam žádná chyba

jkjkkj

(kjukjukj, 4. 12. 2011 13:53)

vb hjmjkkj