Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zrušení víz do USA ušetří peníze, nervy nikoliv

22. 5. 2008

Zrušení víz do USA ušetří peníze, nervy nikoliv

Jste terorista nebo nacista? Nebo jste s nimi někdy spolupracoval? I na takovéto otázky zřejmě narazíte v elektronickém dotazníku, který vám umožní cestu do USA po zrušení vízové povinnosti. Ale i když projdete s dotazníkem, automaticky to neznamená, že se do Států skutečně dostanete.

"Víza mohou být pro Čechy zrušena už před koncem letošního roku. Kromě technických detailů tomu nestojí nic v cestě," neskrýval včera optimismus tajemník amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Richard C. Barth. Ten je na návštěvě v Praze.

"Hlavní podmínkou je vytvoření elektronického systému schvalování cest ETA. Začneme ho zkoušet v létě," uvedl Barth.

Bude cestování do USA opravdu tak bezstarostné, jak to na první pohled vypadá? Jen stěží. Čechům sice odpadne zdlouhavé a drahé vyřizování víza, budou však muset respektovat přísná pravidla. Ještě než vyrazí na letiště, bude třeba vyplnit na internetu speciální dotazník a poslat ho do Ameriky. Do e-mailové schránky zájemce o cestu do USA by měla přijít obratem odpověď, která mu cestu povolí.

Osud v rukou imigračního úředníka A tady je první háček. "Jedná se pouze o předběžný souhlas. Negarantuje to v žádném případě, že bude ten člověk vpuštěn do země," upozorňuje tajemník českého velvyslance v USA Daniel Nový.

Hned poté, co v Americe vystoupíte z letadla, bude vás čekat pohovor a prohlídka u imigračního úředníka. Ten si vás vyfotí a sejme otisky prstů. A bude ho zajímat, kolik máte s sebou peněz, kde budete v USA bydlet a kdy hodláte zase odletět. Pokud se nebudete úředníkovi zamlouvat, může vás nejbližším letadlem poslat zpátky do Evropy. A to třeba i bez udání důvodu a bez šance na odvolání.

Pro cestu do Ameriky budete potřebovat nový pas, který obsahuje speciální čip s biometrickými daty a otiskem prstu. Takové doklady se v Česku vydávají od roku 2006 a zaplatíte za něj šest set korun. Pas bude povinný i pro děti, a to včetně kojenců.

"V parlamentu už leží zákon, který umožní vydávání biometrických pasů i dětem pod pět let. Ty mají dostat slevu, zaplatí jen stokorunový poplatek," říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Je opravdu nutné, aby svůj pas měli i kojenci? "Zatím ano, ale například při cestě do Kanady se podmínky časem zmírnily. Myslím, že v případě USA se dá očekávat něco podobného," uvedla tisková mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Opletalová.

Ušetříte přes dva tisíce Česká a americká strana teď dokončují takzvané Memorandum o porozumění. Na své únorové návštěvě USA ho má spolu s prezidentem Bushem podepsat premiér Mirek Topolánek. Chystaným krokem Česko rozšíří "exkluzivní" klub 27 států světa, které mají se Spojenými státy bezvízový styk.

Zrušení víz lidem ušetří nemalé peníze. V současnosti se za vystavení víza platí dva a půl tisíce korun. Po odpadnutí víz zaplatíte jen asi čtyři stokoruny za elektronický formulář. "Podobný systém mají Spojené státy například s Austrálií. Právě jím jsme se inspirovali. Poučili jsme se z jeho kladů a záporů a vytvořili elektronický systém ETA," řekl včera Barth.

Důležitou novinkou bude také to, že na systém ETA mají současně s Českem přejít i ostatní země EU, které mají bezvízový styk s USA už nyní. A možná právě tohle je hlavní důvod, proč zrušení amerických víz pro Čechy trvá tak dlouho. Některé evropské státy totiž na nový systém elektronického dotazníku nechtějí přistoupit, protože jejich občanům přidělává papírování.

Na včerejší tiskové konferenci Barth připomněl, že na dobré cestě k bezvízovému styku s jeho zemí jsou také Řecko a Estonsko.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář