Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na horách přibývá úrazů, Horská služba nemůže lyžaře ukázňovat

22. 5. 2008

Na horách přibývá úrazů, Horská služba nemůže lyžaře ukázňovat

Horská služba za letošní rok eviduje o třetinu víc zásahů než za loňskou zimu. Na sjezdovkách již zemřelo několik lidí. I když existují doporučení, aby například hydranty nebo sloupy, které jsou v lyžařském areálu, byly obalené molitanem, provozovatelé je dodržují spíše jen z dobré vůle.

Včera zemřel v Rakousku 14letý hoch, když se při přejíždění sjezdovky srazil se švédským lyžařem. - více zde

Jen den předtím se zabil na sjezdovce ve Špindlerově Mlýně čtyřiačtyřicetiletý muž. Ten ochrannou přilbu na hlavě neměl. Jeho pád byl ale tak prudký, že by mu podle záchranářů nebyla nic platná. Lyžař nezvládl jízdu. Vyletěl ze sjezdovky, prorazil dřevěnou bariéru kolem svahu a dopadl na těžko přístupné místo.

"Hlavní příčinou nehod na sjezdovkách je velká rychlost, nezvládnutí jízdy a srážka s jiným lyžařem či snowboardistou," vyjmenovává náčelník Horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad.

České sjezdovky jsou poměrně úzké, tudíž se podle něj často stává, že lyžaři vjedou do lesa či jinam mimo sjezdovku. Závazná pravidla, jak sjezdovky zabezpečit, nejsou.

Existují doporučení, aby například hydranty nebo sloupy, které jsou v lyžařském areálu, byly obalené molitanem, ale provozovatelé je dodržují spíše jen z dobré vůle.

Horská služba: "Můžeme se jen dívat"
"Finančně je to vcelku dost náročné. Například ta matrace o velikosti jeden krát dva metry, která by měla být kolem budky, aby chránila při případném nárazu, stojí přes dva tisíce," podotýká šéf lyžařského areálu Javorový vrch Viktor Pavlík.

A dodává, že podle současných zákonů je provozovatel zodpovědný zejména za fungování vleku a techniku. Zbytek už je lyžařích.

Změnit mnohdy bohorovné chování některých lyžařů a snowboardistů by měl připravovaný zákon. Ten by měl mimo jiné stanovit pravomoci Horské služby.

"Nyní třeba nemůžeme nikoho ze svahu vykázat. S trochou nadsázky bych řekl, že my se můžeme tak maximálně dívat a doufat, že se nic nestane," kritizuje současný stav náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

"Nový zákon by upravoval i pravomoci obcí. Takže kdyby obec vyhlásila, že se nemůže vstupovat do lavinových polí, nebylo by to už jen doporučení jako nyní, ale bylo by to vymahatelné," vysvětluje náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Vačkář.

Například v Polsku hříšníky ze svahů vykazuje takzvaná sjezdovková policie. Pokud zákon projde, měla by takové pravomoci obecní policie.

Povinné by byly také přilby pro děti: bez nich by je vlekař nepustil nahoru. Náměstek Vačkář předpokládá, že zákon by mohl být hotový k prvnímu lednu příštího roku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář