Jdi na obsah Jdi na menu
 


OTÁZKA: Mám  převést svůj družstevní byt do osobního vlastnictví? Můžu o byt "přijít" když si ho osobního vlastnictví nepřevedu ?

ODPOVĚĎ:  V první řadě je nutno zdůraznit, že v České republice má člen bytového družstva absolutní právní ochranu v tom, že předmětnou bytovou jednotku (BJ) lze převést pouze jemu a v případě úmrtí jeho dědici. Termín pro převod bytu do osobního vlastnictví byl usnesením delegátů ze dne 19.6.2009 posunut na 31.12.2039! Takže na převod bytu do osobního vlastnictví je dostatek času. V případě, že do vlastnictví nepřechází celý dům, ale pouze někteří nájemníci nemá tento převod žádný význam, pouze dochází ke komplikacím ve vazbě např. na čerpání úvěru na opravy domu, apod.

 

OTÁZKA: Je výhodnější osobní či družstevní vlastnictví?

ODPOVĚĎ:  Každá forma má svoje pro a proti. Nevýhodou osobního vlastnictví je náročná administrativa a s tím spojený vyšší příspěvek na správu (viz. ceník služeb), dále problematické získávání zdrojů na opravu bytového domu a v případě, že v domě bydlí jak vlastníci tak družstevníci "komplikovanější" komunikace mezi nimi. Naopak výhodou je, že byt v osobním vlastnictví lze použít jako zástavu k úvěru. Obecné doporučení zní - pokud má dojít k převodům bytům do vlastnictví je nejvhodnější převádět VŠECHNY bytové jednotky najednou.

 

OTÁZKA: Co vše musím udělat při stavebních opravách v bytě?

ODPOVĚĎ: Veškeré stavební opravy v bytě (mimo běžné údržby) musí člen družstva nahlásit písemně v kanceláři družstva (vzor tiskopisu viz. rubrika Ke stažení) a zaplatit poplatek ve výši 100 Kč. Na práce typu výměny oken (stejné barvy a členění), výměna podlahové krytiny za stejný druh, rozvodů elektřiny, vody, plynu, kuchyňské linky, sanitárního zařízení resp. rekonstrukce bytového jádra beze změny dispozice není potřeba souhlas stavebního úřadu, ale stačí souhlas představenstva družstva. Tyto práce hradí nájemce družstva a jejich hodnota nezvyšuje členský podíl člena v družstvu a není ani nepeněžním plněním ve smyslu ustanovení §23 zákona o daních z příjmů. Naopak stavební povolení musí být zejména na rekonstrukci bytového jádra se změnou dispozice, posunutí, postavení, zbourání příček, změna materiálu podlahové krytiny, zasklení lodžie. U těchto prací se jedná o technické zhodnocení o které se po realizaci zvyšuje členský podíl člena v družstvu.

 

OTÁZKA: Jak lze řešit když některý z nájemníků neprovádí úklid společných prostor?

ODPOVĚĎ: V "první fázi" by mělo dojít k domluvě ze strany domovního důvěrníka. Pokud se situace nezlepší následuje upozornění na porušování Stanov družstva ze strany vedení družstva. Při opakovaném porušení stanov lze dokonce ukončit členství v družstvu takovému nájemníkovi. Běžným řešením je však stanovení paušálního poplatku (cca 100 - 300 Kč/úklid) do fondu oprav za "neprovádění" úklidu. Tuto skutečnost a počet "neúklidů" sdělí domovní důvěrník do kanceláře SBD na konci kalendářního roku a tento poplatek se stává součástí ročního vyúčtování za užívání bytu. Úklid poté provádějí nájemníci zbývajících bytů.