Jdi na obsah Jdi na menu
 


Diskuzní fórum o tújích

 

VŠE O TÚJÍCH

 

Tata stránka byla založena za účelem vám poradit a dávat užitečné informace ohledně péče o Thuje na živé ploty a jiné okrasné stromky, ať už jste koupili Thuje kdekoliv. Mnohým z vás jsme poradili a pomohli vyřešit váš problém. 

  

 

Rady a informace prostřednictvím


E-MAILU

 


ivomucha@seznam.cz


Dáváme vám možnost radit se s námi i mezi sebou prostřednictvím emailů, které následně zveřejníme zde, aby vaše dotazy mohly pomoci i dalším pěstitelům, kteří řeší podobný problém.

 

 Pro zobrazení "Dvanáctera rad" rozklikni následující odkaz:

 DVANÁCTERO RAD A POSTŘEHŮ z praxe tvorby živých plotů

 

 

 

DISKUZE

 

Komentáře

Přehled komentářů

Uschlé tuje

(Tomáš , 21. 4. 2011 9:44)

Prosím o radu,co jsem kde udělal špatně.
Loni v říjnu jsem koupil 129ks tují a hned je zasadil.Všechny na doporučení prodejce na zimu zasypal rašelinou a zaléval až do prvních mrazíků každý den.
Nyní na jaře jsem napočítal téměř 100ks zašlých s rezavými větvemi!
Těch 30ks zbylých je v celkem dobrém stavu a je v téměř souvislé řadě.Po obou okrajích řady tuje nepřežily.
Mám nyní strach sázet nové,aby opět neuhynuly.

Re: Uschlé tuje

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 27. 4. 2011 14:22)

Vidím, že jste zaslal i fotografie thují. Po shlédnutí odpovíme, co je pravděpodobnou příčinou či jakou mají thuje ještě šanci.

Re: Re: Uschlé tuje

(Muchovi, 27. 9. 2012 23:13)

Dobrý den, je těžké posoudit co je důvod úhynu pokud thujky nevidime. Na vině může být i prodejce a to, kde vlastně thuje byly vypěstovány. Doporučujeme zaslat nám fotografie na email: ivomucha@seznam.cz, abychom lépe posoudili zbarvení a nezdravý vzhled thují, i to zda mají šanci se ještě vzpamatovat.

hnědnutí a černání tújí smaragd +foto

(Jana, 10. 5. 2011 12:12)

Dobrý den,

narazila jsem na vaši poradnu na netu a proto si dovoluji vznést na vás dotaz: loni na podzim jsme vysadili túje podél plotu na zahradě a ty túje,kterých je vedle sebe víc a je fakt,že náš pes nim má mnohem lepší přístup než k těm zbývajícím třem,jsou odspoda úplně černé,některé jakoby hodně hnědé odspodu a máme dojem,že to černání pokračuje směrem nahoru - pomalu ale jistě.
Máme psa - výška 45 cm a nezdá se nám však,že by takto ve velkem tyto stromy občurával-vidím ho vždy čurat na jiná místa k jinému plotu.A tak máme obavu,abychom o túje nepřišly-stály hodně peněz.Jestli se nejedná třeba o nějakou plíseň,...Před tújema máme natažený provaz,cca tak 20-30 cm před nimi,aby k nim pes neměl přímý přístup a skutečně jsem ho za provazem nikdy neviděla.
Na jedné z fotek není túje,ale nějaký jiný menší stromek,ten máme už 2.rokem a teprve tento rok uprostřed taky chytil rez.Čím to?Stromky mají dostatek slun.svitu.

Děkuji vám za odpověď

Re: hnědnutí a černání tújí smaragd +foto

(Muchovi, 27. 9. 2012 23:11)

Dobrý den,

zbarvení do černa bohužel znamená, že je thujka něčím otrávená. Je nepravděpodobné zřejmě, že se k nim dostaly nějaké jiné jedy, než od vašeho pejska. Jeho moč je pro thuje jedem a přesně takto thujky vypadají, když je pejsek počůrá. Je to vidět i na tom, že černají spodky thují. Natažený provaz,cca tak 20-30 cm před thujemi stačit nemusí, bylo by zapotřebí je ohradit něčím vyšším. Pro je jejich záchranu co nejvíce prolévejte aby nebyl jed v takové koncentraci. Thuje samozřejmě zajít nemusí, ale jejich regenerace zčernalých spodků může trvat léta. Buď černé větve opadají nebo je můžete otrhat. Vzniknou vám tak mezery na živém plotu od spodu, ale při správném stříhání plotu lze i tento nedostatek dohnat. Pokud thuje zčerná celá, můžete si ověřit zda je ještě živá a má šanci na přežití. A to následovně: je zapotřebí thuje vyrýpnout a ověřit si, zda kořeny thuje mají nové výhonky zbarvené do bíla. Pokud ano, thuje stále žije. Pokud jsou ale černé jen spodky thují, nemusejí nutně zajít. Je ale nutné zabránit dalšímu očůravání thují.

Důležitá informace je pro odolnost thují: Kde se thuje mají koupit? (zahradník nebo prodejna a zahraniční dovozci? - ZAHRADNÍK). Thuje v květináči nebo vyrýpnuté (KVĚTINÁČ)? Toto jsou zásadní otázky, které ovlivní jak vám thuje porostou a bude se jim dařit. Je proto opravdu důležité vědět, kde thuje kupujete, kde a v jakých podmínkách jsou pěstované. Je logické, že thuje pěstované v zahraničí a ještě k tomu ve většině případů ve sklenících, že nemají velké předpoklady se přizpůsobit našim podmínkám. Lidé s problémem velkého úhynu, jež k nám přišli pro radu, vždy zakoupili thuje v marketech, ne v zahradnictví...

Kdyby vaše thuje okousavali hlodavci, zbarvení by bylo jiné, ne do černa. Tato barva opravdu znamená, že je thuje spálená, nějakým jedem. U vás pravděpodobně od pejska, neboť vaše ohrazení thují se nezdá být dostačující. Mělo by být vyšší.

Věříme, že si s touto příčinou černání thují dobře poradíte a thuje opět budou krásně zelené.

Re: hnědnutí a černání tújí smaragd +foto

(Muchovi, 27. 9. 2012 23:12)

Dobrý den,

některé thuje vypadají opravdu bez šance na zotavení. Pro ujištění je ale zapotřebí thuje vyrýpnout a ověřit si, zda kořeny thuje mají nové výhonky zbarvené do bíla. Pokud ano, thuje stále žije a pro její záchranu to chce ostříhat vše suché a mít trpělivost. Pokud ani kořínky nejsou bílé, pak je thuje definitivně zašlá. Důležitá informace je: Kde jste thuje koupil? (zahradník nebo prodejna a zahraniční dovozci?). Thuje jste koupil v květináči nebo vyrýpnuté? Toto jsou vzhledem k vašemu velkému procentuálnímu úhynu zásadní otázky. V nich bude pravděpodobně příčina. Je to nutné vědět, aby jste již to samé nemusel opakovat znovu. My u thují můžeme garantovat téměř 99% pravděpodobnost že thuje nezajdou žádné (pěstujeme a prodáváme už řádku let a naši zákazníci opravdu podobné problémy nikdy neměli.takto velká úhynnost je u thují od zahrádkáře, který thuje pěstuje u nás, téměř nemožná) pokud něco nezanedbáte - nesmí to počůrat pejsek a podobné pokyny, nebo hlodavci apod, nacož doporučujeme různé prostředky pokud tento problém nastane. Ale chyba na naší straně je opravdu nepravděpodobná, neboť thuje které zde pěstujeme jsou odolné a nenáročné na půdu i prostředí. Vadí akorát blízkost frekventované silnice, ale i tak thuje nazajdou, maximálně nerostou tak rychle, nebo třeba blízkost kořenů jiných velkých stromů. Je proto opravdu důležité vědět, kde thuje kupujete, kde a v jakých podmínkách jsou pěstované. Je logické, že thuje pěstované v zahraničí a ještě k tomu ve většině případů ve sklenících, že nemají velké předpoklady se přizpůsobit našim podmínkám. Lidé s vašim problém velkého úhynu, jež k nám přišli pro radu, vždy zakoupili thuje v marketech, ne v zahradnictví...Po zodpovězení těchto otázek je možné vám blíže pomoci v hledání příčiny.

živý plot

(Markéta, 21. 5. 2011 21:50)

Dobrý den,
potřebovala bych poradit s výsadbou živého plotu z thují. Je možné zasadit thuje v červnu a nebo se musí sázet jen z jara či na podzim. Chtěli bychom koupit thuje veliké mezi 100-150cm. A také jsem se chtěla zeptat, jestli je lepší pořídit je v balu nebo v kontejneru.
Předem děkuji.

Re: živý plot

(Muchovi, 27. 9. 2012 23:09)

Dobrý den,

pokud thuje chátrají proto, že jsou v blízkosti silnice a v zimě na ně stříkají auta sůl, je jasné že se to na nich odrazí v celkovém vzhledu. Jedinou možností jak thuje takto umístěné ochránit, je nějaká plachta dostatečně vysoká, kterou by jste ze strany silnice po dobu zimního období měli jako ochranu před solí a dalšími splašky ze silnice. Jinak thuje dostavájí opravdu přes zimu poměrně velký záhul...

Tvar thují, "rozplizlost" a beztvarost:

Podle nejmenší thuje zastříhněte vršky celého plotu a tím tak dosáhnete úhlednějšího tvaru, take čouhající větve z boků plotu by se měly zastřihnout. Stříhání které neděláte je právě velmi důležité, díky němu je plot úhhlednější, hustější a vyráží nové zelené výhonky kde je potřeba. Tvar si určíte sami, ale stříhání je velice důležité (viz návod na našich stránkách-postup na stříhání).

V blízké době se chystáme na naše stránky umístit také VIDEO NÁVODY - jak thuje stříhat, hnojit,sázet a co všeobecně dělat správně a čemu se naopak vyvarovat a další zajímavá tématická praktická videa.

Hezký den
Muchovi

Černání, hnědnutí, a bílí motýlci - Túje Smaragd

(Petr, 4. 8. 2011 12:04)

Dobrý den. Máme několik let staré smaragdy.Vysázeli jsme je na severní stranu pozemku, do nepříliš vhodné půdy.Částečně tam, kde měly výběh slepice, částečně tam, kde se skládalo uhlí.Na živiny chudé.Proryli jsme to, smíchali s rašelinou a sázeli. Stromkům se ale vcelku dařilo a rostly.Okopávali jsme jsme je, pleli, a zastřihávali vršky- aby se hodily do šířky.Hnojili jsme to jednak 2x ročně hořkou solí- ke kořenům a jednou postřikem na zelené, a jednou jsme na floře Olomouc koupili , dodnes mě mrzí že jsem to zapomněl- vypadalo to jako šedé kamínky. Hrst se měla dát do hlíny.Psa nemáme, přesto se letos objevilo hnědnutí a někde i černání konečků listů- to přičítám kocouří moči(snad). Snažili jsme se dbát i o to, aby rostliny netrpěly suchem. Jo. Byly koupeny v zahradnictví v Hlučíně, s kořenovým balem. Chtěl jsem se tam poradit i o tom hnědnutí a co na to.Dostal jsem otázku jestli z toho po zatřepání lítají mušky...řekl jsem ne- dostal jsem něco proti plísni?? začínalo to na D a ředilo se to balení na 5l vody, roztok byl žlutý. Aplikoval jsem cca 3 týdny zpátky.Výsledek po týdnu vypadal že to pomohlo- střídaly se prudké lijáky a vedra.Předevčírem jsem byl po dlouhé době sekat trávu- a co jsem viděl mě málem rozbrečelo.Přikládám fotky. Zatřepal jsem stromky- a hmyz z nich vzlítával- i mušky podobné molům- ale nebyly to bůhvíjaká mračna. Prosím, poradíte co s tím?.Děkuji Petr

Re: Černání, hnědnutí, a bílí motýlci - Túje Smaragd

(Muchovi, 4. 8. 2011 12:06)

Dobrý den,

váš problém s Thujemi se v toto období vyskytl u mnoho lidí. Bylo sucho a poté přišly mrazíky. Ostříhejte proto suché větve a nechte být, nemoc to není. Udělejte střih celého plotu zvrchu i ze stran a Thuje vám příští rok zkoustnou a tyto nedostatky vymizí. Černání je opravdu od kočky. Proti bílým motýlkům můžete koupit postřik na hmyz, ale takle velkým Thujím nemohou motýlci ublížit. Také tyto nedostatky vystříhejte, a v příštím roce ošklišvá místa bubou zarostlá a hustá.
S pozdravem
Muchovi

Re: Re: Černání, hnědnutí, a bílí motýlci - Túje Smaragd

(Petr, 4. 8. 2011 12:07)

Dobrý den.
Moc Vám děkuji za odpověď- potěšili jste mně. Tuje jsem 2x ročně zastřihával shora o cca 5-10cm. Nedovedu si ale představit jak bych je mohl stříhat zboku- podle mně je zmrzačím....to se dělává elektrickými nůžkami??? Děkuji.A ještě jednu prosbu- Vy neznáte název hnojiva ala ty šedivé kamínky? Ještě jednou děkuji za odpověď a mějte se moc pěkně.

Re: Re: Re: Černání, hnědnutí, a bílí motýlci - Túje Smaragd

(Muchovi, 4. 8. 2011 12:10)

Dobrý den,

máte pravdu, že u Thují Smaragd není nezbytně nutné stříhání boků, neboť už mají kuželovitý hezký tvar. U ostatních druhů to zpravidla nezbytné je. I přesto, pokud se objeví hnědá a rezavá místa, zastříhnutí pomůže pro obrazení nových zelených větviček (vystříhat či utrhat ty hnědé, uschlé či řezavé větvičky i z boků - místo stříhání boků po celé délce - bohatě postačí). U smaragdů pokud se boky stříhají, tak opravdu lehce podle tvaru stromu. Není to opravdu nutné dělat běžně (většinou se boky stříhají jen u jednotlivých samostatně stojících stromů než v živém plotu ze smaragdů), ale pokud se thuje potřebuje vzchopit a vypadá nevzhledně, na škodu to rozhodně není,plní to stejnou funkci jako stříhání vršků: houstnutí, zelenaní a hlavně se při správném stříhání netvoří semena, ta thujím vždy berou sílu potřebnou pro hustotu a růst. Ano, nejlépe zastřihávat elektrickými nůžkami. Je to přesnější a hlavně snadnější. Že stříháte 2x ročně je správné. Jaký název hnojiva máte na mysli? Doporučujeme například Konifer dle návodu návodu na našich stránkách, dále NPK, Celerit - příprava koncentrátu (2/3 vody a 1/3 hnojiva)

S pozdravem hezkého dne

Muchovi

Re: Re: Černání, hnědnutí, a bílí motýlci - Túje Smaragd

(Muchovi, 27. 9. 2012 23:08)

Dobrý den,

jedná se o thuje balové? Jaká byla doba mezi vyrýpnutím thují a jejich následným zasazení? vyrýpnuté velké thuje se sází správně jen v březnu a dubnu, to je také důžité, ale hlavně to, když se vyrýpnou je nutné je zasadit ihned. Pokud jsou thuje velké a výrupnuté, hůře se přizpůsobují, respektive déle než thuje malé. Příčinou může být nedostatek hořčíku nebo plísňové onemocnění (na to jsou postřiky ale je nutné vědět zda je to opravdu ono), také ale velice pravděpodobné že v zahradnictví thuje už nějakou dobu ležely vyrýpnuté. Je mnoho faktorů ale také projevů jak rozpoznat příčinu. Zodpovězte proto tyto otázky a zároveň nám zašlete fotografie, takto opravdu nemůžeme určit příčinu. Někdy jsou tak kuriózní příčiny, že je zapotřebí pro jejich identifiování thuje vidět. Většinu případů jsme ale schopni vyřešit pomocí těchto konzultací spolu s fotografiemi.

Hezký den
Muchovi

Proč jsou túje nahnědlé? sucho či choroba?

(Marcela, 4. 8. 2011 11:40)

Dobrý den!
Moc děkuji za Vaše stránky na které jsem narazila když jsem hledala
jak mám pomoct mím thůjím. Na jaře jsme dělali vodu na zahradě a bylo
velké sucho, takže si myslím, že měli nedostatek vláhy. Mám je vysázené tři
roky a letošní jaro s nimy zamávalo, proto zasílám fotečky.. CHtěla bych
vědět zda je to suchem, nebo nějakou chorobou. Moc děkuji za odpověď.
Stránky musím doporučit známím.
Marcela

Re: Proč jsou túje nahnědlé? sucho či choroba?

(Muchovi, 4. 8. 2011 11:44)

Dobrý den paní Marcelo,

váš problém s Thujemi se v toto období vyskytl u mnoho lidí. Bylo sucho a poté přišly mrazíky. Ostříhejte proto suché větve a nechte být, nemoc to není. Udělejte střih celého plotu zvrchu i ze stran a Thuje vám příští rok zkoustnou a tyto nedostatky vymizí, i když růst se tímto může trochu zpomlit či nakrátko zastavit, je to i tak nezbytné zastřihnout a nebát se toho, vzhledu tújí to určitě prospěje.

S pozdravem

Muchovi

Otázky ohledně výsadby Tújí

(J., 4. 8. 2011 11:20)

Dobrý den,

na zahradě by jsme rádi vysadili thuje. Jedná se o zhruba 50m. Podloží je navážka (kameny,drcené cihly ap.).

Měl bych pár otázek:


1) Chtěl jsem se zeptat jak postupovat. Zda musím v místech výsadby nějakým způsobem "navážku" vyhrabat , jak hluboko/široko, jakou hlínu tam vložit ap nebo jestli to rostlinám nevadí ap.

2) Někde jsem četl, že mají být co největší, že se snadněji "chytají" ap. Jak to je a kolik by byla cena. Jedná se mi o co nejrychlejší růst

3)Termín výsadby je vhodný v jakých měsících?

4)Po kolika cm je vhodné sázet a jak daleko od plotu

5)máme štěně feny ovčáka. Předpokládám, že problém s "močením" je pouze se psy

6) kdybych si přijel osobně, kolik se mi jich vejde na káru za auto 200x100 cm?

Děkuji mnohokrát za Váš zájem.
S pozdravem J.

Re: Otázky ohledně výsadby Tújí

(Muchovi, 4. 8. 2011 11:23)

Dobrý den,

na 50m potřebujete správně 151 thují (3 do metru). Na hlínu nejsou náročné,ale můžete přidat rašelinu,nejlépe jen udělat brázdu,širokou dle velikosti květináče, hlubokou asi 25cm,opět dle vel.květináče,od plotu stačí 60cm,aby nepřesahovaly k sousedům. Ze zkušenosti vám musím říct,že nejlépe a nejrychleji se zakořeňují menší rostliny,větším to trvá déle. Sázet můžete kdykoli,neboť jsou sazenice v květináči,důležitá je ale vydatná zálivka.Do auta i vozíku se vám toto množství vejde,více informací vždy na místě,kde si vyberete i druh,který vám bude nejvíce vyhovovat jak finančně,tak růstově.

S pozdravem Muchovi

Osemeněné Thuje - nedostatečné hustota a mezery

(T., 4. 8. 2011 11:09)

Dobrý den pane Mucha .
Obracím se na Vás s dotazem , s žádostí o radu .
Máme od Vás asi 150 thůjí , jsou asi 5 let staré a některé se nám nelíbí , máme strach jestli netrpí nějakou chorobou .
Posílám Vám fotky k posouzení stavu některých thůjí . Díky za radu

Re: Osemeněné Thuje - nedostatečné hustota a mezery

(Muchovi, 4. 8. 2011 11:10)

Dobrý den,

thuje se jeví naprosto zdravě, ale ze všech fotek je jasně viditelné, že jsou příliš osemeněné. Příliš semen bere thujím sílu, kterou dávají do hustoty a růstu. Odráží se to pak na jejich vzhledu. Příčinou vzniku semen je nestříhání thují, propřípadě málo stříhané thúje se mohou s tvorbou semen potýkat. Z fotek je zjevné, že thuje potřebují hustotu, tedy každoroční stříhání boků i vršků ( i dvakrát ročně, dle našeho návodu na www stránkách). Až na semena a prořídlá místa (způsobené nedostatečným stříháním) se thuje jeví z fotografií naprosto zdravě (barvu mají zelenou-zdravou, až na usychající semena, která by tam neměla být)

S pozdravem

Muchovi

Omezený prostor pro kořeny Thují

(Tereza, 11. 7. 2011 10:06)

Dobrý den.
Mám jeden dotaz, asi bude znít divně, ale za zeptání nic nedám :-) dneska jsme se pokoušeli zasadit thuje, ale zjistili jsme, že tam, kde jsme chtěli mít thuje, je beton :-( je tedy á 30 cm hlíny a pak beton, který ovšem nejde rozbít, protože pokračuje v chodník :-( tak jsem se chtěla zeptat, jestli je nějaká možnost, že se tam ty thuje usadí a normálně porostou. Vím, že je to asi nesmysl, ale jak už jsem psala za zeptání nic nedám.
Děkuji a přeji příjemný zybtek víkendu. Tereza Sochorová