Jdi na obsah Jdi na menu
 


Degustace odrůd jablek

7. 12. 2011

Degustace odrůd jablek.

 

Členové Orla jednoty Domanín jsou také zahrádkáři. Orel Domanín organizuje  každoročně „Výstavu ovoce, zeleniny a výpěstků“ a „Degustaci odrůd jablek“.

Na výstavě je vystavováno každoročně více než 500 vzorků, z toho bývá asi 200 vzorků odrůd jablek, 50 vzorků révy vinné, 80 vzorků zeleniny, 50 vzorků brambor a asi 120 vzorků květin a speciálních rostlin (kaktusy apod.).

Degustace odrůd jablek neboli Organoleptické hodnocení odrůd jablek vychází z metodiky hodnocení odrůd ve Šlechtitelských stanicích a Výzkumných ústavech ovocnářských.. Je to příjemné posezení společenství doplněné odborným výkladem o chuti jednotlivých odrůd jablek a také o vlastnostech stromů těchto odrůd.

Jedna lidská moudrost praví, že péče (to je řez, hnojení, postřiky, probírka plodů ) o ovocný strom, který plodí nekvalitní plody je prakticky stejná jako péče o strom, který plodí vzhledově pěkné, lákavé plody s příjemnou vůní, chuťově výborné, šťavnaté a osvěžující, do kterých se každý rád zakousne.

Účastníci hodnocení mají k dispozici tabulku, do které zapisují body, které při subjektivním hodnocením dají jednotlivým odrůdám za jednotlivá kritéria. Při hodnocení je na tácku 1 celé jabko a podle počtu účastníků  jabko rozkrájené na dvanáctiny (nebo šestnáctiny ). Tácek se posouvá k jednotlivým hodnotitelům.

Hodnotí se vzhled plodu, který může být krásný, lákavý(9 bodů) přes pěkný, průměrný až po odpudivý (1 bod).

Vůně plodu od velmi silné, příjemné přes nevýraznou až po velmi silnou odpudivou. Chuť  dle celkového dojmu od výtečné, harmonické  až po odpornou. Konzistence dužniny od velmi dobré, příjemné, rozplývavé až po tuhou, řepovitou nebo zcela moučnatou. Šťavnatost od velmi šťavnaté až po zcela bez šťávy, chuť podle kyselosti od velmi sladkých až po silně kyselou, nevyzrálé plody. Slupka jabka od nejlepší velmi tenké, zcela neznatelné až po velmi silnou, nepříjemnou.  V jednotlivých kritériích, kterých je 7 hodnotitel uděluje body od 9 do 1 bodu, zapíše do tabulky. Body u jednotlivých odrůd se sečtou. Odrůda, která získá nejvíce bodů je nejlepší.

V posledních létech jsou nejlépe hodnoceny odrůdy : Bohémia, Rubín, Jonagold, Jonagored, Rubinola, Topaz, Šampion Golden delicius.

Beseda a hodnocení může být doplněno promítanými obrazy ze sadů a zahrad, hudbou, teplým čajem a dobrou buchtou či zákuskem.

A až budete sázet ovocné stromky, tak ty odrůdy, které plodí kvalitní plody pro užitek.

 

Tak s chutí do toho.

Zdař Bůh !

Ing. Antonín zelina   

 

p1110551.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář