Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orelský den a župní akademie v Drnovicích

23. 6. 2013

Orelský den a župní akademie v Drnovicích

 

V neděli 5. května se vydalo mnoho členů staroměstského Orla i s orelským praporem na Orelský den a župní akademii do Drnovic u Valašských Klobouků. Autobus jel už o půl desáté, protože Orelský den zahajovala mše svatá v nově postaveném kostele sv. Anežky České v Drnovicích v jedenáct hodin. Celebroval ji duchovní rádce župy Velehradské P. František Král, který působí ve Vsetíně. Po mši svaté se vydal průvod včele s prapory a dechovou hudbou na místní hřiště, kde probíhal další program. V Drnovicích nás čekalo hezké počasí, takže děti se těšily na skákací hrad, jízdu vozem s koňmi i sportovní soutěže, jako lakros, skok pro něco, petanq a fotbalové dovednosti. Starší členové si zahráli  ve fotbalovém utkání Valašsko proti Slovácku, kde měla naše jednota také dva zástupce. Na hřišti vyhrávala dechová kapela a v jednu hodinu byla starostou župy Velehradské Josefem Častulíkem  a moderátorkou odpoledne zahájena župní orelská akademie. Starosta župy přivítal nejen všechny přítomné, ale také starostu a místostarostku obce Drnovice.  Župní akademii zahajovala svým vystoupením a to rovnou čtyř oddílů jednota Staré Město. Jako první vystoupil nejmladší oddíl Cvičení rodičů s dětmi pod vedením starostky jednoty Dagmar Zálešákové a předvedl ukázku toho, co se děti ve cvičení naučily. Dětem se vystoupení velice podařilo a už následovalo Cvičení a pohybové hry II ze Starého Města, které navštěvují děti ve věku od 6 do 9 let. Cvičení probíhá každý pátek na orlovně ve Starém Městě od 16 do 17 hodin a děti v hodině cvičí základy gymnastiky, hrají pohybové hry a věnují se také psychomotorickým cvičením.  S oddílem cvičení a pohybové hry II pod vedením cvičitelek Mgr. Jany Ferdové a Bc. Hany Slováčkové jsme se podívali až do daleké Afriky na cvičící zvířátka. Oddíl Cvičení a pohybové hry I, kde cvičí děti od 3 do 6 let, se pod vedením cvičitelky Mgr. Jany Ferdové proměnil v kočičky a ve svižném tempu děti předvedly, jak cvičí koťata.

V Drnovicích také vystoupily ženy z oddílu Kondiční cvičení ze Starého Města s vedoucí Michaelou Pištěkovou a předvedly ukázku z hodiny. V kondičním cvičení se posiluje na gymnastických míčích a výhodou cvičení je, že je vhodné pro všechny generace. Míč je využíván při aerobiku, vyrovnávacích, protahovacích, posilovacích i balančních cvičeních. Po potlesku pro jednotu Staré Město, předvedla umění svých gymnastů jednota Vnorovy. Představili se nejmladší a mladší žáci ve věku od 8 do 10 let, také děvčata a vedoucí. Při jejich přemetech se všem přítomným tajil dech.

 Z Domanína přijelo družstvo aerobiku žaček, které si říkají Duhovky s vedoucí Lenkou Bruštíkovou, která cvičí aerobik více než 20 let. Po té už vystoupil dětský folklórní soubor Trnečka ze Zlína s několika vystoupeními a soubor Demižónek ze Strážnice. Ten pracuje pod Orlem ve Strážnici pátým rokem a zaměřuje se na pohybovou a taneční průpravu dětí od 3 do 12 let.  První vystoupení mělo název: „Obrázky z Valašska a ze Slovácka“ a druhé pásmo „Kačenečky a palicové“. Doprovázela je cimbálová muzika Demižón mladší.

Jednota Orla ve Vizovicích si připravila hudební vystoupení Terezy Adamuškové a Veroniky Tomšů, které zpívaly a hrály na housle. A už jsme přivítali oddíl rekreačního aerobiku ze Zlína pod vedením Marie Paškové s několika vystoupeními od nejmenších až po pokročilé. Po velkém potlesku pro skupinu aerobiček ze Zlína jsme přivítali Sluníčka z Kunovic. Jsou to maminky s dětmi od jednoho do čtyř let, které se schází od loňského října pod vedením Mgr. Michaely Hubíkové. V Drnovicích to byla jejich premiéra.

Celou akademii uzavíralo nádherné vystoupení dvanáctileté  Kateřiny Skybové a Jakuba Recha, kteří spolu dva roky tančí v tanečním klubu Starlight ve Zlíně a mají vytančenu nejvyšší třídu B ve věkové kategorii Junior 1 ve standardních i latinsko-amerických tancích. Mají za sebou mnoho úspěchů, např. jsou finalisté Mistrovství republiky, kde získali 6. místo.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Orelský den a župní akademie v Drnovicích

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář