Jdi na obsah Jdi na menu
 


Projev u hrobu Mons.J.Šrámka r. 2011

22. 7. 2011

Milé sestry a bratři, vážení přítomní,

 

Na loňské orelské pouti na Sv.Hostýně se na žlutých tričkách našich členů objevila výzva: „Orlové, vraťme se ke kořenům“ a doplněný portrét zakladatele naší organizace naznačil, kde tyto kořeny máme hledat. Jsme tedy na správném místě – u hrobu našeho zakladatele na posvátném Velehradě, v místě působení zakladatelů naší křesťanské kultury svatých Cyrila a Metoděje, na místě kde si Mons.Jan Šrámek přál, aby byl pohřben. To se ale stalo až 12. října 1991, letos je tomu tedy 20 let, kdy byly jeho ostatky slavnostně pohřbeny zde – byly přeneseny z Velkého Týnce u Olomouce, kde byl tajně pochován po té, co v r. 1956 zemřel v Praze na Bulovce pod cizím jménem.  29.října tomu bude 20 let, kdy mu prezident Václav Havel udělil in memoriam řád T.G.Masaryka II.stupně.

Celý život usiloval o sociální spravedlnost, sociální jistoty ve společnosti a křesťanskou demokracii. Uvědomoval si, že tyto myšlenky je potřeba prosazovat politickou cestou, zakotvit křesťansko-sociální myšlenky do celospolečenských zákonů a proto založil před 92 lety křesťanskou politickou stranu ČSL, jejíž předním reprezentantem byl až do komunistického puče v r. 1948.

Není tedy vhodnějšího místa, kde bychom se měli zamyslet nad tím, jaký je smysl a poslání naší orelské organizace a křesťanské politiky. Zde bychom měli každoročně čerpat sílu a připomínat si, že kořeny naší organizace jsou na prvním místě v křesťanských zásadách a tyto zásady měl na mysli náš zakladatel, když Orla zakládal jako hráz proti šířícímu se ateismu ve sportovních organizacích na začátku minulého století. Nemusíme se šířícímu se ateismu v podobě konzumní společnosti bránit i dnes po 100 letech od založení Orla?

Je dobře, že se stále ještě hlásíme k základnímu poslání Orla vychovávat naše členy a zejména mládež v duchu křesťanských, zejména katolických zásad, tak, jak je to zakotveno v našich stanovách.  Orel musí zůstat především katolickou organizací, být především křesťanským klubem pro všechny věkové kategorie. Sport, kultura a duchovní činnost jsou pro Orel nástroji, které nám umožní základní poslání Orla uskutečňovat.

V uplynulých 20 letech bylo v naší organizaci uskutečněn obrovský kus práce – Orel byl doslova vzkříšen z popela, do kterého jej zadupala komunistická totalita, byla obnovena celorepubliková organizovanost, byly obnoveny a zrekonstruovány zdevastované orlovny, rozběhla se hlavně sportovní činnost. Všichni ale cítíme, že v oblasti kulturní i duchovní máme velké rezervy. Nedaří se nám duchovně působit na naši nejmladší generaci, nedaří se nám získávat naší mládeži duchovní vůdce. Naši sportovní trenéři a vedoucí kulturních kroužků (folklorních, výtvarných či divadelních) musí být především duchovními a životními vzory, více než sportovní manažery potřebujeme vychovatele. Ti musí umět mladým vysvětlit nejen „jak“ se tato činnost má dělat, ale především „proč“. Tak to zdůrazňuje současný Svatý otec Benedikt XVI. ve své encyklice „Láska v pravdě“. O vzdělávání říká, že tím není míněna jen školní výuka či odborný výcvik,  ale úplná formace osobnosti. Aby se mohlo vzdělávat, je třeba vědět, co je lidská osoba, je třeba znát její přirozenost. Pokud se tyto aspekty opomíjí, pak zejména mravní výchova je ve vážném nebezpečí.

No a k naplňování těchto požadavků je třeba větší součinnosti  s církví, musíme pro Orla najít duchovní vzdělavatele.

V současné době, kdy se dělají finanční škrty na všech úrovních, musíme počítat s tím, že pro naši činnost dostaneme méně finančních prostředků, proto upusťme od velkých ústředních akcí, které jsou finančně náročné a soustřeďme naši činnost do našich jednot, případně žup, navazujme těsnější spolupráci s farními společenstvími. Orel by měl být prodlouženou rukou místního duchovního správce, který by měl být duchovním rádcem každé jednoty.

Tak tomu bylo v době vedení Orla naším zakladatelem Mons.Šrámkem a to jsou ty kořeny, ke kterým bychom se měli vrátit. A tady, u jeho hrobu na posvátném Velehradě máme příležitost si to každoročně uvědomovat a prosit za jeho přímluvu i přímluvu našich věrozvěstů sv.Cyrila a Metoděje, aby Pán žehnal naší orelské práci.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář