Jdi na obsah Jdi na menu
 



Letošní festival v Grenoblu, bude také s českou účastí   17.11. 2015
Už ve čtvrtek 19. listopadu 2015, začne ve Francouzském Grenoblu 14. ročník prestižního cirkusového festivalu. Opět se sem sjedou hvězdy světového cirkusu, aby se
faltyny-in-grenoble-2015.jpgv pomyslném souboji, utkali o jeho hlavní ceny - tedy zlatou, stříbrnou a bronzovou hvězdu. A mezi umělci z celého světa, bude mít svého zástupce také Česká republika. Ve Francii se představí equilibrista a akrobat na volných žebřících, Emil Faltyny. Artista, který se představil mimo jiné také na slavném festivalu v Monte Carlu na začátku loňského roku (více o této události si můžete přečíst zde). Češi přitom na festivalu budou mít svého zástupce už po třetí, během posledních čtyř let. V roce 2012, tady získal bronzovu hvězdu žonglér Alan Šulc, o rok si oak jednu ze stříbrných hvězd odvezl Jiří Berousek. Jak si povede Emil Faltyny, se dozvíme už v sobotu večer a budeme vás o tom informovat na našem webu.  


Cirkus JO-JOO hostuje na Vysočině        14.10. 2015
Český národní cirkus JO-JOO přiváží letos na podzim svoji show také divákům na Vysočinu. Prvním městem, které měl cirkus navštívit, měla být Horácká metropole Třebíč. Po zvážení vstupních nákladů, které by musel cirkus uhradit, za plac zvaný Na Hrádku, se ale vedení cirkusu rozhodlo, pro letošní rok, Třebíč ze svého turné vynechat. A tak zatím, co diváci ve zhruba třicetitisícovém městě, o cirkus přijdou, na jeho představení se mohou o víkendu těšit v asi 20 kilometrů vzdálených Moravských Budějovicích. V tomto městě, na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny, se přitom cirkus JO-JOO představí vůbec poprvé v jeho moderní historii. Show bude mít premiéru už v pátek 16.10. v 17 hodin a cirkus tady odehraje ještě představení v sobotu a v neděli vždy ve 14 hodin. Potom se přesune do krajského města - Jihlavy, kde naopak bude k vidění znovu po necelém roce, ale zatím co loni sem přivezl program nazvaný Alenka v říši cirkusu, letos, se tady představí s novým programem Madagaskar v cirkusu a to už od 21.10. do 25.10. 2015. Poslední zastávkou na Vysočině pak bude Žďár nad Sázavou od 29.10. do 1.11. 2015 na tradičním místě u zimního stadionu.     


                Češi zazářili na festivalu v Polsku           29.9. 2015
Už od 19. září 2015 se v Polském hlavním městě Varšavě, v místní částí Bemowo, koná 6. ročník cirkusového festivalu Talentow. Záštitou nad 12079483_10156308647600314_1278129677788203383_n.jpgfestivalem znovu převzala ředitelka velkého Polského cirkusu Korona Lidia Pinder - King a umělce hodnotila mezinárodní porota, ve které za českou republiku nechyběl ani pan Artur Kaiser. I když festival oficiálně skončí až v pátek 4. října, jeho výsledky byly vyhlášeny už v neděli večer. Na prvním místě se umístil Německý drezér slonů Rudi Althoff a trojice equilibristek z Ukrajiny. Na druhém místě se umístili akrobaté v kole smrti - Hairo z Ekvádoru, hned dvě druhá místa si pak odváží zástupci Rumunska - akrobaté na Perských tyčích - Duo Costache,  a Liviu Tudor a jeho pes. České fanoušky cirkusu ovšem asi nejvíc potěší bronzová příčka, na které se, pod Varšavským šapitó umístilia dvojice tempo žonglérů Petr Šmaha a Klára Kaiserová, kteří si říkají Duo Smaha. Tito dva mladí umělci už přitom mají za sebou prestižní angažmá u Švédského cirkusu Maximum a v letošní sezóně jste je mohli vidět taky v programu Českého národního cirkusu JO-JOO.


Corrado Togni u cirkusu Metropol                 13.7. 2015
Ředitelem cirkusu Metropol je Antonín Šimek, který se v roce 2012 společně s ženou Stanislavou, rozhodl navázat na slavnou les-elephants-de-corrado-togni-seront-sur-la-piste-du-cirque_1540544_800x400.jpgrodinnou cirkusovou tradici. Kromě nich se v letošním programu scházejí také další zástupci českých cirkusových rodů. Vidět tak můžete například akrobaty na Perských tyčích Karla a Janu Navrátilovi, nebo žonglérské výkony Antonína Kellnera mladšího. Bohatý zvěřinec, ve kterém kromě koní, nebo velbloudů nechybí ani Jaguár, nebo Pumy Slovenského rodáka Fero Strnada, navíc doplní ještě dvě Indické slonice -
Kitty a Dolly. Ty sem přiváží slavný Italský drezér Corrado Togini, kterého jste mohli od jara vídat u cirkusu Alex junior. Na druhou polovinu sezóny se ale přesunuli právě pod šapitó cirkusu Metropol. Poprvé přitom budou sloni v jeho manéži  k vidění na hostování ve Slovenském Trenčíně už příští týden.  


Rodina Faltyny na další evropské štaci                      5.4. 2015

Příznivcům našeho webu už jistě nemusíme představovat skvělou českou artistickou rodinu Faltyny, která, tak jako mnoho dalších, šíří už několik let slávu Českého faltyny--uk-.jpgcirkusového umění po celé Evropě. Od roku 2012 tak Emil a jeho žena Vlastia působili u slavného Italského podniku Lidia Togni (o tomto angažmá si můžete více přečíst zde.)   Za připomenutí jistě stojí také účast na festivalu v Monte-Carlu  na začátku loňského roku.  Letos se před nimi ale otevřela úplně nová kapitola, když vyměnili Itálii za Británii. Od února totiž hostují pod šapitó Britského podniku - Planet Circus. Ten je poměrně nový, v Anglii začal působit v roce 2010. Jeho ředitelem a majitelem je  bývalý Bulharsky artista Pavel Pavlov Tasev a jeho žena Tanya Mack Hoffman. Rodiny Faltyny, se tady představí se svými žonglérskými výkony, nebo adrenalinovým číslem s noži -  Rebels, v rockové stylu. Chybět samozřejmě nesmí ani tradiční akrobacie na žebřících a Vlastia Faltýnková pak prezentuje svoji vzdušnou akrobacii v kombinaci s vodou. Fotografie z tohoto Britského cirkusu vám přineseme už zítra.           

                    Cirkus JO-JOO hostuje v Praze                                     22.3. 2015

Český národní cirkus JO-JOO vstoupil do sezóny 2015 s novým programem. Více jak dvouhodinová show se v mnohém vymyká cirkusu, tak jak ho známe. Jde spíše o scénickou show, která našla svoji inspiraci mimo jiné i v animovaném filmu Madagascar. 10984238_10153787470500931_6821613370561210623_n.jpgMůžeme tak vidět například akrobacii na švihadle v pruhovaném stylu zeber a  junngli připomínají třeba i tradiční cirkusové disciplíny jako akrobacie na kurtech, nebo výcvik poníků. Filmovou atmosféru pak dotváří převleky, hrocha, žirafy, tučňáků nebo lva Alexe. Nevytratily se ale ani tradiční prvky cirkusu JO-JOO jak je výcvik šelem. Turné cirkus odstartoval ve středočeském kraji a na začátku března se po 9. letech představil v Praze, tady až do 5. dubna hostuje na Proseku a v Pražském turné bude pokračovat ještě déle než měsíc,  v další městské části - Hájích, U Modré školy od 8.4. do 26.4. 2015. Potom se přesune do Říčan a dále bude pokračovat v turné po celé České republice.          

Cirkus Šimek hostuje v Brně                                                         8.3. 2015

Cirkus Šimek je mladý, založili ho Emil a Anna Šimkovi, teprve na začátku roku 2013. Oba manželé jsou artisté a drezéři, kteří dříve hostovali pod šapitó českého cirkusu Andres a 11008933_1074430832574458_930941098_n-2-.jpgnavazují také na tradice cirkusu Tornádo. Se svým cirkusem Šimek projeli nejdříve  Slovensko a od začátku letošní sezóny ho můžete vidět  také doma. Teď, vůbec poprvé, dorazili do Brna. Hostují tady už od čtvrtka 5. března na tradičním místě v Komárově naproti Baumaxu. Přivezli sem rodinný program, ve kterém nechybí akrobacie na válečcích, nožní žonglování, nebo vzdušná akrobacie na šálách. Mezi největší atrakce zvěřince pak patří velbloudi, lamy a papoušci Ara. Děti pak určitě potěší klauni. V Brně cirkus hostuje až do příští neděle 15. března, poslední představení tady začne ve 14 hodin. 
Fotky cirkusu najdete zde.   



Originál Berousek představí medvědy i klauna ze Španělska             19.2. 2015

Svoji první štaci, letošní sezóny, zveřejnil už i cirkus Originál Berousek. Turné zahájí, jak se již v posledních letech stalo tradicí, v 
_mg_4860--1-.jpgKutné Hoře a to už ve čtvrtek 12. března 2015. V letošním programu se diváci mohou těšit nejen na tradiční výcvik medvědů,ale představí se třeba také karavana exostických zvířat, ve které nechybí velbloudi, zebry a dokonce ani slon. Věrnému publiku pak budou jistě dobře známé žonglérské výkony principála Jiřího Berouska a v programu i v letošní sezóně zůstala skupina přízemních skákačů z Africké Keni. Naopak novinkou bude dvojice akrobatů na kolečkových bruslích z Velké Británie a klaun Sydney Balder ze Španělska, ten už působil například u Norského cirkusu Arnardo. V Kutné Hoře ho  můžete vidět naproti Albertu až do 15. března 2015.     

    
                       Cirkus Humberto zamíří na první štaci do Boleslavi        1.2. 2015

V jižních státech Evropy už cirkusová sezóna 2015 odstartovala se začátkem nového roku a ikdyž to tak podle počasí možná nevypadá, velké přípravy vrcholý také mezi cirkusy v Čechách. Dnes jsme dokonce byly svědky zveřejnění první letošní štace a cirkus-humberto--cz--2015.jpgto cirkusu Humberto. Ten se poprvé divákům představí už 27. února v Mladé Boleslavi. Cirkus se sem vrací po pěti letech a přiváží show, ve které nebudou chybět hvězdy manéže, které už slavily úspěch mezi diváky v Čechách, v loňském roce. Největším lákadlem tak bezesporu znovu budou tři Africké slonice pod vedením Německého trenéra Rolanda Spindlera. Chybět ale nebudou ani Somalští lvy, medvědi, nebo karavana exotických velbloudů a zeber. Mezi artisty se pak představí zejména zástupci rodiny, ale taky fenomenální Polský klaun Rico, který rozhodně v loňském roce patřil k nejlepším klaunům v Českých manéžích. Cirkus Humberto bude na své první štaci v Mladé Boleslavi hostovat u bývalého kina Forum až do 8. března 2015.  

 Včera začal festival Cirque de Massy         23.1. 2015
Zatím, co 39. ročník festivalu v Monte - Carlu ještě ani oficiálně neskončil, včera večer začal jiný festival, tentokrát ve Francouzské Paříži. Tím festivalem je Cirque de Massy. Na stejnojmenném Francouzském předměstí byl zahájen už 23. ročník tohoto, neméně affiche-23eme-portait-web.jpgslavného festivalu. A
zatím co z Monaca si jednu z hlavních cen odvezl Italský klaun Fumaglli, mezi hlavními favority na zisk hlavní ceny v Massy bude patřit jiný klaun, Bello Nock z USA. Mezi dalšími účinkujícími se pak představí například drezéři lachtanů Petra a Roland Duss z Německa, nebo Maďarská rodina Richter, která se už po genaerace předvádí skoky na koních. A i když se v letošním programu neprezentuje žádný z českých umělců, Českým divákům určitě nebude neznámé jméno žongléra Paco Picasa, ze Španělska, který si odvezl první cenu už z Pražského festivalu v roce 2012. Čeští fanoušci budou také znát skupinu akrobatů Zuma - Zuma z Afrického Nairobi, která po loňském úspěšném angažmá podepsala kontrakt i pro letošní sezónu v Českém národním cirkuse Originál Berousek.       

   Monte Carlo: show must go on                      16.1. 2015
Včerejší zahajovací ceremoniál na cirkusovém festivalu v Monackém Monte - Carlu začal symbolickou minutou ticha, za zemřelého Italského motorkáře Kevina Ferreriho. Bylo to zvláštní, všichni účinkující stáli v manéži a ve svých myšlenkách se připojili k rodině 28025825.jpgzesnulého kaskadéra. Poté se ale museli odebrat do zákulisí a plně se koncentrovat na svoje výkony. Samozřejmě, všichni jsme členy velké cirkusové rodiny a smrt jednoho člena nás velice zasáhla, ale show must go on - show musí jít dál - řekl pro jeden Monacký list  další člen motorkářské skupiny Moto X. A riziko? To je přece v cirkusové manéži všudypřítomné. Trenéři zvířat, akrobati, provazochodci, ti všichni každý den riskují. Jak ale říká drezér lvů Marcel Peters, z Jihoafrické republiky - je to zvláštní síla, která vás stále vrací mezi divoké šelmy i s ohledem na riziko, že vás mohu zabít. To napětí totiž  baví nejen diváky v hledišti, ale také drezéry samotné. A i proto včera večer začal už 39. ročník tohoto světoznámého cirkusového festivalu. Jenom si možná účinkující uvědomili rizika své práce, více než kdy jindy. 

                      

Začátek festivalu zasáhla tragédie                          15. ledna 2015
Dnes večer v Monatském Monte - Carlu začíná 39. ročník tradičního mezinárodního cirkusového festivalu. Ještě před jeho oficiálním začátkem ale zasáhla svět, a to nejen ten cirkusový, tragická zpráva. Při včerejší noční generální zkoušce, se smrtelně
7776221271_numero-a-moto-dans-un-cirque-illustration.jpgzranil Italský adrenalinový motorkář, který nezvládl dopad při náročném skoku, při kterém na mtociklu překonával vzdálenost 8 metrů mezi dvěma můstky a zřítil se ze 14 metrové výšky na zem. Je to vůbec poprvé v historii festivalu, kdy se umělec při svém výkonu smrtelně zranil. Tragédií je, že mladý jezdec, byl součástí skupiny Moto X, která, právě díky náročnosti jednotlivých triků, patřila mezi adepty na zisk hlvního ocenění. Jak oznámili organizátoři, festivalu, všech 160 účinkujících letošního ročníku vzdá umělci hold právě při dnešním zahájení. Uvažovalo se i o zrušení celé akce, ale samotní členové motorkářské skupiny si přáli, aby festival dále pokračoval a tím také uctil památku jejich kamarád, který při překonávání hranice lidských možností v cirkusové manéži zaplatil cenu nejvyšší. 

                                                                Další stránka ►