Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality 2016

                  
Berouskovi na vánočním cirkusu ve Weisbadeneru
                   29.12. 2016
Až do 8. ledna 2017 se na výstavišti v Německém městě Weisbaden koná tradiční vánoční cirkus. A letos jsou jeho hlavními hvězdami čeští uměci Karel a
beze-jmena.jpgErik Berouskovi. A tak se pod šapitó do Německa přestěhoval téměř celý program cirkusu Berousek Sultán. Největší pozornost samozřejmě budí drezůra bílých tygrů principála Karla Berouska. Kromě tygrů ale přijely i krokodýli a s nimi celá show na motivy Pirátů z Karibiku. A samozřejmě nesmí chybět žonglérské výkony Erika Berouska v atraktivním balení nožního žongléra na motorce a také Karla Berouska jako balancéra s kovovými krychlemi. Kromě Českých umělců se pak ve Weisbadeneru představí také absolventi Berlínské artistické školy, kteří předvádí tradiční cirkusové disciplíny jako equilibristika, akrobacie na otáčivé luně, nebo tradiční akrobacie rola - rola na válečcích. Celou show pak samozřejmě doplňuje orchestr a tipická atmosféra s nádechem vánoc.  

Dnes začíná Vánoční cirkus v Offenburgeru                         21.12. 2016 
A z Francie se přesouváme do sousedního Německa. Dnes tam totiž startuje  tradiční vánoční cirkus v Offenburgeru. Celou show produkuje ředitel cirkusu Charles Knie Sascha offenburger-2016.jpgMelnjak a filmový a televizní producent Uwe Gehrmann. Pro diváky je tak připravena klasická cirkusová podívaná v moderním balení. Ve 2,5 hodinovém programu tak mohou diváci, vidět například Německé drezéry zvířat a držitelé bronzového klauna z festivalu v Monte Carlu v roce 2004 - Mike a Jerg Probst. Velkou atrakcí pak jistě bude drezůra tygrů, Italské drezérky Redi Christiany, nebo výcvik Lachtanů pod vedením Laury a Williama Pedersen ze Švédska. Akrobatické výkony pak předvede například skupina skákačů na odrazových můstcích Casablanka z Maroka, nebo vzdušná akrobacie Duo Romance. Už po několikáté se v programu představí taky Český nožní žonglér Jan Navrátil. To vše za doprovodu živého orchestru a baletní školy, v Offenburgeru potrvá až do 8. ledna 2017.  

                   Duo Šmaha na hosrtování ve Francii                                20.12. 2016
V minulém týdnu jsme vás informovali o hostování Českého žongléra Georgo Hromádka pod Šapitó cirkusu Pinder v Paříží. Dnes se podíváme asi 700 kilometrů na
12079483_10156308647600314_1278129677788203383_n.jpgJiho-západ do Toulouse. Tady totiž hostuje ve vánoční show český žonglérský pár - Klára a Petr, v cirkusovém prostředí známí spíše jako Duo Šmaha. Už od poloviny prosince jsou tak součástí show, která se koná už po 71. a její šapitó, na jednom z nejkrásnějších náměstí ve Francii, je součástí Adventních trhů a to až do konce prosince. Hned potom budou mít tito čeští umělci asi dva měsíce zasloužené dovolené a od dubna 2017 je budou moci vidět diváci v Norském cirkusu Arnardo. Kromě žongflování ale Klára a Petr zaujali také videoblogem - Circus Life CZ. V něm se tak i diváci, kteří se třeba o cirkus tolik nezajimají moho dozvědět mnoho nového z tohoto prostředí. Několik videí tak bylo natáčeno například u Polského cirkusu Korona, kde dvojice působila v této sezóně. Odpovídalo se tady taky na otázky výcviku zvířat, mohli jste nahlédnout do cirkusového zákulisí, nebo cestování, se kterým je život u cirkusu velmi úzce svázaný.

 Georgo Hromádko pod šapitó cirkusu Pinder                           16.12. 2016

I když cirkus Pinder dnes patří k největším cirkusovým podnikům ve Francii, založili ho bratři Wiliam a George Pinder, roku 1854 v Anglii. artist10.jpgPodnik měl pak v průběhu let ještě tři další majitele a jméno toho předposledního, Jeana Richarda, se jako obchodní jméno připojilo do názvu cirkusu, které tak nese do dnešního dne i pod současným vedením. Tradicí se také stalo, že každou zimu mohou cirkus diváci vidět v Paříži. A je tomu tak i v letošním roce. Pod červeno - zlatým šapitó se tak mohou těšit na velkou drezůru koní, veselý výcvik psů, nebo dravých šelem - které k tomuto cirkusu neodmyslitelně patří. Mezi desítkami umělců z celého světa se pak kromě vzdušných i přízemních akrobatů, artistů a klaunů, představí také český diabolo žonglér Georgo Hromádko. Ten už má za sebou několik zahraničních angažmá, v minulosti hostoval například pod šapitó některých severských podniků, nebo v show Německého cirkusu Fic-Flac. A teď ho můžete vidět až do 22. ledna 2017 právě v Paříži.   

 Vánoční cirkus můžete navštívit také v Londýně
 14.12. 2016

Máme tady první zajimavé zastavení, na mapě zimních cirkusových show roku 2016 - 2017. A začneme trochu netradičně, ve Velké Británii. I tady je totiž hned 15380695_1211189855616513_6202961615893552764_n.jpgněkolik vánočních cirkusů. V Hlavním městě Londýně se navíc konají zimní představení už po desáté. Jsou tady součástí velkých Vánočních trhů, takzvaných winter wonderland, které se konají v Londýňském Hyde parku, už od 18 listopadu. Samotnou cirkusovou show můžete vidět pod šapitó tradičního Britského cirkusu Zippos. Nejde ale o klasická cirkusová představení, je to spíše průžez cirkusovýmy disciplínamy, který trvá 45 minut a odehrává se několikrát deně. Vidět v něm můžete kromě poetických klaunů také třeba žongléry, vzdušné akrobaty, vrhače nožů, nebo třeba kouzelníky. Naopak chybí drezůry zvířat. Vrcholem programu pak jsou motorkáři v kouly smrti.                      

Začíná sezóna Vánočních cirkusů
                                       13.12. 2016
Letní cirkusová sezóna sice skončila teprve nedávno, ale už se začátkem Adventu, se po celé evropě začínají rozjíždět cirkusová představení zimní. Už v příštích dnech, se budeme tomuto fenoménu, bez kterého si například v Německu, nebo Francii, neumí představit vánoce, věnovat i na našich stránkách, podíváme se do různých měst a čekají nás i návštěvy Českých umělců, kteří právě v zimních cirkusových show působí.     
          
Italský cirkusový festival přivítá hned několik Českých umělců        15.9. 2016

Už 13. října 2016 začíná v Itálii  18. ročník prestižního cirkusového festivalu Circo di Latina. Festival patří k největším svého druhu nejen v  Itálii, ale svojí prestiží přesahuje i její hranice. A české publikum tak latina2016.jpgmůže těšit, že právě zde se letos představí hned několik českých umělců. V programu nás tak bude zastupovat Duo akrobatů na Perských tyčích - Nancy a Dimitry Štauberti, rychložongler Rudolf Janeček a taky všestraný cirkusový talent který je v zahraničí známý pod pseudonimem Zee Deneck. Ten zahájil svoji kariéru jako žonglér, dnes se ale prezentuje v disciplíně kouzel a magie. Všichni čeští zástupci tak budou bojovat o přízeň mezinárodní poroty, složené z cirkusových kritiků, umělců a ředitelů velkých cirkusových podniků z celého světa. A budou se také snažit napodobit, nebo možná i vylepšit ocenění jiných Českých umělců - žonglérky Heleny Polachové a Emila Faltyny, kteří si odvezli z tohoto festivalu ceny už v roce 2011.  

U cirkusu Bernes na podzim uvidíme i lamy                 26.8. 2016
Po letní pauze se na turné do Českých měst vrátí také cirkus Bernes. Jeho první zastávkou budou od 1.9. do 4.9. Říčany u Prahy. Letošní cirkus-cirkus-classic-2011-opet-vpraze.jpgprogram je připravený v divadelním duchu a vypráví příběh klauna, který prožije svůj sen. Nechybí tak tradiční cirkusové disciplíny, jako je akrobacie, nebo nožní žonglování. V manéži ale uvidíte také výcvik  Frízských hřebců, sibiřských  a afrických velbloudů, nebo opičky Makak. Pro letošní podzimní sezónu, se navíc zvěřinec cirkusu rozrostl také o lamy a chrty. Ty pod šapitó, v ojedinělém smíšeném výcviku, prezentuje drezérka zvířat z Ukrajiny Joulia Tchakanova. Ta se s tímto výcvikem prezentovala pod šapitó po celé Evropě, čeští fanoušci cirkusu si také jistě vzpomenou na její vystoupení z roku 2011 pod šapitó Cirkus Cirkus.


             Cirkus Aleš Barlay se vrací do Košic                             20.8. 2016
Plzeňský cirkus Aleš Barlay, už několik sezón hostuje hlavně na sousedním Slovensku. V těchto dnech ho můžou vidět diváci v 20160618_185944.jpgKošicích. Cirkus se tady zastavuje už na druhém místě a to na Moskevské třídě. Na konci července, už ho přitom v této východo- slvenské metropoly  mohli vidět u obchodního centra Casiova. A právě z tohoto místa jsou i fotografie, které nám poslal náš fanoušek Togas najdete zde. Cirkus se letos navíc může pochlubit tím, že se v jeho programu představí taky jeden z nejznámějších drezérů slonů současnosti mnohonásobný laureát nejprestižnějšího cirkusového festivalu světa Monte-Carlo, Elvis Errani. Pod jeho šapitó nechybí ale ani drezůra šelem, nebo akrobatické výkony v kole smrti.  

Česko bude mít v Monte-Carlu hned dvojité zastoupení 18. srpna 2016
Je to tady 41. ročník nejstaršího cirkusového festivalu, který se uskuteční od 19. do 29. ledna 2017 v Monackém Monte - Carlu, poodhalil připravovaný program. A skvělá zpráva přichází i pro české cirkusové umění. Podle prvních zpráv se totiž pod šapitó  představí jak dvojice komických akrobatů - David a Rychard Wolf, kteří jsou známý pod uměleckým jménem Wolf brothers, tak i mladý  ekvilibrista, s Česko - Francouzskými kořeny André Stykan. O dalších novinách, nejen z připravovaného Monte - Carla, vás budeme v čas informovat   

       
V Maďarsku se chystá velká cirkusová noc         6.července 2016

V Maďarsku se letos koná druhý ročník netradičního cirkusového festivalu. Jde o akci, kdy se společně domluví čtyři soukromé cirkusové 13615313_1087519144643230_5196280824472466936_n.jpgpodniky, které společně hostují 
jenom několik málo kilometrů od sebe, v rekreační oblasti poblíž jezera Balaton. Už od 1. července tady hostuje Maďarský národní cirkus a cirkus Exit. Od 15. do 18. července pak do dalšího z rekračních letovisek zavítá Eötvös Cirkusz a od 30. července do 20. srpna, bude v této oblasti k vidění také Rychter Florián cirkusz. Cirkusovou produkci sice tyto podniky předvádějí ve svých šapitó, ale společně se účastní některých akcí pro veřejnost, které jsou většinou zdarma. Už prvního července se tak po plážích jezera Balaton procházel obrovský cirkusový průvod, složený ze všech účinkujících. V sobotu 9. července bude připraven velký zábavný den s cirkusem, při kterém se můžete cirkusovým uměním bavit až do půlnoci. 16. července se pak připravuje koupání slonů rodiny Castely, která hostuje u Maďarského národního cirkusu, v jezeře Balaton. Po celou dobu této skvělé akce pak navíc diváci volí nejlepší cirkusovu show, právě z nabýdky všech zmíněných podniků. Fanoušci cirkusu si tak dovolenou u Balatonu letos určitě užijí. 


 České cirkusy zažívají povedený začátek sezóny 9.4. 2016

České cirkusy mají za sebou měsíc sezóny 2016, a i podle informací samotných ředitelství jednotlivých podniků, to je zatím sezóna úspěšná. Například jenom dnes, ohlásily vyprodaná šapitó prostřednictvím 12928246_968245106585536_2815141403396733856_n.jpgFacebooku hned tři podniky: cirkus Bernes v Rychnově nad Kněžnou, cirkus Humberto v Brněnských Bohnicích i cirkus Carini v Jablonci nad Nisou. A zatím, co, první dva cirkusy ve zmiňovaných městech odehrají zítřejší představení jako poslední a pak se přesouvají do dalšího města, cirkus Carini bude v Jablonci až do neděle 17. 4. 2016. Velké úspěchy slaví  například i národní cirkus Originál Berousek v Olomouci, kde prodloužil svoje hostování až do 17. dubna 2016. Zatím tedy můžeme říct, že nebývale kvalitní obsazení programů Českých cirkusů pro letošní sezónu přináší kladnou odezvu. Je více než jasné, že i díky obrovské konkurenci, i předpokládanému nástupu teplého počasí bude návštěvnost klesat, důležité ale bude, aby odliv návštěvníků nebyl příliš výrazný a Českým cirkusovým podnikům se tak vynaložené úsilí vracelo v co nejvyšší míře, podobně jako dnes... Držíme palce :)      

Cirkusy hledají nové plochy pro hostování     1.4. 2016
Tak jak se mění městské aglomerace, mění se i místa, pro hostování cirkusových podniků. Tam, kde ještě před dvěma lety mohl stát cirkus, dnes budují obchodní centrum, nebo hotel. Navíc se stále zvyšují ceny pronajímaných pozemků, které se dají využít jako cirkusový plac. dscn0669-profb-.jpgTakový problém nastal například v Třebíči, kde se zvedla cena oblíbeného cirkusového místa na hrádku na astronomických sto tisíc korun. Cirkusy se proto Horácké metropoli posledních několik měsíců raději vyhýbaly. Problém pomohla paradoxně vyřešit až rekultivace plochy kolem nákupního centra Stop shop, kde vzniklo nové místo. A právě tady už od konce března hostuje cirkus Bob Navarro King, který tady odehraje ještě poslední dvě představení zítra v 15 a v neděli od 11 hodin. A už za nedlouho, se v Třebíči objeví taky První český národní cirkus JO-JOO, který tady bude k vidění od 11. do 15. května 2016. Ten pro svoje hostování zvolí místo na ulici Velkomeziříčská, u Teplárny Sever. Problémy s místem pro hostování ale cirkusy řeší i v dalších městech. Například ve Vyškově byl na původním místě pro hostování cirkusů postaveno nákupní centrum a místo na ulici Brněnská nevyhovuje větším cirkusovým podniků z důvodů rozlohy místa. I proto cirkusy ve Vyškově v poslední době zaznamenávají úpadek.      


Dva Italské podniky míří také do Polska                 28.3. 2016
Jak už jsme psali na našem webu včera, Italské cirkusové podniky, v posledních letech stále častěji volí pro svoje turné region střední 12472831_1085223941536582_8660682878038775663_n-2-.jpgEvropy. Letos se dva Italské cirkusy chystají také do sousedního Polska. Už 8. dubna tady odstartuje část svého letního turné cirkus Medrano Casartelli, který se na turné do Polských měst vrací po roce. A opět sem přiváží svůj velký zvěřinec, ve kterém nechybí sloni, žirafy, tygři, papoušci a další exotická zvířata. Poprvé do Polska pak přijíždí cirkus Miranda Orfei. Ten se představí od 9. do 17. dubna v Krakově. Hlavním hostem letošního programu u tohoto cirkusu je Jolanda Mavilla a Tommy Kocka alias Karah Khavak Jr. Ti sem přiváží show s plazů a krokodýlů ve stylu Indiana Jones. Ani v tomto cirkusu nechybí výcvik tygrů a dalších zvířat, i když jich je, ve srovnání se zmiňovaným cirkusem Medrano mnohem méně.   



Nový Italský cirkus si pro první turné vybral Slovensko  27.3. 2016    

V Itálii je více než 50 cirkusových podniků a tak mezi nimi panuje obrovská konkurence. Cirkusové odborníky už tedy nepřekvapí, že si velky-cirkus-royal.jpgtamní podniky volí svoje turné mimo svojí zemi původu a stále častěji míří také do střední Evropy. Stále oblíbenější destinací pro Italské podniky je tak například Polsko, ale hlavně Slovensko, kde v minulosti hostoval například slavný Medrano Casartelli, Aquatico Zoppis, nebo Mundial. Letos si ale pro svoje turné Slovensko zvolil úplně nový cirkusový podnik - který se tak vlastně poprvé představuje nejen Slovenským fanouškům, ale vlastně cirkusovému světu. Jmenuje se Royal. Pro svoje Slovenské turné ale do názvu přidal ještě přídomek Velký cirkus Royal.  Jeho ředitelem je Giordano Vernuccio, syn slavného drezéra Gabriella Togni. V jeho programu se tak prezentuje drezér slonů Elvio Togni a velkým tahákem programu je také drezůra tygrů pod vedením Ettore Webwra. Svoje Slovenské turné zahájil ve městě Komárno už 19. března a jeho první štace končí právě dnes.       


      
     Cirkus Humberto zahájí sezónu v Pardubicích    19.2. 2016
Už příští týden ve čtvrtek, 25. února, zahájí svoje letošní turné Český cirkus Humberto. V letošním roce, můžete pod jeho šapitó vidět úplně 12728879_932640770145970_3076484592581543142_n.jpgnový program, s názvem: Historický fenomén. Mezi účinkujícími, nebudou kromě zástupců rodiny Navrátilových chybět ani drezér slonů Ronald Spindler z Němceka, který se v zimní přestávce prezentoval také na prestižním Francouzské cirkusovém festivalu Cirque de Massy. Poprvé v České manéži se pak  představí mladá nadějná akrobatka, Inka Kalachewska, která se, mimo jiné, proslavila také v Polské talentové televizní show.  A uvidíte také plastickou akrobatku z Mongolska - Miss Amra Dungu, která už v minulosti hostovala také pod šapitó cirkusu Originál Berousek. A v žádném cirkusu samozřejmě nesmí chybět klaun. V manéži cirkusu Humberoto bude diváky letos bavit Aleksander Sorokin. Tak tohle všechno a mnohem víc můžou diváci vidět poprvé v Pardubicích. Cirkus Tady bude hostovat až do 6. března 2016.  
                    

Cirkus Bob Navarro King vyráží na turné             10.2. 2016

Prvním Českým cirkusem, který zahájí letošní sezónu je cirkus ředitele Bohumila Navrátila - Bob Navarro King. První zastávkou v šesté cirkusové sezóně, tohoto mladého cirkusového podniku, budou Benátky nad Jizerou. Cirkus tady bude mít svoji premiéru už tuto sobotu 13. února 2016 v 15 hodin dopoledne. Letošnímu programu bude opět vévodit velká drezůra Somálských lvů a výcvik Starokladrubských hřebců. Přidá se k nim také, pod Českým šapito ne příliš často viděná disciplína Pas de Deux - čili akrobacie na koních. Nechybí tradiční disciplína rodiny Navrátilových akrobacie na Perských tyčích a tempo -žongléra Karla Navrátila, doplní letos ještě nožní žonglér Ludwig, kterého znáte z programu cirkusu "sesterského" cirkusu Humberto. Další novinkou programu jsou pak takzvané rychlopřevleky. Naopak cirkusu King opouští  Německý drezér Franz Kaffka a oblíbený slon Tembo, který byl součástí programu cirkusu minulé dvě sezóny. Dalším městem na letošním turné pak bude Mladá Boleslav, kde bude cirkus k vidění od devatenáctého do dvacátého osmého února.          

                   Česká žonglérka, u cirkus Arlette Gruss                7.2. 2016
Dnes večer začíná ve Francouzském Bordeaux, turné jednoho z největších a nejslavnějších tamních cirkusových podniků - Arlette 12657199_10153994214309382_2886393357222635524_o.jpgGruss. Letos se představí ve více jak dvou desítkách velkých Francouzských měst, kam přiváží fenomenální cirkusový program, s názvem Le Cirque. A stejně jako v minulých letech, tak i letos bude mít v jeho programu zastoupení, také Česká žonglérská škola. Zatím co v předchozích sezónách se tady s úspěchem prezentoval Zdeněk Supka, letos poprvé se v manéži představí žonglérka Helena Polachová. Po mnohých angažmá po celé Evropě, je to pro ni další velká výzva a zároveň další obrovská reklama pro České cirkusové umění.  

       Jubilejní festival v Monte - Carlu právě startuje        14. ledna 2016

Ano je to tady, dnes ve 20 hodin večer oficiálně odstartuje 40. ročník cirkusového festivalu v Monte - Carlu. Jubilejní program nese příznačný název - Golden start-poster-festival2016.jpgshow představí se v něm ti nejúspěšnější účastníci , kteří se tady prezentovali v posledních několika letech. A to, že název jubilejního programu je naprosto výstižný, dokazuje, mimo jiné, že se v jedné manéži, dnes večer představí hned patnáct držitelů Zlatých klaunů, čtyři držitelé Stříbrných klaunů a sedm držitelů Bronzových klaunů. V jednom programu, se tak potkají například: drezér slonů René Casselly a Martin Lacey - tedy nejslavnější drezér kočkovitých šelem poslední doby. Do Monte - Carla přijíždí také skupina skákačů na odrazových můstcích z Ruska - Sokolov, Diabolo žongléři z Pekingské cirkusové školy, nebo akrobaté na vzdušných hrazdách - skupina Tabarez. A samozřejmě nesmíme zapomenou na klauny - při příležitosti čtyřicátého výročí festivalu, se pod šapitó vrací Fumagalli z Itálie a Bello Nock z USA, hvězdné duo pak doplňuje ještě Housch Ma Housch a mnoho dalších. Letošní festival svoje kulatiny prostě oslaví ve velkém stylu a ve světové show, která se určitě zapíše do dějin cirkusového umění.    

 Co znamená cirkusový festival v Monte-Carlu pro svět cirkusu?          13.1. 2016
Je to téměř neuvěřitelné, ale nejslavnější cirkusový festival v Monatském Monte - Carlu, který startuje už zítra, oslaví svoje 40 narozeniny. Pokusíme se tedy v pár větách shrnout, co znamená festival, nejen pro cirkusový svět. Abychom pochopili, jak moc velká událost to je, nahlédněme nejdříve trochu do historie. Festival založil Monacký kníže Rainier III. už v roce 1974. První rok se festival konal na nádvoří princova paláce, pod šapitó Francouzského cirkusu Bouglione. Oficiálně se ale festival začal datovat až o rok později, kdy se přesunul na dnešní místo poblíž moře. Kníže Rainer III. byl prezidentem festivalu až do roku 2005, po jeho smrti se prezidentkou festivalu stala jeho dcera, princezna Stefani. 

A právě dlouhá historie, přízeň královské rodiny a s tím související zájem médií, přivádí, už od samého začátku, do festivalové manéže v Monte - Carlu, ty největší cirkusové umělce své doby. 

Mezi cirkusovými umělci je proto i účast na samotném festivalu brána jako vrchol jejich kariéry. Aby byl artista, žonglér, klaun, akrobat, nebo drezér vybrán k účasti na tomto festivalu, měl by už za sebou mít celou řadu prestižních angažmá i ocenění na jiných cirkusových festivalech. Dnes o pouhou účast na samotném festivalu usilují tisíce cirkusových umělců a agentur z celého světa, které umělce zastupují. Účastníky vybírá úzká skupina odborníků z cirkusové branže a schvaluje je viceprezident festivalu Urs Pilz. Při samotném vystoupaní pak účinkující hodnotí mezinárodní cirkusová porota, složená z ředitelů cirkusových škol, agentů a bývalý úspěšných artistů. Není proto divu, že pokud se umělci podaří získa jednu z hlavních cen festivalu - tedy Bronzového, Stříbrného, nebo Zlatého klauna - stáváte se ve světě cirkusu opravdovou legendou.   
                                                    Další stránka ►