Jdi na obsah Jdi na menu
 


EXTRÉMNÍ MRAZY V T.S. V ZIMĚ 1928-1929 (rec.)

6. 1. 2019

Jak víme, tak tehdejší teplotní rekord, -42,2 stupňů Celsia - nebyl v českých zemích dodnes překonán (při dnešních mírných zimách se ostatně není ani čemu divit). Extrémní teplota byla naměřena dne 11./2./1929 v Litvínovicích u Českých Budějovic (na meteostanici na Stecherově mlýně, kdy ale blízkost vodní hladiny dodnes onu teplotu zpochybňuje...) a to gymnaziálním učitelem prof. Jaroslavem Maňákem.

Toto mrazivé počasí zasáhlo celý jih Čech a popisuje jej tak logicky i trhovosvinenská kronika. Takto teploty hluboko pod bodem mrazu tehdy glosoval místní kronikář: "Už i milovníci zimních sportů jsou zimy syti, natož ti, kdož nebyli hojně zásobeni palivem.“
Mráz měl samozřejmě velký dopad i na majetek obyvatel TS (stromy) a na budoucí úrodu do dalšího roku. Ze zprávy sadařského spolku citované v kronice víme, že ve "svatotrojiční" aleji prý zmrzlo na 56 stromů a mladé stromky sice nezmrzly, ale byly okousány zajíci. Znovu zde bylo v říjnu 1929 vysázeno 28 jabloní a odprodáno na palivo 56 zmrzlých pokácených stromů.
Tehdejší městská rada se poté oprávněně obávala jarních povodní po roztátí 65cm tlusté sněhové pokrývky a proto vydala takovéto opatření: „Zakazuje se vožení sněhu do potoka vůbec, ježto tím zvyšuje se nebezpečí povodně, doporučuje se sníh z ulic a dvorů odvážeti na místa mimo obvod města.“ Každý majitel domu u potoka se pak měl zúčastnit prosekávání ledu, nebo případně uhradit do městské pokladny za nádeníka částku 10 Kč jako náhradu své práce.
Pro velké zimy se pak také od ledna do března 1929 nekonaly zdejší tradiční trhy.

(Podle trhovosvinenské kroniky, zima 1928-1929.)

recyklováno z FB Historické TS + zde nádherné zimní foto od kostela sv. Trojice (zdroj kniha Jihočech Emil Hácha z roku 1942 - zde ve formátu cca. A4 s popiskem "Svatá Trojice v zimě")
V únoru 1929 v Budějcích pěkně přituhlo - Budějcká Drbna
Rekordní zima roku 1929. Jaká byla a jak o ní píší kroniky - TN.cz
pohlednice 11. 2. 1929 - FB Historické ČB