Neznámého nebo méně zmáného druhu ovoce je po celém světe mnoho.
Litchi (liči)
Litchi je malé tropické ovoce se šťavnatou, sladkou dužninou s jemným aroma. Jsou to malé plody až deset metrů vysokých stromů (Litchi chinensi), mají tuhou světlou červenou slupku se šupinami a hnědou, tvrdou pecku. Dřeň je bílá, šťavnatá, se sladkokyselou kořeněnou chutí.
Původ mají v jižní Číně, dnes se pěstují v zemích subtropického pásu. Tvarem připomínají lískové oříšky. Dužnina voní po muškátech nebo růžích.
Litchi obsahuje vitamin C, draslík, sodík, vápník, riboflaviny a niacin.
Litchi před konzumací oloupeme a odpeckujeme. Jíme samostatně nebo se přidává do ovocných salátů, suší se nebo se z nich dělají kompoty. Dnes je už seženeme i v našich obchodech.
Guave
Guave je chuťově zvláštní ovoce, jakoby se v něm nakombinovala směs hrušek, kdoulí a fíků.
Původ má v tropické Americe, dnes se pěstuje v celé tropické oblasti, hlavně Jižní Africe, Kalifornii, na Floridě a v Indii.
Je to keř, případně strom, který dorůstá do výšky až několika metrů, má bílé květy, ze kterých se pak vytváří bobule kulatého nebo vejcovitého tvaru o délce až dvanáct centimetrů. Slupka zralých plodů je světlezelená nebo žlutá, hustě žíhaná, uvnitř se nachází čtyři až pět komor se šťavnatou bělozelenou nebo žlutou dření.
Guave obsahuje množství vitaminu C, dále pak provitamin A, vitamin B a z minerálních látek obsah vápníku, železa a fosforu.
Má příjemnou sladkokyselou chuť. Dužnina ukrývá velké množství semínek, která jsou většinou také jedlá.
Konzumujeme ji přímo -oloupanou, případně pocukrovanou a dochucenou citronovou šťávou, nebo se z ní připravují kompoty, marmelády, želé, ovocné saláty, zmrzliny nebo šťávy.
Tamarilo
Je to víceletá keřovitá rostlina pocházející z Peru.
Dnes se pěstuje v tropických a subtropických horských oblastech po celém světě. K nám se dováží hlavně z Brazílie, Kolumbie a jižní Afriky.
Toto ovoce vytváří hrozny bobulovitých plodů vejčitého tvaru o velikosti asi 9 cm, s tenkou, hladkou, červenou slupkou, vzhledem připomínající rajská jablíčka.
Některé druhy mají žlutohnědou nebo žlutou slupku.
Dužina je žlutá nebo načervenalá, jádra se dají také konzumovat. Zralý plod má trpkosladkou chuť, nezralé plody jsou velmi hořké. Tamarilo obsahuje vysoké množství vitaminu C, provitamin A, železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor a křemík.
Konzumuje se nejlépe tak, že se rozkrojí, pocukruje se a dá se odležet přes noc do lednice. Když ho zbavíme slupky, která je hořká, dá se také vařit jako například rajské jablíčko. Oloupané tamarilo se hodí do ovocných salátů, zmrzlin, kompotů, zavařenin nebo se také často se zpracovává s cukrem a smetanou na krém.
Karabola
Karambola je nízký stromek pocházející z Indie, který se dnes pěstuje také v dalších tropických a subtropických oblastech jako je Brazílie, Kolumbie a Thajsko.
Karambbola je pěti až šesticípý plod, který má ostré hrany a hladkou zelenou nebo žlutou slupku. Tyto plody jsou velké šest až dvanáct centimetrů a váží mezi 50 až 100 gramy. Uvnitř se ukrývá šťavnatá dřeň jantarové barvy, která má sladkou nebo mírně kyselou chuť. Karambola dozrává po celý rok a voní po jasmínu.
Toto ovoce obsahuje množství vitaminu C a minerální látky jako je vápník, železo, hořčík a fosfor. Posiluje kosti a také imunitní systém.
Karambolu lze skladovat jen po omezenou dobu, proto se k nám dováží ještě nezralá, v pokojové teplotě pak plod dozraje a poté se musí hned zkonzumovat.
Jí se hlavně čerstvá se slupkou a se zrníčky, nebo slupku můžeme také lehce stáhnout. Zajímavý tvar karambolu předurčuje k tomu, aby zdobila různé poháry, zákusky, zmrzliny -když se totiž nakrájí na plátky, tak tvoří efektní hvězdičky.