Jdi na obsah Jdi na menu

Starý a Nový Knín

29. 10. 2010

Pro cyklisty Pražáky doporučuji vyrazit z Vršovic nebo Braníka vlakem na Dobříš a vystoupit v Malé Hraštici - půvabné nádražíčko, kde se zastavil čas.

 Obrazek 

Pak šlápnete do pedálů a vyrazíte směrem na Nový Knín. A co uvidíte?

  Obrazek

Uvidíte tuhle romantiku Nového Knína. Žádné auto, žádný satelit, žádné herny. Čistota české městské krajiny, která je stále více a více vzácnější.

Jo - a tohle mě fakt dostalo! To je pozůstatek barokní koželužny Josefa Nádherného z 2. poloviny 18. století, zakomponovaný do nevzhledné novostavby průmyslového areálu čp. 97 v Masnerově ulici.

Obrazek

  ObrazekZ původní barokní stavby se zachovalo průčelí se slepými okny, vysokým zvlněným štítem s pilastry, kasulovým oknem a bočními křídlatými zdmi. Štít je ukončen štítkem s dvojicí římsových úseků, zavíjejících se ve středu do volut.

 

 

Kostelní ulice nás vede vzhůru ke kostelu a na náměstí:

 Obrazek 

 Obrazek

 Náměstí Jiřího z Poděbrad - v popředí empírová kašna z roku 1834:

Obrazek

Kašna dobrý, ale tohle stojí za to! Vzácná barokní radnice a vedle ní si místní bolševici postavili panelák:

Obrazek

A aby lidi z paneláku mohli nakupovat , tak vedle bývalé mincovny - Muzeum těžby a zpracování zlata, které se zde dolovalo - stojí nádherný obchoďák, opravdu kulturní dědictví éry socialismu: 

Obrazek

No nic, razíme dál do kopce a vida, další zajímavost. Drobná barokní budova vznikla ve druhé polovině 18. století a roce 1776 zde byla, na příkaz císařovny Marie Terezie, zřízena první včelařská škola na území Čech. Zajímavá budova je dnes neobývaná (údajně v důsledku restitučních sporů) a chátrá: 

Obrazek

Pak se vrátíme na náměstí a sjedeme z kopce směrem na Starý Knín. Vyjedeme nahoru a zastavíme se v Dlážděné ulici, kde zůstalo několik roubených chalup. 

Obrazek

 ObrazekJá pohovořil s majitelkou jedné z nich a ta její chalupa byla stará přes tři sta let - no, dejme tomu.

 

 

 

Starý Knín má náves, kde se mi konečně podařilo udělat dobrou fotku. Je na ní socha Jana Nepomuckého, stojí na mohutném podstavci a je z roku 1723. Dnes se ale jedná o kopii, originál z pálené hlíny stojí ve vestibulu novoknínské radnice. 

Obrazek

A cyklisti - to nejlepší nakonec: Tvrz ve Starém Kníně vznikla někdy koncem 14. století, v pramenech se však poprvé vyskytuje až roku 1510. Nejspíše za Ježovských z Lub byla ve druhé polovině 16. století renesančně přestavěna. Další přestavbu provedl v první polovině 17. století Václav Vratislav z Mitrovic. Po ztrátě rezidenční funkce upravili křížovníci budovu na sýpku. Tvrz je obdélná podsklepená budova, z jejíhož jihovýchodního průčelí vystupuje výrazný rizalit. Tvrz je krytá sedlovými střechami jejichž trojúhelné štíty jsou zdobené volutami, nároží jsou zpevněna opěrnými pilíři. Interiéry byly při utilitárních přestavbách výrazně a opakovaně změněny, jejich bližší podobu by mohl objasnit pouze archeologický výzkum. 

Obrazek

Kostel Františka Serafinského z Assisi - barokní slohová čistota, původně gotický kostel, připomínán poprvé v roce 1352.  Za vlastnictví křížovníků byl přestavěn barokně; přestavba proběhla v letech 1685–88. Od roku 1985 jsou zde pořádány koncerty. Kostel slouží jako farní pro farnost Starý Knín. 

Obrazek

A hle - udržovaný hrob sovětského vojína:

 Obrazek

 Starý a Nový Knín - foto 28. října 2010

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář