Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Mainská mývalí kočka  -  Maine coon

       Jde o polodlouhosrsté domácí kočky s výraznou stavbou těla.Je to jeden z nejstarších přirozených chovů Severní Ameriky státu Maine

           Přestože není známo přesné datum vzniku tohoto plemene a počátek výskytu v Severní Americe,bylo navrženo několik teorií jak mohlo dojít ke vzniku ,dodnes velmi rozšířeného chovu,který si získává stále větší oblibu a popularitu u chovatelů celého světa.

Historie vzniku plemene

 

     Jedna z legend o vzniku Mainské kočky hovoří o Marii Antoinette,Královně Francie,která se roku 1793 pokusila uprchnout z Francie zmítané revolucí a oslovila kapitána Samuela Clougha.Na Cloughovu loď nechala naložit svůj nejcennější majetek včetně svých šesti nejoblíbenějších mazlíčků Turecké angorské kočky.Ačkoli se královna do Spojených států nedostala její majetek včetně koček přistál u břehů Maine. Tyto kočky se spojily s domorodými krátkosrstými plemeny a tak se vyvinul moderní chov Mainské mývalí kočky.

          Další legenda vypráví příběh o anglickém námořníku kapitánu Charlesi Coonovi,který se plavil ke břehům Nové Anglie. Na palubě své lodi měl několik dlouhosrstých koček na chytání myší k ochraně potravin pro posádku.Při vylodění v Maine se mu kočky rozutekly a spojilis s místní populací divokých koček.Když se u místní populace koček začaly objevovat první koťata s delší srstí domorodci jim říkali ,,Coon cats“ – Coonova kočka.

          Ne zcela geneticky možná je teorie pří níž se kočka divoká spářila s mývalem,ovšem vysvětlilo by to chundelatý ocas a nejtypičtější  zbarvení tohoto plemene (hnědá mourovatá kočka).

           Poněkud pravděpodobněji zní teorie o vzniku mainské kočky ze spojení domestikované kočky divoké s rysem červeným (bobcats)  To by objasnilo rysí štětečky na koncích uší.

         Obecně přijatá teorie mezi chovateli tohoto plemene Mainských mývalích koček je,že vzniklo dlouhodobým pářením místní populace krátkosrsté kočky divoké a dlouhosrsté kočky po dlouhé roky dovážené námořníky (možná i kapitánem Charlsem Coonem) nebo v jedenáctém století Vikingy. Spojení s Vikingy je viděno v nápadné podobnosti s Norskou lesní kočkou.

HLAVNÍ RYSY

 

  Široká trojúhelníková hlava s vysokými lícními kostmi,dlouhé uši zakončené štětečky,mohutné ochlupení okolo krku tzv. límec ,pevná stavba těla,dobře vyvinuté kosterní svalstvo,mohutné tlapy s dlouhými chomáčky chlupů mezi prsty ,břicho porostlé dlouhými chlupy a dlouhý chundelatý ocas.

CHARAKTER

 

 Přesto že se jedná o obrovské jedince jsou velmi přátelští jak k ostatním druhům koček tak i k jiným zvířatům zejména psům.Mají rádi vodu zejména tekoucí na rozdíl od ostatních koček jim nevadí namočit si kožich. Vyžadují přítomnost člověka i když o osobní kontakt příliš nestojí.

 

Fotoalbum

A - KOŤATA

Datum: 5. 3. 2011
Fotografií: 68
Složek: 3
Komentářů: 2

A - KOŤATA společně

Datum: 20. 3. 2011
Fotografií: 80
Složek: 0
Komentářů: 0

B- KOŤATA

Datum: 4. 3. 2016
Fotografií: 14
Složek: 0

C- KOŤATA

Datum: 4. 3. 2016
Fotografií: 12
Složek: 0

Foto 2008

Datum: 6. 3. 2011
Fotografií: 176
Složek: 11
Komentářů: 0

Foto 2009

Datum: 6. 3. 2011
Fotografií: 316
Složek: 11
Komentářů: 0

Foto 2010

Datum: 6. 3. 2011
Fotografií: 84
Složek: 0
Komentářů: 0