Jdi na obsah Jdi na menu
 


SETKÁNÍ S PŘÍRODOU - JILMY V KAPINOSSKÝCH ALEJÍCH

 

V sobotu 13.6. po deváté hodině vyrazila naše dvanáctičlenná skupinka do terénu, za účelem zjistit,  jak se daří jilmům, které zasadili ochránci přírody z Nových Hradů. Na několika lokalitách v lesoparku  Kapinos a podél říčky Stropnice je zasázeno několik stovek jilmu drsnolistého. Hlavní zásluhu na záchraně jilmu drsnolistého v přírodě Novohradska má ing. B. Švarc , který se tomuto druhu ohroženého listnatého stromu věnuje dlouhou řadu let. Právě v zarostlé části lesoparku pod hradem je vidět stromořadí jilmů, kterým se zde daří. Cestou jsme se pokochali mohutným dubem, buky a zanedlouho jsme se dostali až do Údolí u Nových Hradů, kde jsme se zastavili a vyslechli si vyprávění o staré kočárové cestě pánů ze zámku. Naše další putování směřovalo podél vodoteče říčky Stropnice. Je zde vysázeno na padesát jilmů a nás napadlo, že změříme jejich obvod. Tyto stromy nejsou zase tak staré, ale už se zde najde i takový, který má obvod více jak metr a to je známkou, že se jim v této lokalitě daří skvěle.

Po svačině, na hrázi rybníka Bažantník, naše cesta směřovala k dalším zde vysazeným stromům.  Našli jsme zde i mladé náletové jilmy. Zde nám také ing, B.Švarc pověděl o další ochranářské práci v prostoru Kapinosu. Nad námi zazpíval budníček a nedaleko tzv. Švarcové aleje jilmu drsnolistého proletěl se čáp černý, který v Kapinose hnízdí.

 Krásné a poučné se nám všem jevilo toto naše setkání s přírodou a těšíme se na další .

 Tato akce je finančně podpořena Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem  školství, mládeže a tělovýchovy v rámci společného programu Národní síť EVVO.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář