Jdi na obsah Jdi na menu
 


...něco málo...

11. 6. 2008
Marian Wiszczor se narodil v Třinci (1973), středoškolské vzdělání obor elektro. V Třinci také žije ale i pracuje jako servisní technik.
 

Je fotografický samouk, kdy před 9-ti léty vzal poprvé do ruky fotoaparát. Těch přístrojů bylo několik na příklad: Minolta, Yashica, Olympus a Pentax. Z počátku to byla černobílá fotografie, později barevná (analogová), dnes výhradně digitální fotografie. Do procesu tvorby digitální fotografie vkládá své osobité vidění minimálně ve dvou dimenzích. Poprvé je to v  okamžiku tvorby fotografického záznamu do paměti fotoaparátu tj. stisknutí spouště přístroje v pravý okamžik. Podruhé, a to je mnohem náročnější proces, je to úprava „syrového“ záznamu fotoaparátu za pomoci počítače. Takto často dosahuje experimentálního efektu pohledu na „jiný svět“ s cíleným záměrem omezit popisnost svých fotografií. Výrazné jsou autorové krajinářské fotografie umožňující zachytit na tenkou rovinu fotografie perspektivu krajiny zároveň i s detaily.

Své fotografie představil autor na samostatných výstavách v Mostech u Jablunkova, Jablunkově, Č. Těšíně, Bystřici n. O, Třinci, N. Jičíně a Příboru. Jako člen Fotoklubu Jablunkov vystavoval na všech výstavách pořádaných tímto fotoklubem, jak v Jablunkově, tak například v Praze, Ostravě, Ružomberku, Krapkovicích (PL) a jinde. Rovněž a to velmi úspěšně svými fotografiemi podpořil postavení Fotoklubu Jablunkov na soutěžích fotoklubů v rámci tzv. mapových okruhů.

V rámci 20-tého výročí vzniku Fotoklubu Jablunkov zpracoval projekt a provedl grafickou úpravu multimediálního DVD „Mionší v proměnách času - objektivem Fotoklubu Jablunkov“. Je režisérem tohoto DVD, které v odborných, ale i laických kruzích bylo hodnoceno velmi vysoko.

 

Autorovi přeji „Dobré světlo“ a vynikající nápady do další fotografické tvorby.

 

Za Fotoklub Jablunkov
Gustav Beiger