Jdi na obsah Jdi na menu
 


 LETNÍ OBDOBÍ  

Opět začalo letní období, čas prázdnin a dovolených, odpočinku u vody, ale také období, kdy se veterinární ordinace plní akutními případy, a to případy zkolabovaných psů. To se bohužel týká nejen starších nemocných pejsků, ale i zdravých a mladých psů, kdy jejich majitelé podcení horké počasí (přehnaná zátěž, ponechání psa v autě, atd.) a následky jsou jasné - ÚPAL nebo ÚŽEH!

ÚPAL - následek pobytu v horkém nevětraném prostředí, kdy dochází k celkovému přehřátí organismu.

ÚŽEH - stav vznikající přímým působením slunečních paprsků.

         Ve skutečnosti jsou oba tyto akutní stavy od sebe u psů téměř nerozlišitelné, proto se řeší souhrně jako přehřátí.

PŘÍZNAKY:

Vysoká teplota, malátnost, únava, překrvení sliznic (zarudlé spojivky, sytě červené dásně), zrychlené a povrchní dýchání, zvracení a někdy až poruchy vědomí.

PRVNÍ POMOC:

Psa okamžitě umístníme do stínu nebo do chladnější dobře větrané místnosti, máme-li možnost, je vhodné ho osprchovat studenou (ne však ledovou) vodou, hlavně okrajové části těla (tlapky, hlavu). Nesprchujeme psa celého, neboť při prudkém ochlazení by mohlo dojít k teplotnímu šoku. Venku v přírodě postavíme psa do vody (potok, rybník atd.), opět dbáme na to, aby se pes neponořil celý. V případě, že je pes v bezvědomí nebo nemůže stát zabalíme mu tlapky do studených zábalů (ne ledových). Pokud pes vnímá a nezvrací podáváme mu tekutiny - nejlépe čistou vodu (opět hlavně ne ledovou). U štěňat, starších nemocných psů, těžších případů (hluboké bezvědomí, zvracení) i v lehčích případech, kdy se stav psa po 1 - 2 hodinách nelepší navštívíme okamžitě veterináře.

PREVENCE:

PROCHÁZKY - časně ráno nebo později večer, kdy slunce tolik nepálí. Přes den chodíme jen na krátké procházky na vyvenčení. Při procházkách dbáme na to, aby jsme měli dostatek vody nejen pro sebe, ale i pro psa, nebo chodíme do míst s přístupem k vodě (potok, řeka, rybník a pod.).

 JÍZDA AUTEM - při delších cestách volíme časté zastávky, aby se pes mohl proběhnout, napít a vyvětrat. Hlavně nenecháváme psa v uzavřeném autě ani na malou chvíli, protože v kabině auta stoupne teplota během chvíle až k 60 stupňům Celsia.