Jdi na obsah Jdi na menu
 

Geocaching

 ÚČASTNÍME SE A ZVEME VÁS NA:

STŘEDOVĚKÝ EVENT na zámku v Čečovicích

Na event, který se bude konat 20. dubna na zámku v Čečovicích bychom tímto rádi pozvali všechny naše známé kačery i piokačery. Informace také na www.geocaching.cz<http://www.geocaching.cz>

Zámek v den našeho eventového setkání opět ožije a budete tak mít možnost vstoupit do dob minulých.
Sejdeme se 20. 4. 2013 v 10:45 na výchozích souřadnicích (49°35'6.711"N, 13°1'15.409"E)
Veškeré peníze vybrané na setkání budou použity na pomoc zámku. Vstupné 20 KČ, rodinné 50 KČ.

PROGRAM EVENTU:
11:00-11:30 Lukostřelecký turnaj o láhev vína - soutěž pro návštěvníky eventu.
11:30-12:00 Práčata z Týna - vystoupení amatérských dětských šermířů, pěvců a hudebníků.
12:00-12:30 Cavalla Canor - ukázka historické dobové hudby z období gotiky a renesance.
12:30-13:00 VK Avalon - šermířské vystoupení klubu historického, scénického a fantasy šermu.

13:00-14:00 Polední pauza + společné foto.

14:00-14:30 Lukostřelecký turnaj o láhev vína - soutěž pro návštěvníky eventu.
14:30-15:00 Práčata z Týna - vystoupení amatérských dětských šermířů, pěvců a hudebníků.
15:00-15:30 Cavalla Canor - ukázka historické dobové hudby z období gotiky a renesance.
15:30-16:00 ARVENA - ukázka vesnického i městského hist. tance z období gotiky a renesance.
Změna programu vyhrazena!

DALŠÍ INFO:
- Opékání špekáčků bude probíhat na připraveném ohništi, budou i ke koupi na místě.
- Lehké občerstvení zajištěno (špekáčky, párky, pečivo, káva, čaj, svařák, pivo, limo)
- CWG budou a to klasicky buď to výměnou za jiné CWG, nebo za 10Kč,-
- Komentované prohlídky zámku: 11:30, 13:00, 15:00.
-Za nepříznivého počasí bude program přesunut do vnitřních prostor zámku.
-Během celého středověkého eventu bude probíhat doprovodný program pro děti (tvořivá dílna, ražba mincí, dětská střelnice - střílení z kuše...)


Něco málo o vystupujících.

Práčata z Týna:
Práčata z Týna jsou spolek amat. dětských herců, šermířů, tanečníků, hudebníků a milovníků historie. Všechny je spojuje náklonnost k historii, jako je gotika, renesance, baroko a architektura či život, trable a pověsti tohoto období. Zaměřují se na realizaci vlastní divadelní tvorby s využitím prvků scénického šermu a divadelních pokusů o hraní do doby středověku dle představ se zapojením dětských členů sdružení. Programově překlenuje hist. období od gotiky po rokoko.


Cavalla Canor:
Cavalla Canor jsou skupina hrající historickou dobovou hudbu z období gotiky a renesance. Mají v repertoáru instrumentální skladby i písně, jenž hrají na repliky historických nástrojů. Můžete je zastihnout na hradech, zámcích, historických jarmarcích, či na jiných akcích se středověkou tématikou.


VK Avalon:
VK Avalon je klub se zaměřením na fantasijně středověký život. Sami se označují za klub historického, scénického a fantasy šermu. Od skupin historického šermu se liší zejména věkem členů, kdy přijímají zájemce již od 14-ti let. Dále pak tím že jejich prvotním cílem není dobová přesnost kostýmů, zbrojí, zbraní či tábora, ale zaujmout a pobavit nejen členy klubu, ale také veřejnost.


SHT Arvena
Skupina Arvena se zaměřuje zejména na historické tance z období gotiky a renesance, z prostředí vesnice i dvoru. Tyto tance jsou prezentovány v dobových kostýmech. Dále skupina nabízí kankánové vystoupení, tance s ohněm, břišní tance, komponované pořady i tance na živou hudbu. Mezi nabízenými scénickými vystoupeními je také Rok na vsi, který zábavnou formou představuje divákům lidové zvyky a tradice na českém venkově.

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (v češtině psáno i keš), o níž jsou známy jen její zeměpisné souřadnice (v systému WGS 84). Při hledání se používají turistické přijímače GPS. Člověk zabývající se geocachingem bývá označován slovem geocacher, česky též geokačer nebo prostě kačer. Na začátku geocachingu bylo rozhodnutí vlády Spojených států amerických vypnout chybu uměle zaváděnou do systému GPS. Do té doby to pro civilní použití byla jen drahá hračka s přesností kolem padesáti metrů. V noci z 1. na 2. května 2000 se přesnost GPS rázem zvýšila na metry. V internetových diskuzích se hned začalo řešit, jak této přesnosti využít. Jistý Dave Ulmer následující den umístil do lesa v Oregonu schránku a zveřejnil její souřadnice. Kdo ji našel, mohl si z ní něco vzít a zanechat něco svého – knihy, CD, software. Během několika dnů se v USA objevily další podobné schránky a do měsíce byl na internetu web, kam se daly psát dojmy a zážitky z hledání. Slovo geocaching bylo poprvé použito 30. května 2000. Skládá se z předpony geo, označující činnost související se Zemí, a slova cache – skrýš.

Český geocacher potřebuje ke svému životu hlavně dva weby:  www.geocaching.com a www.geocaching.cz 

Projekt Pionýrský geocaching vznikl jako doplňková aktivita, která je určena pro pionýrské oddíly, volnočasové kluby a další skupiny dětí a vedoucích fungujících na pionýských skupinách. Pionýrský geocaching je dlouhodobá motivační aktivita s cílem rozvoje turistických, poznávacích a sportovních aktivit v oddílech, poznávání netradičních a jinak nepoznatelných míst České republiky, dále pak jejích přírodních krás a památek. Geocaching kombinuje moderní techniku s dobrodružstvím v přírodě. Je to skvělý způsob, jak prozkoumat místa blízká i vzdálená. Jednotlivé činnosti jsou realizovány na úrovni oddílů, klubů, či pionýrských skupin. Pionýrský geocaching bude realizován na úrovni sdružení Pionýr, ale zároveň bude otevřen široké veřejnosti, která bude mít možnost blízce se seznámit s činností této organizace. Projekt bude aktuálně reagovat na nové a stávající podněty v návaznosti na technický vývoj a možnosti. Přispěje k rozvoji výchovy ke zdravému životnímu stylu dětí a mládeže, a to zejména prostřednictvím turistiky, která může být vhodnou celoživotní pohybovou aktivitou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář