Irská kuchyně
¼ hrnku rozinek
½ lžičky nastrouhané citronové kůry
2 lžíce citronové šťávy
½ hrnku jablka nakrájeného na kostičky
1 lžíce hladké mouky
olej
sůl, pepř
V misce smícháme rozinky, citronovou kůru a šťávu, jablko a sůl s pepřem. Kotlety nařízneme, naplníme vzniklou směsí a uzavřeme párátkem. Posolíme a poprášíme moukou. Kotlety na rozpáleném oleji zprudka osmaheme dozlatova, popepříme, přikryjeme alobalem a zapečeme 25 minut v troubě.
ZAPEČENÉ BRAMBORY SE ZELÍM 1 hlávka zelí1 kg brambor
4 plátky slaniny nakrájené na kostičky
2 cibule nakrájené na kolečka
2 hrnky hovězího vývaru
sůl, pepř
Hlávku zelí rozebereme na listy, odkrojíme tvrdé části a nakrájíme na čtvrtiny. Listy zelí dáme na dno pekáče, na ně střídavě klademe vrsty oloupaných a nakrájených brambor a dalšího zelí. Na pánvi osmahneme slaninu do křupava, přidáme sibuli, osolíme, opepříme a osmahneme dozlatova. Směs nasypeme do pekáče, zalijeme vývarem, přikryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 90 minut. Pekáč vyndáme a necháme 15 minut dojít.
LOSOS S IRSKOU OMÁČKOU1 kg lososačerstvě nasekaná petrželka Omáčka:
2 žloutky
1 lžíce studené vody
2 lžíce másla
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
Lososa ponoříme do slané vody, přivedeme k varu a na mírném příkonu 20 minut dusíme. Hrnec sundáme z ohně a necháme 15 minut dojít. Mezitím si připravíme omáčku. Žloutky dáme do silnostěnné pánve, přilijeme vodu a ušleháme. Za stálého vaření šleháme a přidáváme pomalu máslo, po něm citronovou šťávu a sůl s pepřem. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vody. Lososa vyndáme, odstraníme kůži, polijeme omáčkou a ozdobíme nasekanou petrželkou