Jdi na obsah Jdi na menu

 
 

Poslední aktualizace 28.08.2022

Vítejte na mých obyčejných stránkách věnovaných neobyčejnému plemeni ITALSKÝ CHRTÍK.

.--404-.jpg

Kompletní informace a archiv zajímavostí z mého chovu italských chrtíků

od ledna do srpna 2022 k vidění ZDE

od srpna do prosince 2022 k vidění ZDE

.--424-.jpg

Děkuji všem majitelům mých štěňátek za skvělou péči, kterou jim dávají. Šampionáty jsou víc vidět, pochlubit se je příjemné, nicméně výstavní úspěchy nejsou to to nejdůležitější. Miluji všechny svoje odchovy stejně! Pozdrav z dovolené, foto šťastného pejska v kruhu rodinném mě potěší nejvíce. 
 
Moje nevýslovné poděkování patří chovatelce pani H. Daňkové (chov. stanice Branco Piccolo), která v minulém století s problémy importovala novou krev do České republiky. Byla majitelkou nejúspěšnější výstavní feny v historii ČR - CIB, Multi Ch. Vhilomeny El Saghir, která byla držitelkou 32 x BOB, 2 x 1.místo v prestižní soutěži Šampion Šampionů. Děkuji pani Daňkové za spojení, které uskutečnila na moje neutuchající prosby o chovnou fenku, která ponese v sobě vlohy pro zakladatelku mého chovatelského snu Krásu a Výkon. V roce 2002 spojila nejkrásnější výstavní fenu Vhilomenu El Saghir s krásným talentovaným sportovcem Fiefoerniek´s Furioso, který žil v Maďarsku. Podařilo se a na světě byl, mnou dva roky očekávaný vrh. Narodila se Holly Di Branco Piccolo - zakladatelka mého chovu. Tímto začala novodobá historie chovu Italských chrtíků s využitím pro Krásu a Výkon v České republice. Dole popel Holly v urničce, po jejím odchodu jsem jí nechala zpopelnit na věčnou památku, jako zakladatelka mého chovu zůstane s námi pořád. 
trofeje-2017--40-.jpg
Přednostně svěřuji svoje odchovy po zdravotně testovaných rodičích s výstavními a sportovními tituly do milujících rodin, které mají zájem o vysokou kvalitu, ale nechtějí chovat. Dávám přednost NÁROČNÝM zájemcům, kteří si touží pořídit chrtíka pro radost a jako luxusního společníka.
Na fotografii dole je Chantia Feritte Bugsy na dostihové dráze Mladá Boleslav 08.10.2016, kdy si tato jedinečná, nejmenší dostihová fenka doběhla pro první místo v kategorii Mladí. 

 

dostihy-mada-boleslav-8.10.2016--fb-web--7-.jpg

 

dostihy-mlada-boleslav-1.10.2016-beh-mladych-6x--12-.jpg

 

Na fotografii nahoře zleva Astra Bravissimo Bertrando, Chantia Feritte Bugsy, Gisele Feritte Bugsy, Hollie Feritte Bugsy, Hannach Feritte Bugsy, Gloria Feritte Bugsy. Foto z dostihu dne 01.10.2016, dostihová dráha Mladá Boleslav. Společný běh mladých, všichni pochází z jedné chovatelské stanice od jednoho majitele, jedinečný úspěch za kterým se skrývá tisíce hodin práce. Unikátní genetické a dostihové vlastnosti mých milovaných chrtíků. Tento den jsem si splnila jeden ze svých chovatelských, dostihových a trénerských snů. Byla jsem nesmírně šťastná a hrdá na ně i na sebe. Moji chrtíci doběhli čistě dva běhy, distanci 345 metrů stylem Start - Cíl. Všichni splnili dostihovou licenci v rekordním věku 12 měsíců, stejně jako můj legendární dostihový chrtík Multi Ch. Ceysse Bugsy v roce 2005. Děkuji své milované rodině za nekončící obětavou pomoc a podporu, a paní Sousedíkové za  momentky z tohoto nezapomenutelného klání a dostihu.

dostihy-mlada-boleslav-1.10.2016-beh-mladych-6x--31-.jpg

 

Jsem první chovatelka v ČR, která začala plošně zdravotně testovat svoje chovné jedince. Co mě k tomu vedlo? Opakované krytí mým Ceysse Bugsy do Rakouska a do Německa v roce 2007, v obou zemích je povinná DNA identity a zdravotní testy, majitelé krycích fen zdravotní testy po mě požadovali. Můj Ceysse musel mít tyto testy, jinak nemohl být u nich použit v chovu. Testy patel a srdce jsem s ním musela absolvovat také, proto jsem postupně přibrala i ostatní svoje odchovy. Chovatelé ze zahraničí se mnou spolupracovali, moc jim za to děkuji, mám s nimi velmi hezké vztahy do současnosti, Ceysseho potomci v Německu působí v chovu stále. Byla to pro mě příjemná škola. Zdravotní testy jsem si před rokem 2007 nenechávala potvrzovat do rodokmenu, jelikož to nebylo pro chrtíky v ČR potřebné, testy jsem si nechávala pro svoje využití. V současné době jsou zdravotní testy běžné a většina chovatelů je dokládá. Některé testy jsou i povinné. Je milé, jak zdravotní úroveň chrtíků v Čechách i v Evropě vzkvétá, za dob mých začátků byl zdravotní stav chrtíků díky vysokému inbreedingu nedobrý. Je velmi legrační vidět a slyšet majitelku mého odchovu, fenky narozené v roce 2008 po mém Ceysse Bugsy a mojí Cinderelle Pustynny Wiatr (oba už v té době byli testovaní na srdce, pately a oči) kdy rozhlašuje, že ona byla první, která začala zdravotně testovat svoje odchovy, moje fenka je zakladatelka jejího chovu... Naštěstí jsou pamětníci, kterých si vážím a pamatují si moji aktivitu. Pamětníci stárnou, paměti se zapomínají, knihy zůstávají. Velice děkuji paní PhDr. H. Podané, autorce publikace Italský chrtík - Aristokrat s duší klauna za její vzpomínky na mojí zdravotní aktivitu u chrtíků. Paní PhDr. H. Podaná patří mezi "staré" chovatele, kterých si velice vážím, chovatele, kteří se zasloužili o současný chov italských chrtíků u nás, spolupracovala jsem s ní při svých prvních vrzích v roce 2003 a 2004. V roce 2004 se narodil můj Ceysse Bugsy, který je potomek prvních psů importovaných paní PhDr. H. Podanou.

 

 

MÁTE KNIHU O ITALSKÉM CHRTÍKOVI?

Nyní se vám konečně dostává do rukou.

Autorkou je dlouholetá chovatelka plemene, která se už od roku 1985 intenzivně věnuje své hluboké vášni – italským chrtíkům – a dlouhé roky pracovala i jako poradkyně chovu Klubu chovatelů italských chrtíků. Díky její původní novinářské a redaktorské profesi jsou stránky napsané srozumitelnou a přitažlivou formou.
Provede vás radostmi i úskalími, jež na vás čekají od štěněcích krůčků až k chrtímu stařečkovi, ať už hledáte skvělého společníka nebo výstavního či dostihového šampiona. V knize najdete užitečné rady a tipy týkající se běžné péče, ale i podrobnější informace k chovu, kapitolu o zdraví a nemocech, průřez dávnou historií i současností plemene u nás a v Evropě, standard plemene s komentářem – a pro ty, kdo se hlouběji zajímají o plemeno, i statistiky narozených štěňat či přílohu o genetickém založení zbarvení srsti. Nescházejí schematické kresby a barevné fotografie.

chrtik.jpg

 
Máte zájem o dospělého a vychovaného chrtíka?
Na fotografii dole je moje Caissa Feritte Bugsy před odjezdem ke své nové milující paní majitelce.

caissa.jpg

Na fotografii dole je moje Meryla Feritte Bugsy před odjezdem ke své nové milující paní majitelce.
italskz-chrtik-meryla-feritte-bugsy-04.jpg 
Moji chrtíci mají základy poslušnosti a agility, dostihovou licenci, nebázlivé a neagresivní povahy. Jsou vykastrovaní s vyčištěnými zoubky ultrazvukem, krmení kvalitním BARF. Připravené odjet do nejlepších podmínek.
Na fotografii dole je moje Gloria Feritte Bugsy před odjezdem ke své nové milující paní majitelce.
gloria-1.jpg
Osobní návštěva je nutností, promluvit si o vašich požadavcích a možnostech pejska a osobní seznámení je důležité. 
Na fotografii dole je Koketa Feritte Bugsy s mojí maličkostí před odjezdem ke své nové milující paní majitelce.
koketa-6-mesicu.jpg
Harrya Feritte Bugsy
Elrico Feritte Bugsy
Blair Feritte Bugsy
Nario Feritte Bugsy
Nensy Feritte Bugsy
Víla Feritte Bugsy
Pleyla Feritte Bugsy
Kasha Feritte Bugsy
Jonash Feritte Bugsy
Verum Feritte Bugsy
Nashy Feritte Bugsy
 

Náhledy fotografií ze složky Caissa Feritte Bugsy