Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 11. 2008

Rok tři - 2000

Kronika tohoto roku započíná na datu 21.4.2000. Ten den proběhla již několikátá brigáda na bunkru. Byla nabílena kaplička, opravoval se nátěr po zimě, provedl se nezbytný úklid okolí bunkru. V týdnu potom byla střecha řopíku natřena poslední vrstvou syntetiky.

O 14 dní později jsme se dočkali benzínového kladiva. Práce s ním však byla velice zvláštní, neboť za 10 hodin práce se nám ho podařilo rozběhnout pouze asi třikrát a to jen vždy na pár minut. Naštvali jsme se a začali vysekáva beton ručně s několika údery za minutu, podle toho, jak kdo vydržel. Ale ani tato snaha neměla dlouhého trvání a my jsme se rozjeli k domovům.

V sobotu 20.5. jsme se konečně dočkali fungujícího kompresoru a naše pracovního nadšení mohlo konečně dostát plných otáček. Po chvilce kutání jsme se nořili hloubějji a hlouběji do nitra objektu až jsme narazili na betonový kvádr z odstřeleného řopíku u židovského hřbitova. Vážil snad 50 kg, což náš postup rapidně zpomalilo. Proti prachu ze zbíjení jsme zkusili zakročit plynovými maskami, což byla docela sranda. Ale jinak to nešlo. Občas jsme si připadali jak na kyslíkový dietě..:-)

Přijel se také podívat pan Karel Krchov z Ústí nad Labem. Dal nám nějaký dokumenty a slíbil, že se pro nás pokusí získat plný a částečný uzávěr do střílen. Naší spolupráci s ním vidím dosti pozitivně, neboť všichni jsme naladěni na stejnou vlnu. Po dnešku máme vybouranou celou první střeleckou místnost ! Máme z toho obrovskou radost, protože za tím je vidět neskutečně velká dřina.

Touto větou je rok 2000 u konce, bohužel. Tedy alespoň co se týče zápisů v kronice týče. Zbývá jen dodat, že v řopíků byla zachována původní výdřeva, ale v žalostném stavu, takže nejspíše nepůjde využít.