Esma výborně vaří, tady jsou její speciality:
... další až příště !
Chorvatské speciality:
Palačinke
Asi nejoblíbenější chorvatský moučník. Potírá se džemem, polévá čokoládou apod.
Lignje
Drobní hlavonožci se podávají pečení na ohni apod.
Pršut
Dalmatská šunka neboli pršut je specialitou, na kterou se nezapomíná. Je skvělá s chlebem a dalmatským silným červeným vínem. Připravuje se z vepřové kýty, která se podobně jako naše domácí uzené máčí nejprve ve speciálním roztoku, jehož složení je ale odlišné. Nechybí v něm česnek, mořská sůl, někde i určité druhy koření. Poté se pověsí do udírny, ale není to klasické uzení, kouř musí být hodně studený a slabý, proces probíhá několik dní. Používá se bukové či habrové dřevo. Poté se kýta pověsí do sklepa, kde se suší a odpočívá několik měsíců a třeba i několik let. Po očištění od případné plísně se krájí ostrým nožem na tenounké plátky. Často se podává v restauracích jako předkrm. Cenová relace pršutu je poněkud vyšší, nicméně stojí za ochutnání.
Paški sir
Paški sir je proslulý ovčí sýr z ostrova Pag. Chorvatské sýry se proslavily svojí vynikající chutí, ale paški sir je mezi nimi skutečnou perlou. Zvláštní chuť mu prý dávají aromatické byliny, které ovce na ostrově Pag spásají. Z jejich mléka se pak sýr podle tradičního receptu připravuje.
Víno
Slunné Chorvatsko je skutečným rájem pro vinnou révu, které se zde skvěle daří. Můžete se o tom přesvědčit při ochutnávání místních skvělých vín.
Celkově se zde produkuje okolo 67 % bílého a 33 % červeného vína. Chorvatské vinice přísluší ke dvěma vinařským regionům - ke kontinentálnímu, s převahou odrůd bílého vína (93 %), a k přímořskému, v němž vedou červené odrůdy (70 %). Rozlišuje se osm kategorií chorvatských vín. Kategorie „kvalitetno vino“ odpovídá našemu jakostnímu vínu, kategorie „vrhunsko vino“ zase tzv. vínu s přívlastkem (při výrobě musí být použito minimálně 85 % hroznů jedné odrůdy). Do kategorie „predikatno vino“ patří výjimečné ročníky nebo speciální sběry.
K nejrozšířenějším odrůdám patří vlašský ryzlink, rýnský ryzlink, sauvignon, chardonnay nebo tramín. Na vinicích ostrova Hvar zraje jedno z nejuznávanějších chorvatských vín s přívlastkem, suché červené Zlatan Plavac, ostrov Pelšjac je domovem jednoho z deseti nejlepších vín světa – Dingač a vyrábí se zde i skvělý Postup. Vynikající je i bílá Žlahtina z Krku nebo červené Plavac z Brače. Známý Prošek je dezertní víno vyrobené z uschlých bobulí vína, které pak mají vysoký podíl cukru a dávají vínu velmi osobitou chuť. Pokud se ve vínech příliš nevyznáte, nechte si poradit ve specializovaných obchodech. Chorvatské víno je totiž skutečným zážitkem a nemělo by chybět mezi dárky a suvenýry, které si odsud povezete domů.
Na pobřeží se pije především bevanda, což je víno ředěné obyčejnou vodou. Tento nápoj mají v oblibě místní obyvatelé. Turisté dávají přednost nápoji zvanému gemišt, což je víno ředěné sycenou vodou nebo minerálkou.
Likér Maraskino a další lihoviny
Specialitou je likér Maraskino, kterému dává chuť zvláštní odrůda višně maraska, která roste především v oblasti kolem Zadaru. Likér má skvělou chuť, a pokud si ho zakoupíte, vězte, že před vámi si na něm pochutnával i Napoleon, který si ho velmi oblíbil.
Příznivci silnějších nápojů jistě zkusí zdejší slivovici - šlivjovica nebo pálenku z hroznového vína – loza. Existují i skvělé vínovice ochucené různými druhy bylinek. Nejznámější jsou Lozovača a Travarica.
Brodet od riba
Hustá rybí polévka se připravuje z různých druhů ryb, olivového oleje, vína, česneku atd.
Pljeskavica
Jedná se o sekaný řízek, který se připravuje na grilu.
Čevapčiči
Oblíbené jídlo rovněž z mletého masa s cibulí, bylinkami a kořením. Často se připravuje na grilu.
Škampi buzara
Skampi (mořští ráčci) v této úpravě patří k nejoblíbenějším dalmatským jídlům. Připravují se na víně, s rajčaty, cibulí a další zeleninou.
Djuveč
Jídlo, které se těší velké oblibě. Podává se buď v podobě přílohy ke grilovanému masu, potom se skládá z rýže, cibule, rajčat a papriky, nebo se do něj přidá maso, a potom se podává jako samostatný chod.
Risotto - Rižot
Tento pokrm nezapře vliv blízkých Benátek. Připravuje se z rýže a hovězího vývaru, přidávají se do něj dary moře (kousky chobotniček, krevety, slávky atd.).
Slane srdelje
Oblíbená pochoutka obyvatel dalmatského pobřeží, především ke svačině či lehké večeři. Jedná se o sardele, které svojí slanou úpravou vhodně doplňují sůl vypocenou ve zdejších vedrech.
Grilované maso
Nejoblíbenější úprava masa v Chorvatsku je grilování na dřevěném uhlí. Griluje se především hovězí, vepřové, jehněčí a také ryby (riba na žaru). Muže mít i podobu oblíbeného ražnjiči, kdy se kousky masa napichují na rožeň.
Specialitou je úprava po kovovým poklopem „peka“ zasypaným žhavým uhlím, kdy se připravuje především jehněčí maso nebo ryby společně se zeleninou a brambory. Příprava je velmi dlouhá, ale chuť výtečná.
Pašticada
Dušené hovězí maso se podává většinou s noky. V tomto jídle se zcela evidentně střetává italská a maďarská kuchyně.
Bikla
Nápoj dalmatského záhoří vznikl v době, kdy byl nedostatek vína a přebytek kozího mléka. Dnes se kozí mléko nahrazuje kravským mlékem. Nápoj se ředí v poměru
1:1. Je zvykem nápoj pít ze dřevěných nádob.
Kotlovina
Vynikající hlavní jídlo se připravuje z kotlety s klobásou, přidává se čerstvá
pálivá paprika a vše se zalije vínem.
Purica sa mlincima
Jedná se o krůtu s těstovinami, která se s obliou konzumuje především ve vnitrozemí Chorvatska. Konečná úprava těstovin je ve vypečené šťávě z krůty.
Rožata
Tento vynikající moučník patří v Chorvatsku k nejoblíbenějším. Pochází z Dalmácie a připravuje se z vajec, karamelu, mléka a dalších surovin. Podává se chlazený a chutí připomíná proslulý créme caramel.