- Absinth
- Bezbarvý nebo zelený nasládlý likér s příchutí fenyklu a anýzu. Obsahuje vysoký podíl alkoholu (okolo 70%).
|
- Akvavit
- Destilát z vína ochucený směsí bylinek, koření a drog s převládající chutí kmínu.
|
- Amaretto
- Likér s mandlovou příchutí.
|
- Angostura
- Hořký aromatický likér používájící se k aromatizování. Lze nahradit fernetem.
|
- Baileys
- Irský sladký a hutný likér.
|
- Becherovka
- Bylinný likér na bázi jemného lihu a výluhu z asi 28 bylin.
|
- Benedictine
- Kořeněný likér výráběný v klášteře benediktinů ve francouzském Fécamp. Je sladký, s výrazně osobitou chutí a vůní, a má zelinkavě zlatavou barvu.
|
- borovička
- Pálenka vyráběná z plodů jalovce, podobná ginu.
|
- brandy
- Koňak, vyrobený mimo Francii. Vyrábí se destilací vína po celém světě pod různými názvy. Destiluje se rovněž z ovocných vín, pak musí být označena příslušným jménem - Apricot Brandy (meruňková brandy), Cherry Brandy (višňová brandy) apod.
|
- calvados
- Jablečná pálenka ze severní Francie. Lze jí nahradit jablečným moštem a brandy.
|
- Campari Bitter
- Italský hořký aperitiv, lze nahradit fernetem.
|
- Chartreuse
- Jemný nápoj se základem brandy a příchutí 130 bylinek. Může mít žlutou nebo zelenou barvu.
|
- Cointreau
- Bezbarvý sladký likér s pomerančovou příchutí.
|
- cukrový sirup
- Vytvoříme následujícím způsobem: Smícháme 100 g krystalového cukru v 1 dl studené vody a pomalu přivedeme do varu. Necháme vychladnout a ihned spotřebujeme nebo uchováme v chladu.
|
- Curacao
- Curacao je likér s pomerančovo-citronovou příchutí pocházející ze stejnojmenného ostrova. Nejvíce používaný je sytě modrý Blue Curacao s převládající pomerančovou příchutí nebo Lemon Curacao s převládající citronovou příchutí. Používá se rovněž bílé Curacao White a oranžové Curacao Orange.
|
- čokoládový sirup
- Připravíme ho takto: Do cukrového sirupu nalámeme 50 g čokolády a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
|
- Drambuie
- Likér zlatavé barvy, jež má svůj původ ve Skotsku. Příchuť tvoří koření a med.
|
- fernet
- Populární hořký bylinný likér. Existují i chuťové varianty s příchutí citronu či pomeranče.
|
- gin
- Bezbarvá lihovina s jemnou jalovcovou chutí.
|
- grenadina
- Šťáva z granátových jablek. Lze nahradit malinovým sirupem.
|
- griotka
- Sladký višňový likér s jemnou příchutí hořkých mandlí
|
- Kahlua
- Kávový likér.
|
- kakaový sirup
- Lze vytvořit takto: Do cukrového sirupu nasypeme 50 g kakaa a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
|
- karamelový sirup
- Připravíme následujícím způsobem: Na pánev nasypeme 100 g krystalového cukru, pokapeme ho lžící vody a za stálého míchání vaříme, než se cukr rozpustí, začne hnědnout a je průzračný. Potom opatrně zalejeme 1 dl vody a občas promícháme, dokud se karamel nerozpustí.
|
- kávový sirup
- Lze připravit takto: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 20 g jemně mleté zrnkové kávy, odstavíme a necháme vychladnout. Vychlazený přecedíme přes čisté plátno.
|
- koňak
- Destilát z vína, pro které se pěstuje hrozno v oblasti města Cognac ve Francii. Pouze destilát z vína této oblasti smí nést označení "Cognac". Je poměrně drahý, lze ho nahradit brandy.
|
- Malibu
- Rumový likér s kokosovou příchutí.
|
- mandlový sirup
- Vytvoříme následujícím způsobem: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 50 g spařených, oloupaných a nakrájených mandlí. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno.
|
- Pernod
- Francouzský likér vyrobený z plodů severovietnamského anýzového stromu. Je průzračný, jantarově zbarvený a velice silný (40% alkoholu).
|
- Pisang Ambon
- Ovocný likér z malých zelených banánů a dalšího tropického ovoce.
|
- pivo
- Nízkoalkoholický nápoj vyráběný ze sladu, chmelu, vody a kvasnic, sycený oxidem uhličitým.
|
- rum
- Pravý rum je destilát z cukrové třtiny nebo z melasy. K nejznámějším rumům patří výrobky z karibské oblasti, jako např. Bacardi nebo Jamaica. U zlatých a tmavých rumů se pro dosažení zlatavé až tmavohnědé barvy používá cukrového karamelu. Mezi rumy by se neměl počítat tuzemský konzumní rum vyráběný z cukru.
|
- slivovice
- Ušlechtilá pálenka jemné švestkové chuti a vůně. Kvalitní slivovice zraje v dubových sudech po několik let.
|
- Southern Comfort
- Americký likér ze základu Bourbon Whiskey s příchutí broskve a koření.
|
- šampaňské
- Šumivé víno vyrobené ve Francii, v oblasti Champagne. Název šampaňské nesmí být použit na jiné výrobky, i když byly vyrobeny stejnou metodou. Pro ně se obecně používá název sekt nebo šumivé víno.
|
- tequila
- Tradiční mexický destilát vyráběný ze šťávy rostliny agáve.
|
- třešňovice
- Lihovina ze zkvašených třešní a višní.
|
- Triple sec
- Silnější, bezbarvá odrůda Curacaa.
|
- vanilkový sirup
- Připravíme takto: Do cukrového sirupu vložíme při vaření nalámaný stroužek vanilky nebo jeden balíček vanilkového cukru. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno.
|
- vermut
- Aromatizované kořeněné víno zesílené alkoholem a případně oslazené. Rozeznáváme vermuty suché (Dry) a sladké, bílé (Bianco) nebo červené (Rosso). Mezi nejznámější značky patří Cinzano a Martini.
|
- víno
- Mírně alkoholický nápoj vyrobený kvašením révového nebo jiného ovocného moštu. Rozeznáváme vína bílá a červená.
|
- vodka
- Původem z Ruska, kde se vyráběla z brambor. Dnes se často destiluje i z kukuřice nebo pšenice.
|
- whisky
- Pálenka vyráběná ze sladu a obilí. Nejznámější jsou whisky skotské, anglické, irské, kanadské a americké (Bourbon).
|