Jdi na obsah Jdi na menu
 


   Jak jsme oslavili STODVACÍTKU

Oslavy 120. Výročí založení SDH Senice na Hané

   Letošní rok je pro náš sbor rokem jubilejním a jak napovídá název článku, oslavili jsme už 120 let od jeho založení. Oslavy proběhly o víkendu 25. – 26. 8. 2012 a byly naplánovány s velkými ambicemi a podle mě jsme je i naplnili. Aby vše dopadlo tak jak jsme si stanovili, bylo nutné všechny přípravy udělat hodně dopředu a nutno říct, že ten poslední týden před oslavami byl opravdu hektický. Vše se nakonec ale stihlo včas a tak v sobotu 25. 8. 2012 v 10:00 hodin mohlo vše začít.
   Prvním bodem programu oslav totiž bylo námětové cvičení okrsku Senice na Hané na mateřskou školku. Účastnili se jej kromě JSDH2012-08-25-10-13-08.jpg Senice na Hané i jednotky ze stejnojmenného okrsku a sice jednotky SDH Vilémov, Senička, Odrlice, Bílsko a Cholina. Naše jednotka provedla průzkum budovy za použití dvou útočných proudů C a zřídila zdravotnické středisko. Probíhala evakuace raněných osob z budovy ke zřízenému stanovišti zdravotníků. Ostatní sbory zajistili dálkovou dopravu vody z hasičské studny na náměstí. V závěru zásahu byla v budově školky objevena propanbutanová lahev, která byla vynesena a následně chlazena jedním proudem C. Z pohledu velitele družstva mohu směle konstatovat, že cvičení proběhlo úspěšně a drobné nedostatky, které se objevily, jistě poslouží jako poučení do budoucna.
   Sobotní odpoledne bylo pak v areálu za kulturním domem a v ulici Kout zahájeno s malým zpožděním ve 13:30. V úvodu odpoledne se nám představili členové taneční skupiny TRIPS. Pro děti byly v areálu připraveny dovednostní soutěže a v prostoru u zdravotního střediska pak projížďky na koních. Po celou dobu konání oslav byla připravena výstava fotek z historie i současnosti sboru na sále kulturního domu. Byl zde k vidění i náš nový hasičský prapor, který jsme u příležitosti oslav pořídili. Součástí programu bylo i představení současné techniky HZS Olomouckého kraje, a sice TATRY 815-7, CAS 32.
   Samozřejmě, že nechyběli ani akční ukázky. Tou první byl požární útok našich mladých hasičů. Potom jsme se ale přenesli do historie a naše dámy provedly ukázku s ruční vahadlovou stříkačkou z roku 1892, kterou zrekonstruoval náš bývalý a dnes už čestný člen Vašek Vaňák.
   Chronologicky jsme se v čase posunuli dál a naši kamarádi z SDH Kvítkovice předvedli svou parní stříkačku z roku 1907 od firmy Němec – Černý Slatiňany. Tato stará dáma vzbudila velký zájem a obdiv a dokázala, že svým provozním tlakem může směle konkurovat dnešní technice. A že se nejedná o jen tak lecjakou stříkačku, dokazuje fakt, že je zapsána v Guinessově knize s rekordem v dálkové dopravě vody parními hasičskými stříkačkami, který proběhl 26. 7. 2007 ve Svojanově u Semil.
    Zrovna, když Kvítkovjáci balili svoje nádobíčko, přijela další technika. Tentokráte z Litovle se svou Škodovkou 450. K radosti dětí i dospělých litovelský skvost provážel účastníky v senických ulicích.
   V programu přišla řada na představení současné požární techniky. imgp7463.jpgNásledovala ukázka vyprošťování zraněné osoby z havarovaného automobilu. Ukázku předvedli členové jednotky SDH Senice na Hané za použití vyprošťovacího a zdravotnického nářadí a svým profesionálním přístupem si zajistili velký potlesk. Zvědavým zájemcům pak byla vyprošťovací technika zapůjčena a pod dohledem velitele si mohli zkusit, že to není žádná legrace. Druhou a zároveň poslední ukázkou, kterou předvedla opět naše jednotka, bylo hašení hořícího automobilu.
    Večer byl k dispozici táborák s opékáním špekáčků pro děti. O hudební produkci k tanci a poslechu se postarala skupina YANTAR. Sobota pak vyvrcholila ohňostrojem.
   V neděli 26. 8. 2012 nás čekaly oficiality již tradičně spojené s podobnými oslavami. V 11:00 byla zahájena slavnostní valná hromada za účasti významných hostů z řad vedení obce, našich sponzorů, HZS Olomouc a OSH Olomouc. Po slavnostní schůzi, kde hosté nešetřili chválou směrem k našemu sboru se účastníci přesunuli k naší zbrojnici, odkud ve 13:00 vyšel slavnostní průvod obcí za doprovodu dechové hudby pana Pavlíčka.img_4696.jpg Průvod cestou uctil památku padlých v obou světových válkách u pomníku na náměstí Míru. Průvod pak pokračoval do areálu za kulturním domem, kde po seřazení proběhlo žehnání našeho nového hasičského praporu, které provedl otec Tomáš. Po krátkém rozchodu a přestávce nastoupili členové SDH k předání vyznamenání. Závěrem předávání pak bylo předání pamětních plaket našim hostům a hlavně člověku, který se za svého působení v OSH a KSH Olomouc v roli starosty velkou měrou zasloužil o vzestup úrovně vybavení našeho sboru. Jedná se o našeho dobrého kamaráda a bratra Luďka Sýkoru. Tím skončila oficiální část nedělního programu a celé oslavy zakončila hudební produkce skupiny HAPPY END (jak příznačný název).
   Závěrem chci poděkovat jak všem hostům a návštěvníkům za jejich účast na oslavách, ale hlavně všem organizátorům celého víkendu za perfektní a profesionální zvládnutí akce. Díky moc všem.


David Gbelec, starosta SDH Senice na Hané

 
 


Messenger



Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30