Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letadlo 2010

" Těžko na cvičišti, lehko v boji . . ." , aneb jak se naše výjezdovka zapojila do cvičení IZS

Taktické cvičení Letadlo 2010

Dne 7.9.2010 se naše jednotka zúčastnila s technikou CAS 32 v počtu 1+3 taktického cvičení složek IZS Olomouckého kraje. Cílem cvičení bylo provádění záchranných a likvidačních prací složkami IZS při nehodě dopravního letadla na území Olomouckého kraje. Koordinace činností složek IZS při provádění záchranných prací v úrovni kraje a obce s rozšířenou působností s využitím krizových štábů.

Námět cvičení:

Na tísňovou linku hasičského záchranného sboru 112,  byla krátce po jedenácté hodině oznamovatelkou nahlášena letecká nehoda dopravního letadla, pilot letadla krátce před nehodou hlásil poruchu na svém stroji a žádal o nouzové přistání na letišti v Ostravě. Následně poté byl ztracen radioprovoz s pilotem letadla.

Ihned po nahlášení události byli na místo vysláni profesionální hasiči ze stanice Olomouc a to osádka dvou vozů a rovněž drážní hasiči (HZS SŽDC), po příjezdu k letecké nehodě prvotním průzkumem bylo zjištěno, že zde došlo ke zranění několika desítek cestujících a velitel zásahu povolal další síly a prostředky. Na celém zásahu se následně podílelo 110 hasičů a to jak profesionálních z dalších stanic v Olomouckém kraji tak dobrovolných hasičů, kteří byli dle poplachového plánu povoláni k této letecké nehodě. Hasiči na místě prováděli vyproštění osob z havarovaného letadla a jejich shromáždění do sektoru zdravotnické pomoci na stanoviště pro shromáždění a třídění raněných, za současného jištění záchranářů jednotkami PO trojnásobnou ochranou, dálkovou dopravou  vody a součinnosti s orgány PČR. Poté byli provedeny vyšetřovací a dokumentační operativní úkony PČR s následným vyproštění těl obětí nehody. V sektoru pátrání byl zřízen jeden úsek, kdy byl proveden nácvik správného rozvinutí liniové formace (rojnice) pro prohledávání, správného způsobu předávání informací a velení. Důležitou částí cvičení byl i nácvik velení a velitelské komunikace při provádění pátrací akce a její průběžné dokumentace. Rovněž úkolem cvičení bylo procvičení neprodlené přípravy specializovaných pracovišť a lékařských týmů k ošetření většího počtu pacientů ve Fakultní nemocnici Olomouc a Vojenské nemocnici Olomouc. Ověřením postupů stanovených traumatologickým plánem.

  - JO -

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Messenger



Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30