Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letopisi Narnie:prins Kaspian

10. 7. 2008

Recenze - Letopisy Narnie: Princ Kaspian

 

Knižní svět Letopisů Narnie, který dohromady skýtá sedm titulů, napsaných perem Clivea Staplese Lewise, se v roce 2005 setkal i s filmovým zpracováním prvního dílu nazvaným Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň. Spolu s ním vyšla i stejnojmenná hra, která nabídla velmi slušnou hratelnost a zábavu. Nyní světlo světa spatřilo na stříbrném plátně druhé pokračování a sice Letopisy Narnie: Princ Kaspian, souběžně s ním vyšlo také další virtuální dobrodružství. Půjde tento titul ke dnu, udrží se na vodě či nad ní? Dozvíte se dále.

Království Narnie

O herně adaptovaný mýtický zážitek se postaralo studio Traveller´s Tales, které budete znát hlavně díky jejich sérii Lego Star Wars či nově vydanému Lego Indiana Jonesovi. Kostičkované panáčky ponechejme ale nyní stranou. Narnijské království potřebuje vaši pomoc. Skýtá se totiž ve válečném konfliktu a úpadku, který vznikl během 1300 let, ovšem pouze jednoho roku ve světě lidském. Skříň do této kouzelné země musí být znovu otevřena, aby do ní mohly vstoupit čtyři známé dětské postavy, vládci Narnie: Lucinka, Petr, Zuzka a Edmont. Setkají se tu také s mladým princem Kaspianem, který jim bude v boji nápomocen, jelikož on měl být následníkem trůnu, jenž je nyní obsazen zlým králem Mirazem.

Do zbraně

Hned na samotném začátku se ale setkáte v Narnii s jinou čtveřicí (kentaur, trpaslík…), která musí ubránit útok nepřátel. V první moment vám hraní možná přijde takové laciné a nezáživné, ovšem po určité kratší době, asi tak někdy v momentu, kdy začnete ovládat mladistvé sourozence, hra nabere příjemné tempo, které se plus mínus táhne až do závěrečného konce. Zde je ale na místě si říci, že míru zábavnosti určuje jeden důležitý aspekt, kterým je kooperativní režim. Celou hru tak můžete projít se svým spoluhráčem, kdy hratelnost rapidně stoupá. Pokud však zůstanete na vše sami, tak se z ní stává vcelku průměrná záležitost. Jestli tak budete mít někoho po vaší levici či pravici, tak se na tento titul můžete dívat více optimističtěji, než v případě vaší individuality.

Nicméně vraťme se k samotné náplni hry. Ovládat budete různorodé postavy, od již zmíněných dětí, prince Kaspiana, trpaslíka, kentaura, obra, krysu či chodící strom, je jich tu opravdu dostatek. Můžete si je mezi sebou také přepínat. Pokud jste tedy například Petr a chcete ovládat Lucinku, tak k ní přijdete a po indikaci kolečka, znázorněného nad postavou či věcí, v kterém je ukázáno co se může právě provést za akci, zmáčknete požadované tlačítko pro přepnutí. Takto to funguje i s interaktivními věcmi. Pokud máte zatáhnout za určitou páku, přijdete k ní blíže, ukáže se indikátor, tentokrát s jinou značkou (ruka), stisknete požadované tlačítko, postava páku uchopí a po následné indikaci meče mačkáte rychle levé tlačítko myši. Prosté, jednoduché, funkční. Nicméně doporučujeme zapojit gamepad (nejlépe s analogovými páčkami), s kterým se vám bude rozhodně lépe hrát, už jen z důvodu znatelné celkové konzolovosti hry. S hlavními i vedlejšími hrdiny si projdete různorodé lokace jako například pláž, okolí lesů, jeskyně atd. a kromě střílení šípů a sekání mečem do nepřátel, budete muset řešit i jednoduché, ale zajímavé situace. Uveďme několik příkladů. Podíváte se například do jeskyně, kde bude důležité udržet louče hořlavé, v okolí lesa budete nahánět a utíkat před medvědy či s obrem uštědřovat mohutné rány do katapultů nebo řad nepřátel. Mise jsou tak vcelku pestré, i když někdy ve stejném ražení.

Co se týče hádanek, tak za všechny můžeme jmenovat hledání částí určitého strojního mechanismu a následná interakce či hledání plošinek a následné stoupnutí na ně, k úspěšnému otevření dveří. Velkou různorodost ale nečekejte, prakticky řešíte po celou dobu to samé, což je škoda. Rozhodně by neškodilo více rozmanitých hádanek. Každá postava má také svou přednost, takže s trpaslíkem se dostanete do úzkých a malých cest nebo pomocí házecí kotvičky s lanem na vyvýšená místa, s princem Kaspianem využijete luk a šípem sestřelíte důležité cíle pro další postup atd. Na vaší cestě vás také budou provázet zlaté klíče. Jejich sbíráním a dostatečným počtem umožníte otevírání truhel, které vám poté v menu hry odemknou různé bonusy typu videí, kreseb či nášupu v podobně několika nových bojových úrovní. Kromě klíčů narazíte i na jakési stříbrné, zlaté a modré střípky, které vám zlepšují odolnost. Na živu se udržíte pomocí srdíček, které naleznete třeba po padlých nepřátelích či rozbitých sudech, přidají vám tak ztracenou životní energii.

Zajímavost: Čeští herci nejen ve filmu

Ve filmovém zpracování Letopisů Narnie: Princ Kaspian si zahrálo hned několik českých herců jako namátkou: Jiří Krytinář, Yemi Akinyemi, Lejla Abbasová a další. Na některé z nich narazíte i ve hře. Například v jedné pozdější úrovni bude proti vám bojovat i virtuální Jiří Krytinář, v roli vousatého trpasličího muže. Je to vcelku neobvyklé, avšak příjemné. Ani se nebudete zlobit, že se s tímto vynikajícím hercem setkáte v záporné roli a na chvíli rádi střetnete vaši zbraň s jeho.

Pro malé i velké bojovníky

Hra není nadabována, jenž se můžete někde mylně na internetu dočíst, nýbrž jsou k dispozici jen české titulky, které ovšem stačí a zejména mladším hráčům, pro něž je hra samozřejmě nejvíce zaměřena, určitě pomohou. I když je titul svým způsobem násilný (různé boje…), tak na krev tu opravdu nenarazíte a padlí nepřátelé po chvíli prostě zmizí. Nechť se ujmou žezla malí bojovníci, stejně jako velcí nebo se pokusí o vzájemnou symbiózu s heslem: Za Narnii!!!!! Grafická část hry je pěkná i animace stojí za shlédnutí, navíc je dění provázáno i filmovými záběry. Zvuky jsou dobře poslouchatelné, akorát více hudby by neškodilo, pro vylepšení atmosféry.

Konec druhého dobrodružství

Letopisy Narnie: Princ Kaspian je vcelku dobrá hra, ale ničím výjimečná. Drží se tak na vodě a mírně nad ní, pokud budete mít ke hraní parťáka. Spolu tak můžete zažít několik velice příjemných a zábavných chvil. Jestliže však dostanete kopačky a zůstanete sami, budete nejen smutnější vy, ale i hraní. Hodnocení je tak poněkud rozporuplné, ale adekvátní. Jestli patříte mezi kooperativní hráče, povyšte hodnocení na sedmičku, pokud vlci samotáři, ponechejte šestku. Nyní zbývá jen čekat, jak dopadne třetí filmové a snad i herní zpracování, s názvem Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka, kterou si zatím třeba můžete přečíst coby knížku a pokud příliš neholdujete literatuře a ještě jste neměli tu čest zahrát si Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, tak máte stále možnost

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář