Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na JUDr. Brože

1. 7. 2010
JUDr. Jiří Brož, CSc.
*15. 12. 1929             + 16. 06. 2010
 
 
    
S velký smutkem v našich srdcích oznamujeme, že nás dne 16. 06. 2010 po delší a těžké nemoci opustila ve věku  nedožitých 81 let legenda a velká osobnost československé celní správy JUDr. Jiří Brož, CSc.
 
Za dobu svého dlouholetého působení v celní správě se stal pro několik generací celníků pojmem. Byl celníkem s velkým „C“ a jak sám, se sobě vlastní skromností a elegancí při přebírání ocenění Světové celní organizace uvedl, že má v občanském průkazu o průběhu zaměstnání jen dvě razítka – obě mu „vtiskla“ celní správa. První při nástupu (1955 MZO, od 1. 1. 1958 Ústřední celní správa) a druhé při jeho odchodu do důchodu (20. 2. 1991) po předchozím uvolnění pro práci FMZO v zahraničí. V letech 1977 a 1978 po dvě funkční období byl presidentem Rady pro celní spolupráci (dnešní WCO). V čele celní správy stál celých 22 let ve funkci generálního ředitele.
 
JUDr. Jiří Brož svou osobností a přirozenou autoritou se velkou měrou podílel na začlenění celní správy do soustavy státních orgánů. Pro svoji odbornou znalost, jazykovou vybavenost a pracovitost byl uznáván nejenom v naší Československé republice, ale i v zahraničí.
 
JUDr. Brož měl velice vřelý vztah k východočeskému regionu. V Hradci Králové studoval a měl zde mnoho přátel – spolužáků. Rád se také scházel se svým „bojovníkem“ z vojny již dávno zesnulým našim kolegou Josefem Benešem a vždy se přeli, kdo komu na vojně velel. Vzpomínám také na několik návštěv generálního ředitele Brože v našem regionu. Miloval Orlické hory a Zdobnici, kde rád organizoval i zahraniční jednání. Při návštěvě generálního ředitele Francouzské celní správy, Izraele a vysokých představitelů Kanadské celní správy v našem regionu všichni vzpomínali na zásluhy a vysokou odbornost a mezinárodní přehled právě dr. Brože. Byla to velká a uznávaná osobnost.
 
I v době, kdy byl již v důchodu, bylo zřejmé, že se stále zajímá o dění v celní správě. Nikdy nezapomněl na své celníky. Těžce nesl rozdělení federálního státu a tedy i celní správy, kterou tolik let budoval a stále zdokonaloval. Vždy věděl, co je možné a co je uskutečnitelné a s čím se musí ještě počkat na budoucí období.
 
Těžká nemoc, které do posledního okamžiku čelil, byla však nad jeho síly.
Čest jeho památce !
 
 

Vzpomínku sestavil JUDr. Milan Pavelka

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář