Jdi na obsah Jdi na menu
 


Napsali o nás

Česká mše vánoční _Německo_1.1.2024

Napsali o nás

 

Ve Volarech v neděli odpoledne vrcholily oslavy republiky

Autor: Ladislav Beran - Město Volary

    Autor: Ladislav Beran - Město Volary

29.10.2018 15:50

VOLARY – Volary v neděli také slavily výročí samostatnosti Československa. A to nejprve koncertem smíšeného pěveckého sboru Česká píseň v kostele svaté Kateřiny, který společně uspořádaly město a místní římskokatolická farnost. A po vydařeném koncertu se lidé přesunuli do nedalekého parku v České ulici na Starém městě, kde byl zasazen strom republiky, kterým se stala lípa srdčitá.

Převzato z www.prachatickonews.cz

MINIPÁRTY Karla Šípa a Josefa Aloise Náhlovského v divadle

 PRACHATICE - 1. března 2016 - 15:09 - Ve čtvrtek 25. února jsme se slavnostně oblékli a vyrazili si do prachatického divadla. Nemohli jsme chybět, protože představení MINIPÁRTY se uskutečnilo na pozvání centra STROOM Dub o.p.s. spolu s Městem Prachatice.

 Z redakční pošty: Vladimíra Čapková, Prachatice a Dub

  

   Před začátkem pořadu pěvecký soubor Česká píseň ve foyer městského divadla v Prachaticích zazpíval Karlu Šípovi a Josefu Náhlovskému skladbu Vyznání Prachaticím. Její text napsal otec Karla Šípa, který častokrát Prachatice navštívil. Hudbu složil František Jančík.

 

   Ředitelka centra Pavla Čechová–Švepešová přivítala diváky v hledišti zaplněném do posledního místa a popřála všem příjemnou zábavu.

 

   Minipárty s panem Karlem Šípem a panem Josefem Aloisem Náhlovským bylo přesně to, co jsme v tomto sychravém období potřebovali. Naše bránice měly opravdu co dělat, a tak jsme si spolu s plným divadlem  prodloužili život tím nejlepším možným způsobem.

 

   Oba aktéři nezklamali naše očekávání a během chvíle nás upoutali svým laskavým humorem. Čas s nimi utekl příliš rychle, nezbývá nám než doufat, že zase někdy příště. A co vy, půjdete příště s námi?

 

  
  

 

 

 

 

 

Mezinárodní projekt za účasti České písně je ukončen

 
česká píseň
Smíšený pěvecký sbor Česká píseň se zapojil do mezinárodního projektu Singing Omni-Level Project,podpořeného v partnerství Grundtvig v rámci Programu celoživotního učení.
Hana Rabenhauptová

Projektu, který se realizoval v období 1.srpna 2013 – 31.července 2015, se účastnilo celkem 9 sborů , a to vedle prachatického sboru po dvou z Francie (Bordeaux, Perpignan) a Itálie (Treviglio, Arezzo) a dále z Maďarska (Diosd), Anglie (Hebden Bridge), Polska (Varšava), Kypru (Limassol).                                          

Hlavním tématem projektu bylo nastudování skladeb současných autorů z daných zemí a společné provedení na koncertech v místě každého sboru. Během prodlouženého víkendu se  nacvičovalo, zkoušelo, vždy se stihla krátká procházka, často jsme byli přijati představiteli města. Celý pobyt vyvrcholil společným koncertem a závěrečnou slavnostní večeří.

Hlavním kritériem projektů partnerství Grundtvig je mobilita. Podmínkou úspěšné realizace projektu proto bylo, aby aspoň 18 členů našeho sboru vyjelo minimálně 24x do zahraničí. Tuto podmínku jsme nejen splnili, ale počet mobilit (výjezdů) jsme vysoce překročili. Počet zástupců České písně na jednotlivých setkáních je uveden v tabulce:

viz:http://www.prachatice.eu/mezinarodni-projekt-za-ucasti-ceske-pisne-je-ukoncen

 

 

 

  Smíšený Pěvecký sbor Česká píseň se soustředil v Pule

 PRACHATICE - Spolehlivě reprezentuje smíšený pěvecký sbor Česká píseň své sídelní město Prachatice na různých místech republiky i v Evropě. S blížícími se prázdninami se každoročně přibližuje tradiční letní soustředění sboru. Jde o to si po celoroční práci odpočinout, načerpat nové síly a samozřejmě také zkoušet a zazpívat si v jiném prostředí a uvolněné atmosféře.
 
   
   Po loňské Makedonii letos padla volba na chorvatskou Pulu, ve které působí dlouholetý partner České písně, pěvecký sbor či vlastně kulturně osvětové sdružení Matko Brajša - Rašan. Všechno zorganizoval v rekordně krátké době Jaroslav Dárek Černý. A letní soustředění prachatického sboru mohlo začít. 
   "Moc rádi jsme opět.... článek převzat z deníku  Prachatickonews

 

 

 Mezinárodní smíšený pěvecký sbor nadchl posluchače

 PRACHATICE - Hlavním evropským městem špičkového sborového zpěvu se Prachatice staly v neděli 15. června. Ve společenském sále Národního domu se uskutečnil koncert Mezinárodního smíšeného pěveckého sboru SOL složeného ze zástupců devíti těles ze sedmi zemí Evropy. Českou republiku důstojně zastupoval smíšený pěvecký sbor Česká píseň z Prachatic.
 
   
   První část patřila mezinárodně ostřílenému domácímu smíšenému pěveckému sboru Česká píseň pod taktovkou sbormistra Václava Krause. Ten v druhé části famózně dirigoval velký mezinárodní sbor s téměř půl stovkou zpěváků. O klavírní doprovod se postarala....viz. Prachatickonews
 

 

Znáte městečko Vlachovo Březí?

17. 10. 2013 00:01 Jiří Fuchs

převzato z Opera Plus

Znáte městečko Vlachovo Březí? Bránu Šumavy? Poznejte ho! Je tam již dvanáct let sborový festival zaměřený na hudební romantismus! Ve Vlachově Březí se konal již dvanáctý ročník Festivalu hudebního romantismu.

Ve dnech 11. a 12. října se uskutečnil v jihočeském městečku Vlachovo Březí v pořadí již dvanáctý ročník sborového ...... Pokračování zde

 

 

 Předvánoční náladu navodila Česká mše vánoční

Převzato Prachatický deník

Prachatice  - Česká mše vánoční, Česká píseň, Pošumavská komorní filharmonie a Karel Haymann, tradiční záruka vynikajícího zážitku v předvánočním čase.

 
 

 

 

 

 

 

                                                                           Převzato z Portál Šumava.eu

 

Převzato: www.vimperk.eu

 

 
Neděle 05. únor 2012 16:57

Z REDAKČNÍ POŠTY: Pěvecký sbor procestoval během sedmadvacetileté činnosti už skoro půlku Evropy.

Vystupujeme na nejrůznějších akcích jak v našem blízkém okolí, tak i v cizině. Rádi bychom rozšířili naše řady a udrželi tak dlouholetou tradici našeho sboru, takže pokud by někdo měl zájem mezi nás zavítat, ať se nebojí a kontaktuje nás. Informace jsou k dostání buď na webový stránkách sboru www.ceska-pisen.estranky.cz nebo na e-mailu ceskapisen@seznam.cz Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript či na facebooku Česká Píseň Prachatice.

Náš repertoár obsahuje lidové písně, spirituály, písně současných i klasických českých i světových skladatelů, náš sbor má také tu čest mít dvorního skladatele Františka Jančíka, který pro nás upravuje lidové skladby, vánoční koledy a v loňském roce pro náš sbor napsal k příležitosti 200. výročí narození našeho prachatického rodáka Jana Nepomuka Neumanna Kantátu Svatý Jan Nepomuk Neumann. V současné době nás řídí Václav Kraus.

Sbor zkouší jedenkrát týdně vždy v neděli od 18h (pokud nemáme vystoupení) v aule prachatického gymnázia. Mimo zkoušek ladíme formu na soustředění, na kterých uděláme nejen hodně práce, ale po večerech společně všichni posedíme a pobavíme se, což na běžných zkouškách není tak úplně možné. Loni jsme nejdříve absolvovali soustředění v Nových Hradech, první zářijový víkend jsme měli tradiční soustředění ve Stožci, kam jsme se vydali i tento první únorový víkend.

Loňský rok jsme zahájili natočením CD, premiérově jsme uvedli 27. 3. a 18.6. zmiňovanou Kantátu při Mezinárodní pouti za doprovodu Pošumavské komorní filharmonie, se kterou blíže spolupracujeme a o Vánocích s nimi jezdíme a zpíváme Českou mši vánoční (v loňském roce celkem šestkrát). Dále potom spolupracujeme s píseckým sborem Sonitus, kteří nás hostili na koncertě v Písku v kostele Nejsvětější Trojice. Náš sbor navázal kontakty s rakouskými kolegy, dnes se dá už říci přáteli, proto jsme v loňském roce přijali pozvání do Bad Leonfeldenu, kde jsme se zdejším sborem zpívali Te Deum M. A. Charpentiera. V červnu jsme na tři dny zavítali do rakouského St. Michael im Lungau, kde jsme se zúčastnili velkolepého hudebního festivalu Feuer und Stimme. Naopak jsme v loňském roce pohostili dve naše spřátelené sbory - Fontána z Mariánských Lázní a Harmonie z Loun (s nimi jsme koncertovali ve Freyungu).

V loňském roce jsme byli také zapojeni do projektu Rožmberský rok. V rámci tohoto projektu jsme pořádali koncerty např. (kromě Prachatic a Libínského Sedla) v Záblatí, Husinci, na Kvildě. Dále jsme ještě koncertovali např. v Sedlci, ve Vlachově Březí, kde jsme se účastnili Mezinárodního sborového festivalu hudebního romantismu, a potom již začalo naše Vánoční koncertování - v Praze na Staroměstském náměstí, v Prachaticích na Velkém náměstí, na Libínském Sedle nebo ve Lhenicích. A "Rybovku" jsme uvedli v Protivíně s Píseckým komorním orchestrem, na Stachách, v Plzni, v Kamenném Újezdu, v Prachaticích netradičně po dlouhé době v Národním domě a celý rok jsme zakončili v Bavorově.

Letošní rok bude opět pestrý, mimo jiné se chystáme na sborový festival do italské Imprunety.

Marcela PEHELOVÁ, pěvecký sbor Česká píseň

 

Převzato.www.prachatice.cz (vysílání studia JVP TV )

 

http://www.prachatice.cz/n_videotv_show.html?d=1106_01&vf=02vernisazevystavvgaleriidolnibranazahajenidnuduchovnihudby-highqualitywmv

 

Převzato.www.prachatice.cz (vysílání studia JVP TV )

http://www.prachatice.cz/n_videotv_show.html?d=1103_05&vf=05slavnostnipremierakantatyk200vyrocinarozenisvjnneumannakomentar-highqualitywmv

 

..............................................................................................................................

Převzato: www.prachatickonews.cz

 

Prachatice začnou slavit 200. výročí sv. Jana Neumanna

 

PRACHATICE - 24. března 2011 - 15:02 - V Prachaticích se v neděli 27. března rozjedou naplno oslavy 200. výročí narození sv. Jana Neumanna. Připravena bude mše se slavnostní premiérou kantáty a žehnáním předmětů vyrobených k výročí. 

 Text: Tomáš Přibyl 

      Sv. Jan Neumann se v Prachaticích narodil 28. března 1811 v rodině punčochářského mistra v domě, kde je dnes hospic. Studoval v Prachaticích a Českých Budějovicích a poté odešel do USA, protože v Čechách byl nedostatek míst pro kněze. V Americe byl vysvěcen na kněze a stal se biskupem ve Filadelfii. Byl znám svou pracovitostí a v podstatě se udřel k smrti v lednu roku 1860. V USA je považován za zakladatele systému církevního školství a prvního amerického svatého. V Prachaticích je označován jako nejvýznamnější rodák. Církví bývá také označován jako sv. Jan Prachatický. 

   Na neděli 27. března jsou k významnému výročí připraveny v kostele sv. Jakuba Většího dvě mše. První bude od 9:15 sloužit českobudějovický biskup Jiří Paďour. Na druhé od 18:00 dojde na slavnostní premiéru kantáty, kterou k tomuto výročí složil skladatel František Jančík žijící v Prachaticích. Kantáta je určena pro smíšený pěvecký sbor Česká píseň a Pošumavskou komorní filharmonii. "Při této příležitosti by mělo být také žehnáno materiálům, které při této příležitosti budou vydány," doplnila Jiřina Dolejšková, která na prachatické radnici vede odbor kultury, školství a cestovního ruchu. 

   V rámci oslav pak bude připravena řada akcí a vrcholit by měly celonárodní poutí na začátku druhé poloviny června v době výročí svatořečení Jana Neumanna. 

............................................................................................................................................................................

 

Převzato: http://prachaticky.denik.cz 

 ( Tentokrát napsali o jednom z nás )

Skladatel z Moravy po létech v Praze je dnes hrdý Šumavák

Prachatice – František Jančík, který se narodil ve Vizovicích do rodiny varhaníka a jehož kořeny sahají až ke známému rodu muzikantů – Hábův loni v srpnu oslavil 75. narozenin

18.3.2011 7:58

 
František Jančík
 
František Jančík
 
Autor: Deník/Miroslav Fuchs
 

Muziku a skladbu má tedy v krvi. Ke svému strýci Emilu Hábovi, který měl vystudovanou varhanní školu u Janáčka, odešel z domova už v jedenácti letech. Právě strýc totiž usoudil, že František Jančík má hudební vlohy. Stejně jsou na tom i jeho děti.

Pak třiapadesát let strávil v Praze, kam původně odešel na studia na konzervatoři. Do Vizovic se vracel už jen na návštěvu k rodičům. V roce 1969 se při vystoupení Československého státního souboru písní a tanců v Prachaticích seznámil s manželkou Marií tehdy Šípovou, která pochází z Prachatic. Tehdy znal v Prachaticích jen dva lidi – muzikanty. Shodou okolností to byli otec a bratr jeho současné manželky Čeněk a Jan Šípovi. „Když mě jednou pan Šíp pozval po produkci s mým kolegou zpěvákem v kostele na kávu k nim domů, chtěl mi představit svoji dceru. V tu chvíli jsme zjistili, že se známe z Národního domu, kde jsem ji požádal o tanec a ona mě odmítla,“ sáhli do svých začátku manželé Marie a František Jančíkovi. Brali se ale už o dva roky později.

Do Prachatic se po pětatřiceti letech společně vrátili až jako penzisté natrvalo. Žijí tu už pátý rok. „Jezdili jsme sem o víkendech a na prázdniny k rodičům. Užívali si tu vždycky volno. Teď si připadáme stále jako na prázdninách. Manželka říká, že jsme v lázních a jsme tu nesmírně spokojení. I když já mám Prahu strašně rád,“ směje se František Jančík a tvrdí, že za Prahou už udělal tlustou čáru.

František Jančík vystudoval konzervatoř a byl zaměstnán v Československém státním souboru písní a tanců. V letech 1961 a 1962 působil v Laterně magice a absolvoval s ní zájezdy a samozřejmě pražská představení jako cimbálista. „Později jsem pak působil také v souboru VŠE jako vedoucí cimbálové muziky a cimbálista. S oběma soubory vystupoval na zájezdech po celé Evropě.

Současně aranžoval lidové písně a psal skladby pro tanec. „V době, kdy se nám narodil první syn, zvažoval jsem další možnosti. Se soubory jsme stále jezdili po zájezdech. Doma jsem moc nepobyl,“ vzpomíná na své začátky. Aby mohl být více s rodinou nastoupil po konkurzu na konzervatoř, kde se staral o klavírní doprovod na taneční katedře, a v roce 1975 na Akademii múzických umění, kde působil jako odborný asistent. Několik let doprovázel také Komorní balet Pavla Šmoka.

Po osmi letech se ale vrátil zpět na AMU, kde kromě doprovodu vyučoval hru na klavír. To mu vydrželo až do odchodu na penzi. Tu si začal užívat ale až v sedmdesáti letech. „Odešel jsem na penzi trochu později,“ směje se.

Do Prachatic a okolní přírody ho to vždycky táhlo a s oblibou říká: „Jsem Šumavák.“ Něco na tom asi bude. Oba jejich synové Filip (37) a Adam (35) se narodili v Prachaticích. Oba mají konzervatoř. Filip s rodinou v Praze zůstal. Adam s rodinou žije v Českých Budějovicích. „Do Prahy už jezdíme jen hlídat vnučky Barunku a Lucinku. Ještě navštívit přátele,“ dodává Marie Jančíková s tím, že každým dnem se rodina rozroste o další vnouče. A prý to vypadá už na pátou slečnu.

František potvrzuje, že kdyby manželka neměla v Praze pracoviště jen padesát metrů od bytu, nikdy by tam takovou dobu nezůstala. „Nakonec jsem na ni ještě rok čekal, než šla do důchodu a mohli jsme se společně stěhovat do Prachatic,“ vybavuje si.

Původně si plánoval, že bude jako penzista vyučovat děti v základní umělecké škole. K tomu ale už nedojde. „Šel jsem holt do důchodu příliš pozdě. Teď už se na učení necítím,“ vysvětluje a dodává, že právě mladší Adam jde v jeho šlépějích a hudbu v prachatické umělecké škole vyučuje.

Filip muzicírování vzdal a věnuje se moderování, hraní, dabuje a dabování také režíruje. „Ale také všechny vnučky jsou umělecky nadané. Ta nejstarší výtvarně, a ty mladší hudebně,“ pochvaluje si.

Volna si ale klavírista, varhaník a skladatel František Jančík neužije. Od chvíle, co se jejich bydlištěm staly Prachatice, zpívají se smíšeným pěveckým sborem Česká píseň. „My jsme se sem ve středu nastěhovali a v pátek jsme šli na první zkoušku se sborem,“ vzpomínají manželé Jančíkovi.
Právě pro sbor Česká píseň také František Jančík skládá nová díla. Ale nejen pro něj. Jeho takty hraje prachatické Klarinetové kvarteto nebo ženský sbor Maraveja. Pro Českou píseň pak zkomponoval skladbu Aleluja. „To jsem napsal v roce 2007, když se narodila třetí vnučka v pořadí – Lucinka. Ta skladba se zpívá dodnes,“ vybral další své dílo.

Většinu svého volného času tráví František Jančík mezi notovými osnovami a zapisuje nové nápady. Skladeb má stoh a chlubit se může i tím, že jednu z nich s názvem Klarinetový tanec natočil v roce 1977 Felix Slováček s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů a pak se stala stálicí v programu Českého souboru písní a tanců na několik let. Natočená je i na CD. Ostatně takových CD se svými hudebními díly má František Jančík mnohem více.

Mnoho jeho skladeb hudební nakladatelství vydala a koupit je není problém. Celkový počet přesahuje stovku. Skladby se hrají na koncertech v Praze, v Havlíčkově Brodě a samozřejmě v Prachaticích a dalších místech republiky. „Poslední koncert byl loni 10. listopadu k mému jubileu a je celý nahraný na CD, stejně jako další,“ připomněl.

Jedním z posledních děl je Kantáta sv. Jan Nepomuk Neumann. Právě tu složil pro smíšený sbor a komorní orchestr. „Jan Neumann je velká osobnost, proto kantáta,“ zdůvodnil František Jančík. Text ke kantátě také upravil sám. Ten našel v brožuře vydané v červnu roku 2007 u příležitosti mše sv. Janu N. Neumannovi. Kantáta sv. Jan Nepomuk Neumann zazní příští týden premiérově. Česká píseň a Pošumavská komorní filharmonie v těchto dnech skladbu pilně cvičí. „Poprvé ji veřejnosti představí u příležitosti dvoustého výročí narození sv. Jana N. Neumana. Bude to v kostele sv. Jakuba v Prachaticích v neděli 27. března od šesti hodin večer,“ upřesnil František Jančík.

Kantáta ale není poslední dílo. Po Kantátě následovala skladba Čtvero ročních období pro zpěv a klavír. „K němu velmi krásný text napsala Marcela Haspeklová,“ vyzdvihl jednu z dalších prachatických umělkyň. Většinou psal a píše hudbu bez textů. A nebo už na text, který se mu dostal do ruky. Některý si dokonce upravoval z latiny.

A inspirace? Žádná příroda. Hudba musí přijít do hlavy sama. A většinou je k tomu potřeba psací stůl. „Mou největší a životní inspirací je za každých okolností manželka,“ složil Marii lichotku. Nové takty prý přicházejí třeba ráno, když vstává. To je pak pospíchá zapsat do osnovy. Světlo světa tedy několik nových skladeb spatří brzy.

 
František Jančík
Klavírista, varhaník a skladatel se narodil v roce 1935 v moravských Vizovicích. Vystudoval pražskou konzervatoř. Od roku 1971 je ženatý s manželkou Marií. Vychovali syny Filipa a Adama. Mají čtyři vnučky Veroniku, Barboru, Lucii a Adélu. Od roku 2006 žije v Prachaticích. V neděli 27. března poprvé zazní jeho kantáta sv. Jan Nepomuk Neumann.
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Převzato: www.prachatickonews.cz 

Kantáta sv. Jan Nepomuk Neumannpro Českou píseň

 PRACHATICE - 12. února 2011 - 13:42 - 28. března 1811 se v Prachaticích narodil Jan Nepomuk Neumann, pozdější biskup filadelfský a první americký svatý. Člen pěveckého sboru Česká píseň František Jančík zkomponoval k příležitosti dvoustých oslav narození této významné osobnosti pro pěvecký sbor Česká píseň oslavnou kantátu. Celá skladba je napsána pro sbor a orchestr, zkrácená verze je upravena pro klavírní doprovod. V rámci projektu chceme seznámit posluchače s životem J. N. Neumanna nejen prostřednictvím zmíněné skladby, ale i mluveného slova.

 Z redakční pošty: Romana Pravdová, Česká píseň 

 

Jan Nepomuk Neumann prožil svá dětská léta v Prachaticích, studia strávil v Českých Budějovicích. Proto budeme koncerty pořádat v obou okresech.

   Stává se téměř tradicí, že kostel sv. Anny na Libínském Sedle je svědkem našich premiérových vystoupení – tentokrát to byla právě Kantáta sv. JNN, kterou jsme v její zkrácené verzi uvedli během adventního koncertu 28. listopadu 2010. 

   V letošním roce nás čeká další premiéra – tentokrát podání celé skladby za doprovodu Pošumavské komorní filharmonie. Poprvé ve světové premiéře zazní během křtu knihy o Janu Neumannovi v prachatickém kostele sv. Jakuba v měsíci březnu. 

   Kantátou také přivítáme významné zástupce církve a návštěvníky, kteří se zúčastní mše svaté 18. června na prachatickém Velkém náměstí. Tuto oslavnou skladbu budou mít možnost si poslechnout také posluchači v Trhových Svinech 5. března v kostele Nanebevzetí Panny Marie, v rakouském Bad Leonfeldenu 28. května nebo v Husinci 18. června ve večerních hodinách v kostele Povýšení sv. Kříže.

   Jan Nepomuk Neumann, který byl 19. června 1977 prohlášen papežem Pavlem VI. za svatého, svým významem přesahuje rámec Jihočeského kraje a pro náš sbor je ctí, že se může na oslavách podílet autorskou skladbou.

  ___________________________________________________________

Převzato: www.prachatickonews.cz

 

 Česká píseň se zapojí do oslav Rožmberského roku 

 PRACHATICKO - 10. února 2011 - 9:19 - A to projektem Poslední Rožmberk - komponovaný pořad, který je zaměřen na přiblížení doby, ve které žil Petr Vok. Ke spolupráci pozveme studenty Střední pedagogické školy v Prachaticích, studentský kvartetový Klarinetový soubor Prachatice a ženský komorní sbor Maraveja. 

 Z redakční pošty: Romana Pravdová, Česká píseň  

   V rámci komponovaného pořadu bude představen život nejen Petra Voka, zazní výběr z poezie z přelomu 16. - 17.století s doprovodem dobových skladeb, zejména písní z pera Adama Michny z Otradovic, současníka P. Voka.

   Realizací projektu chceme rozšířit kulturní nabídku na území Jihočeského kraje se zaměřením zejména na menší obce: 21. 5. 2011, 18.00 - kostel sv. Anny Libínské Sedlo, 2. 6. 2011 19.00 – kostel sv. Jakuba v Prachaticích, kdy bude tento koncert zařazen do festivalu Dnů duchovní hudby, 17. 6. 2011, 19.00 - kostel sv. Jana Křtitele Záblatí u Prachatic, 9. 7. 2011, 19.00 - kostel sv. Štěpána Kvilda. 

   V současné době jednáme s německým sborem Kirchenchor Hinterschmiding o jeho zapojení do projektu zejména společným vystoupením na Kvildě, dále projednáváme naši účast v rámci festivalu Suchdolské divadelní večery v Suchdole nad Lužnicí a možná si zazpíváme i ve Zlaté Koruně.

   Projekt je finančně podpořen Jihočeským krajem, koncerty jsou uvedeny ve společné prezentaci Rožmberského roku v kulturním kalendáři, vydaném Jihočeským krajem.

________________________________________________________

 

 

Převzato: www.prachatickonews.cz

 

Česká mše vánoční i Narodil se Kristus Pán u sv. Jakuba 

 PRACHATICE - 24. prosince 2010 - 10:12 - Proslavenou Českou mši vánoční Hej, mistře! skladatele Jakuba Jana Ryby z roku 1796 přednesli ve středu 22. prosince v podvečer v děkanském chrámu sv. Jakuba Většího v Prachaticích členové Pošumavské komorní filharmonie, smíšeného pěveckého sboru Česká píseň a pěvečtí sólisté na závěr Vánočního koncertu. Společné vystoupení obou těles řídil dirigent Karel Haymann. Pro Českou píseň, která letos oslavila 25 let svého působení, byl koncert vyvrcholením adventního turné. Jako přídavek si zaplněný prachatický kostel s chutí zazpíval Narodil se Kristus Pán. Poté si všichni navzájem popřáli hezké Vánoce...  

 Foto: Zdeněk Přibyl  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________

Převzato  http://ceskelisty.czech.cz/                                                                                                            úterý 14.   prosince 2010

 

Rybova „Česká mše vánoční“ ve Slovinsku

Ve dnech 3. až 5. prosince 2010 navštívila na pozvání velvyslanectví ČR Slovinsko tři česká hudební tělesa; mužský pěvecký sbor SONITUS z Písku, ženský pěvecký sbor Česká píseň Prachatice a Komorní orchestr Písek (celkem se sólisty 82 osob).
 
 

 

image.jpg


Ve spolupráci s arcibiskupstvím v Lublani a biskupstvím v Novem Mestu cestu připravilo velvyslanectví ČR dva vánoční koncerty, na nichž poprvé ve Slovinsku zazněla „Česká mše vánoční“ skladatele Jakuba Jana Ryby.

První koncert se uskutečnil po mši svaté v sobotu (4. 12.) v katedrále sv. Mikuláše (Stolna cerkev sv. Miklavža) v Novem mestu (region Dolenjska). Katedrála byla zaplněna do posledního místečka (130 návštěvníků), hosty z ČR pozdravil předseda biskupské konference a novoměstský biskup Andrej Glavan. Koncertu se zúčastnili zástupci ZÚ Lublaň, čeští a slovenští krajané a představitelé kulturně-politického života.

Nedělní koncert (druhá adventní neděle 5. 12) zahájil velvyslanec Petr Voznica, který spolu s manželkou přivítal hosty a představil Českou mši vánoční, sbory a orchestr, dirigenta Václava Krause a sólisty. Největší lublaňský kostel, katedrála sv. Mikuláše (Stolnica sv. Miklavža), byl s více než 400 návštěvníky téměř zaplněn.

Rybova „Česká mše vánoční“ přitáhla pozornost nejen široké veřejnosti, ale pozvání přijali velvyslanci (Belgie, Indie, Itálie, Lotyšska, Maďarska, Německa, Norska, Švýcarska) a další členové diplomatického sboru (Irska, Slovenska, USA), vedoucí představitelé ministerstev, církve, podnikatelské a kulturní veřejnosti, do katedrály přišli i zahraniční turisté, kteří procházeli nedaleké vánoční trhy. Profesionální vystoupení (amatérských) sborů si vysloužilo dlouhotrvající potlesk a přídavek. Účinkující v závěru koncertu poděkovali ZÚ Lublaň za pozvání a svůj vděk vyjádřili koledou „Narodil se Kristus pán“, kterou věnovali panu velvyslanci.

Koncerty se uskutečnily za finanční podpory firem Porsche Slovenija d.o.o. (obchodní zástupce značky Škoda Auto) a KRKA d.d. Před katedrálami v obou městech byly vystaveny osobní vozy Škoda a návštěvníci koncertů měli možnost si vozy Octavia a Yeti prohlédnout.

Dopravu do Lublaně a zpět hradily s přispěním měst Písek a Prachatice uvedené sbory. Za pomoc děkujeme vedení obou měst.

Speciální poděkování za organizační podporu a umožnění pořádat koncerty v katedrálách patří lublaňskému arcibiskupství (nadškofija Ljubljana) a novoměstskému biskupství (škofija Novo Mesto).

Zaměstnanci ZÚ Lublaň zajistili kompletní přípravu a organizaci koncertu, tvorbu a tisk pozvánek a informačních brožur. Pro vystupující připravili dvoudenní program (prohlídka Lublaně, návštěva vánočních trhů, výlet na Bled).
 

image-n.jpg

 
 

 ___________________________________________________

13/12/2010 Převzato ze stránek www.mesto-pisek.cz

Sonitus a PIKO na vánočních koncertech v Lublani

Sonitus a PIKO na vánočních koncertech v Lublani

 

Ve dnech 3. až 5.12.2010 navštívila na pozvání velvyslanectví ČR Slovinsko tři česká hudební tělesa; mužský pěvecký sbor SONITUS z Písku, ženský pěvecký sbor Česká píseň Prachatice a Písecký komorní orchestr Písek (celkem se sólisty jsme hostili 82 osob). Ve spolupráci s arcibiskupstvím v Lublani a biskupstvím v Novem mestu připravilo velvyslanectví ČR dva vánoční koncerty, na nichž poprvé ve Slovinsku zazněla Česká mše vánoční skladatele Jakuba Jana Ryby.

První koncert se uskutečnil po mši svaté v sobotu (4.12.) v katedrále sv. Mikuláše (Stolna cerkev sv. Miklavža) v Novem mestu (region Dolenjska). Katedrála byla zaplněna do posledního místečka (130 návštěvníků), hosty z ČR pozdravil předseda biskupské konference a novoměstský biskup Andrej Glavan. Koncertu se zúčastnili zástupci ZÚ Lublaň, čeští a slovenští krajané a představitelé kulturně-politického života.

Nedělní koncert (druhá adventní neděle 5.12.) zahájil velvyslanec Petr Voznica, který spolu s manželkou přivítal hosty a představil Českou mši vánoční, sbory a orchestr, dirigenta Václava Krause a sólisty. Největší lublaňský kostel, katedrála sv. Mikuláše (Stolnica sv. Miklavža), byl s více než 400 návštěvníky téměř zaplněn.

Rybova Česká mše vánoční přitáhla pozornost nejen široké veřejnosti, ale pozvání přijali velvyslanci (Belgie, Indie, Itálie, Lotyšska, Maďarska, Německa, Norska, Švýcarska) a další členové diplomatického sboru (Irska, Slovenska, USA), vedoucí představitelé ministerstev, církve, podnikatelské a kulturní veřejnosti, do katedrály přišli i zahraniční turisté, kteří procházeli nedaleké vánoční trhy. Profesionální vystoupení (amatérských) sborů si vysloužilo dlouhotrvající potlesk a přídavek. Účinkující v závěru koncertu poděkovali ZÚ Lublaň za pozvání a svůj vděk vyjádřili koledou Narodil se Kristus pán, kterou věnovali panu velvyslanci.

Dopravu do Lublaně a zpět hradily s přispěním měst Písek a Prachatice uvedené sbory. Za pomoc děkujeme vedení obou měst.

Dagmar Sekotova
Ekonomsko-poslovni oddelek

Veleposlaništvo Češke republike
Ljubljana

_____________________________________________

Převzato www.prachatickonews.cz

 

Paní Zima v kočáře přivezla další sníh 

 PRACHATICE - 13. prosince 2010 - 11:02 - Tradiční předvánoční Příjezd Paní Zimy připravili v neděli 12. prosince pro malé i velké pracovníci prachatické radnice a Kulturních a informačních služeb města. Velké náměstí nejprve patřilo adventním trhům. Odpoledne smíšený pěvecký sbor Česká píseň pod taktovkou Václava Krause zaplnil náměstí svátečními tóny. Děti pak s moderátorem Kamilem Štěpánem přivolaly Paní Zimu. Ta přijela se dvěma Vločkami a Kominíčkem v kočáře taženém párem koní. Malí recitátoři za své písničky převzali odměnou vánoční svíčku v podobě zlatého oříšku. Dostalo se i na ostatní, kterým dárek předávali místostarosta Prachatic Robert Zeman a vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Růžena Štemberková.

______________________________________________________________ 

http://prachaticky.denik.cz/

 

Česká píseň se představila v Lublani

Prachatice – Ve dnech 3. až 5. prosince se část členů smíšeného pěveckého sboru Česká píseň z Prachatic zúčastnila zájezdu do Slovinska pořádaného partnerským sborem Sonitus z Písku.  

9.12.2010 9:23

 
V kostele sv. Mikuláše v Lublani.
Autor: Libuše Dortová

Navzdory sněhové kalamitě v evropské silniční dopravě oba autobusy dovezly v plánované době jak zpěváky, tak i Písecký komorní orchestr (PIKO) do Lublaně.

Sobota ráno začala zkouškou a po ní jsme zamířili do turisticky známé oblasti Bled, kterou vyhledávají především vodáci a alpinisté. V podvečer jsme vyjeli do 60 km vzdáleného místa Nove Mesto. Tam v kostele sv. Nikolaje došlo vůbec k historicky prvnímu uvedení Rybovy České mše Vanoční. Do posledního místa zaplněný kostel bouřlivě aplaudoval. Přítomen byl i zástupce konzula pan Petr Šmejkal (ten nás doprovázel celý den). Po koncertu následovalo posezení na biskupství. Biskup Andrej Glava byl velice spokojený s vystoupením. Mimo jiné řekl: „Velice Vám děkuji za hezký adventní zážitek a krásný večer.“ Řada z nás měla možnost si pohovořit s ním i s dalšími církevními hodnostáři, právě tak jako s pracovníky velvyslanectví.
Neděle byla hlavním dnem zájezdu. Nejdříve jsme se stavěli na velvyslanectví a pak za doprovodu jedné mladé pracovnice následovala prohlídka vánočně vyzdobeného hlavního města Lublaně. K večeru kolem 17. hodiny se část členů sboru zúčastnila slavnostní mše v předvečer svátku sv. Mikuláše v hlavním chrámu sv. Mikuláše (mši sloužilo 8 kněží). Ti, kteří zůstali venku, uviděli nebývalý průvod. Za zvláštního zvonění přijel na centrální náměstí na alegorickém voze sv. Mikuláš obklopený suitou andělů, andělíčků, nějakých 60 až 80 hrozivě vyhlížejících čertů.

Po druhé podvečerní mši následoval náš koncert už ve výše zmiňovaném velkolepém chrámu. Koncertu se zúčastnili i pracovníci velvyslanectví v čele s velvyslancem Petrem Voznicou, na jehož pozvání sbory přijely. Kromě příslušníků kléru promluvil i pan velvyslanec. Koncert byl zahájen latinsky zpívanou písní Salve Regina, následovalo Mozartovo Ave verum. Pak následovala Rybova mše. Zvukový záznam pořizovala Eliška Bejčková. Všechny koncerty dirigoval Václav Kraus, který oba soubory vede. Po skončení koncertu poděkovali příslušníci církve i pan velvyslanec. Spokojení diváci si vyžádali další přídavky (následoval potlesk ve stoje). Úplně nakonec jsme zpívali českou koledu Narodil se Kristus Pán v úpravě Františka Jančíka, člena České písně, kterou věnoval dirigent Kraus panu velvyslanci za jeho pomoc v ČR při povodních.

Pochopitelně jsme měli radost, že se naše koncerty setkaly s úspěchem. Přišli za námi i krajané s osobním poděkováním a věřte, že to zahřeje u srdíčka.

Rádi rozdáváme radost. Přijďte se i vy s námi potěšit krásnou hudbou 22. prosince do chrámu sv. Jakuba v Prachaticích. Uslyšíte Rybovu mši za doprovodu Pošumavské filharmonie.

 

Libuše Dortová


 

______________________________________________________

 

Převzato z  www.prachatickonews.cz

 

Rybova mše vánoční v podání České písně v Lubljani

 LUBLJANA - 8. prosince 2010 - 16:15 - Ve dnech 3. až 5. prosince se část členů smíšeného pěveckého sboru Česká píseň z Prachatic zúčastnila zájezdu do Slovinska pořádaného partnerským sborem Sonitus z Písku.

 Z redakční pošty: Libuše Dortová, Česká píseň 

    

   Navzdory sněhové kalamitě v evropské silniční dopravě oba autobusy dovezly v plánované době jak zpěváky, tak i Písecký komorní orchestr (PIKO) do Lublaně.  

   Sobota ráno začala zkouškou a po ní jsme zamířili do turisticky známé oblasti Bled, kterou vyhledávají především vodáci a alpinisté. V podvečer jsme vyjeli do 60 km vzdáleného místa Nove Mesto. Tam v kostele sv. Nikolaje došlo vůbec k historicky prvnímu uvedení Rybovy České mše vánoční. Do posledního místa zaplněný kostel bouřlivě aplaudoval. Přítomen byl i zástupce konzula Petr Šmejkal (ten nás doprovázel celý den). Po koncertu následovalo posezení na biskupství. Biskup Andrej Glava byl velice spokojený s vystoupením. Mimo jiné řekl: "Velice Vám děkuji za hezký adventní zážitek a krásný večer." Řada z nás měla možnost si pohovořit s ním i s dalšími církevními hodnostáři, právě tak jako s pracovníky velvyslanectví. 

   Neděle byla hlavním dnem zájezdu. Nejdříve jsme se stavěli na velvyslanectví a pak za doprovodu jedné mladé pracovnice následovala prohlídka vánočně vyzdobeného hlavního města Lubljany. K večeru kolem sedmnácté hodiny část členů sboru se zúčastnila slavnostní mše v předvečer svátku sv. Mikuláše v hlavním chrámu sv. Mikuláše (mši sloužilo 8 kněží). Ti, kteří zůstali venku, uviděli nebývalý průvod. Za zvláštního zvonění přijel na centrální náměstí na alegorickém voze sv. Mikuláš obklopený suitou andělů, andělíčků, nějakých 60 až 80 hrozivě vyhlížejících čertů. 

   Po druhé podvečerní mši následoval náš koncert už ve výše zmiňovaném velkolepém chrámu. Koncertu se zúčastnili i pracovníci velvyslanectví v čele s velvyslancem Petrem Voznicou, na jehož pozvání sbory přijely. Kromě příslušníků kléru promluvil i pan velvyslanec. Koncert byl zahájen latinsky zpívanou písní Salve Regina, následovalo Mozartovo Ave verum. Pak následovala Rybova mše. Zvukový záznam pořizovala Eliška Bejčková. Všechny koncerty dirigoval pan Václav Kraus, který oba soubory vede. 

   Po skončení koncertu poděkovali příslušníci církve i pan velvyslanec. Spokojení diváci si vyžádali další přídavky (následoval potlesk ve stoje). Úplně nakonec jsme zpívali českou koledu Narodil se Kristus Pán v úpravě Františka Jančíka, člena České písně, kterou věnoval dirigent Kraus panu velvyslanci za jeho pomoc v ČR při povodních. 

   Kromě Velvyslanectví ČR byly sponzory koncertů společnosti KRKA Novo Mesto, Škoda auto Porsche Slovenija d.o.o. Uvoznik za Slovenijo, poděkování patří také Škofija Novo Mesto a Nadškofija Ljubljana Stolna Župnija. Díky jim měli posluchači koncertů k ruce programy s údaji o J. J. Rybovi a o obou sborech. 

   Pochopitelně jsme měli radost, že se naše koncerty setkaly s úspěchem. Přišli za námi i krajané s osobním poděkováním a věřte, že to zahřeje u srdíčka. Rádi rozdáváme radost. Přijďte se i vy s námi potěšit krásnou hudbou 22. prosince do chrámu sv. Jakuba v Prachaticích. Uslyšíte Rybovu mši za doprovodu Pošumavské filharmonie. 

 

 

 

 

 

 

 _________________________________________________________________

 

http://prachaticky.denik.cz/

Advent u sv. Anny zahájila Česká píseň

Libínské Sedlo – O první adventní neděli se konal na Libínském Sedle adventní koncert smíšeného pěveckého sboru Česká píseň Prachatice, kterým tento soubor zahájil své vánoční turné.
 

30.11.2010 10:18

 
Česká píseň v kostele sv. Anny na Libínském Sedle zahájila své adventní turné.
Autor: Ladislav Beran

V malebném kostelíku svaté Anny, který byl pěkně zaplněn a mezi přítomnými nechyběl ani exministr Jan Stráský, za sbor všechny přivítal a koncert uvedl Jaroslav Černý, který všem poděkoval a popřál krásný hudební zážitek. Česká píseň Prachatice představila krásný vánoční repertoár od koled českých i evropských mistrů, zazpíval i krásný černošský spirituál, aby vše zakončil francouzskou písní. Vánoční melodie a koledy byly v podání tohoto smíšeného pěveckého souboru nádherné a mnozí si je zazpívali společně.

První adventní neděle se na Libínském Sedle vydařila a Česká píseň Prachatice připravila jedno překvapení, kterým bylo premiérové zazpívání kantáty pro Jana Nepomuka Neumanna, slyšeli jsme ji ze šedesáti procent, složil ji člen souboru František Jančí, na klavír doprovodila Marcela Peherová a pod dirigentskou taktovkou Václava Krause zazpíval smíšený pěvecký sbor Česká píseň Prachatice a premiéra byla povedená.
Kdo chce slyšet kantátu celou, musí si počkat až do 27. března příštího roku, kdy v kostele svatého Jakuba v Prachaticích bude u příležitosti oslav 200 let od narození Jana Nepomuka Neumanna křtěna
kniha o tomto nejvýznamnějším prachatickém rodákovi. Při příležitosti těchto oslav zazpívá smíšený sbor Česká píseň Prachatice a doprovodí ji hudebně Pošumavská komorní filharmonie. Tak to je pozvánka na příští rok.
Vraťme se k tomu letošnímu a závěrem jen, že se adventní koncert v kostelíku svaté Anny na Libínském Sedle vydařil a mnozí si domů odnesli nádhernou vánoční pohodu, klid a snad i odpočinek před zahájením nám tolik známého vánočního shonu.
Česká píseň Prachatice se opravdu
moc líbila a závěrečný dlouhotrvající potlesk byl oceněním a poděkováním za hezký a krásný hudební zážitek.
Na Libínském Sedle tak zahájil smíšený pěvecký sbor
svůj adventní program, který vyvrcholí 22. prosince v kostele svatého Jakuba v Prachaticích, kdy za doprovodu Pošumavské komorní filharmonie zazní Česká mše vánoční od Jana Jakuba Ryby.
Program adventních koncertů jinak najdete na webových stránkách smíšeného pěveckého sboru Česká píseň Prachatice.

LADISLAV BERAN
Volary


 

__________________________________________________________________________

 Převzato z  www.prachatickonews.cz

 

Obrazem: Česká píseň zahájila sérii adventních koncertů

 LIBÍNSKÉ SEDLO - 29. listopadu 2010 - 11:28 - Prachatický smíšený pěvecký sbor Česká píseň zahájil v neděli 28. listopadu v podvečer v kostele sv. Anny na Libínském Sedle své adventní turné. 

 Text a foto: Ladislav Beran 

    

   Malebný kostelíček byl pěkně zaplněn a vyslechl vánoční repertoár velmi kvalitního a v našem okrese největšího smíšeného pěveckého sboru. Program uvedl Jaroslav Černý, který poděkoval všem příchozím a popřál krásný vánoční čas a hlavně dobrý poslech krásných vánočních koled, písní a jednoho černošského spirituálu. Přes hodinu trvající koncert, na který zavítal i exministr Jan Stráský, ocenili posluchači závěrečným dlouhotrvajícím potleskem. 

   Nedělní podvečer byl na Libínském Sedle opravdu krásný a přinesl od České Písně i jedno překvapení - kantátu, kterou složil člen sboru František Jančík. Je věnována sv. Janu Neumannovi a jde o poctu tomuto nejvýznamnějšímu rodáku Prachatic od jehož narození uplyne v příštím roce 200 let. 

   Již nyní vás členové České písně zvou na březen příštího roku, kdy se v neděli 27. března uskuteční v kostele sv. Jakuba Většího v Prachaticích křest knihy o tomto prachatickém rodákovi a Česká píseň tu vystoupí společně s Pošumavskou komorní filharmonií. 

   První adventní neděle na Libínském Sedle byla krásná a každý kdo odcházel, musel být naplněn krásnými melodiemi a koledami starých mistrů z Čech a Evropy. Pod vedením dirigenta Václava Krause a klavírního doprovodu Marcely Pehelové to byl koncert moc pěkný. 

   Adventní turné České písně vyvrcholí závěrečným koncertem 22. prosince v kostele sv. Jakuba v Prachaticích Českou mší vánoční od Jana Jakuba Ryby, kdy sbor doprovodí Pošumavská komorní filharmonie. Podrobné informace o koncertech České písně najdete na jejích webových stránkách www.ceska-pisen.estranky.cz

 

__________________________________________________________________________

Převzato z  www.prachatickonews.cz

 

 

Obrazem: Česká píseň na den přesně pětadvacetiletá 

 PRACHATICE - 16. října 2010 - 13:05 - Pěvecký sbor Česká píseň oslavuje 25 let od svého vzniku šňůrou koncertů. Jeden z nich však připadl přesně na den, kdy se původně ženský pěvecký sbor zrodil: 15. října. Proto byl páteční večerní koncert v nově zrekonstruovaném prachatickém Městském divadle vpravdě výroční. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl  

    

   Koncert provázel krátkými charakteristickými epizodami ze života sboru Jaroslav Dárek Černý. Programem provázela Libuše Dortová. Koncert uvedl a sbor dirigoval jeho sbormistr Václav Kraus. Mezi pěvci byl i hudební skladatel František Jančík, dvorní autor České písně, který pro ni upravil celou řadu písní. V hledišti jsme mezi diváky spatřili například Františka Stráského, někdejšího předsedu vlády, který krátce vykonával i pravomoci prezidenta, dále manžele Mottlovy z Bavorova a spoustu přátel sboru. 

   Čtvrtstoletí České písně se samozřejmě promítlo do celého večera, rozděleného na tři části. V první nastoupil sbor, zejména dámy, v různých šatech, aby tak připomněly začátky sboru, kdy ještě neměly jednotné oblečení. V druhé části se Česká píseň představila v lidových krojích, ve kterých slavila úspěch například letos v červnu v rakouském Sankt Michaelu. Ve třetí části to už byla současná Česká píseň v tmavých decentních kostýmech, toaletách a oblecích s barevnými dlouhými šálami kolem krku. 

 

   O přestávkách se promítaly fotografie ze života sboru, zejména z jeho zahraničních zájezdů a vystoupení, kterými se úspěšně představil v celé řadě evropských měst.  

   Pěvecký sbor Česká píseň vznikl v roce 1985 jako ženský sbor. Smíšeným sborem je od roku 1988. Každý rok absolvuje sbor sérii koncertních vystoupení, kterými provází také obyvatele i návštěvníky Prachatic, od velikonočního koncertu duchovní hudby ve spolupráci s Pošumavskou komorní filharmonií až po vánoční koncerty, jejichž součástí bývá půlnoční mše Jakuba Jana Ryby Hej, mistře! Další informace o pěveckém sboru najdete na webových stránkách České písně zde.  

 

   S pěveckým sborem Česká píseň pojí dobrá spolupráce i náš internetový deník PrachatickoNews. Přejeme všem členům sboru Česká píseň, jejich rodinám i spolupracovníkům hodně zdraví, štěstí a úspěchů nejméně do dalšího čtvrtstoletí! 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

  http://prachaticky.denik.cz/

 

Česká píseň zpívala v Praze a Lounech

Praha – První máj byl pro smíšený pěvecký sbor Česká píseň dnem plným příjemných zážitků nejenom z rozkvetlé a sluncem zalité Prahy.

6.5.2010

Díky místostarostce Prachatic Haně Rabenhauptové jsme měli  možnost zapojit se do slavnostního každoročního setkání krajů Má vlast 2010, které je věnované všem těm, kteří zvelebují zanedbaná místa.

Akci pořádala Asociace Entete Florale CZ – Souznění a.s., Národní kulturní památka Vyšehrad a Hlavní město Praha ještě spolu s dalšími organizacemi.

V rámci slavnostního uvítání za Jihočeský kraj předávala Praze atribut kamenné srdce Mé vlasti RNDr. Jana Krejsová. Také členové souboru měli možnost si na kamenné srdce sáhnout.

Po oficiálních projevech jsme si prošli stanoviště některých krajů, ochutnali jsme různé krajové speciality.
U našeho prachatického stánku jsme se sešli kromě Hany Rabenhauptové také s doktorkou Krejsovou, která vlastnoručně připravovala malé chuťovky. Ocenili jsme skvělé propagační materiály týkající se našeho města. Nezapomněli jsme se zajít podívat na náš „břečťan“, který tam loni zástupci města Prachatice vysadili.

V 11 hodin převlečeni v lidových krojích jsme vystoupili s „voničkou“ lidových písní z Čech, Moravy i ze Slovenska. Nejenom naše písně, ale také naše kroje přilákaly řadu posluchačů. I cizincům se písně velice líbily. Skupina anglických turistek zase obdivovala vyšívané zástěry, čepce, živůtky i vesty.

Po krátké přestávce na převlečení do černého „gala“ náš soubor vystoupil s programem složeným z vážné hudby, zazněly v něm rovněž spirituály.

Tím ale pro nás den neskončil. Pokračovali jsme do Loun, kde jsme se zúčastnili benefičního koncertu  u příležitosti memoriálu Karla Raise. Protože týž den se ve městě konalo mezinárodní setkání vozíčkářů spojené také s jejich různými soutěžemi, výtěžek z koncertu byl věnován na činnost Okresní organizace Svazu tělesně postižených v Lounech.

Koncert se konal v kostele svatého Petra který je mimochodem nejstarší dochovanou stavbou ve městě, pochází ze 13. století. V jeho krásném gotickém interiéru jsme měli vystoupení složené z různých žánrů. Náš koncert měl velký ohlas u přítomných posluchačů, mezi nimiž byla i skupina Francouzů.

Nejvíce se zřejmě líbil úryvek z Keňské mše, kde sólový part zpíval sám sbormistr Václav Kraus.

Po vystoupení obou sborů následovalo společné setkání České písně se členy pěveckého sboru Harmonie, který vede Jiří Kurka. Sbory lehce našly společnou řeč a do budoucna plánují některé aktivity ve vzájemné spolupráci.

Do Prachatic se sbor vracel s pěknými dojmy a zážitky. Věříme, že jsme posluchačům rozdali kousek něčeho krásného, čímž hudba rozhodně je.

Libuše Dortová


___________________________________________________________________________________

 

Převzato:  http://prachaticky.denik.cz/

 17.12.2009

Česká píseň sklízí úspěchy hlavně v zahraničí

Prachatice - Česká píseň vznikla v říjnu roku 1985, kdy se sešel  Josef Maidl v prachatické mateřské školce s několika ženami, které měly velký zájem o sborový zpěv

 
 

 

 
Česká píseň sklidila velký úspěch před dvěma roky na galavečeru festivalu pěvěckých sborů ve Vlachově Březí.
 

Za první čtyři roky existence se sbor, který byl zpočátku pouze ženský, rozrostl a přeměnil na sbor smíšený.

Je z čeho vybírat

Ženský sbor začínal se čtyřiadvaceti členkami. „Je zajímavé, že mnohé z nás, ve  sboru zpíváme dodnes. Sbor se postupně rozrůstal, noví zpěváci přicházeli, odcházeli. Bylo období, kdy jsme se ani nevešli všichni do autobusu. Bohužel, několik velmi dobrých zpěváků, báječných lidí, již není mezi námi. Mladí lidé nemají  v současné době příliš o sborový zpěv zájem, přesto má sbor stále okolo čtyřiceti členů,“ popisovala předsedkyně sboru Jana Holá.
Základní kmenový repertoár sbor nacvičil právě pod taktovkou Josefa Maidla.
Z těchto skladeb čerpá dodnes. „Zpíváme je velmi rádi. Českou píseň v současné době vede sedmý sbormistr. Každý sbormistr rozšiřuje repertoár  své skladby. Snad i proto je seznam skladeb, které jsme zpívali, tak rozsáhlý a pestrý. Není pro nás problémem připravit koncert pro různé příležitosti, od lidových písniček, přes spirituály, koledy, sborové skladby, až po skladby duchovní, skladby a Capella, s doprovodem klavíru či orchestru,“ upozorňovala Jana Holá.

Vlastní písně vedou

Repertoár souboru navíc obohatili dva autoři, zkušený František Jančík a sbormistr Václav Kraus. Velmi oblíbené jsou podle slov Jany Holé vlastní lidové písničky sboru. „Jsou oblíbené hlavně v zahraničí. Není divu. Slyšeli jsme lidové písně jiných zemí, a ty naše jsou rozhodně nejhezčí. Jsou totiž rozmanité i pestré, vždy něčím pro posluchače zajímavé,“ popisovala dále.
Do zahraničí jezdí sbor již od roku 1989. „První cestu jsme uskutečnili v září 1989, to jsme ještě museli sehnat devizový příslib. Naše první kroky vedly do Itálie, do družebního města Impruneta. Před první cestou se někteří z nás začali učit s Josefem Maidlem italsky, chtěli jsme rozumět skladbám, které jsme speciálně italsky nastudovali. Taky jsme se chtěli v Itálii dorozumět,“ upozorňovala.
Od té doby absolvuje sbor zahraniční zájezd téměř každý rok. „Navštívili jsme většinu evropských  zemí, například také Francii, Anglii, Benelux, Slovensko, Švýcarsko, Chorvatsko, Litvu, Lotyšsko či Německo a Rakousko,“ hodnotila úspěchy sboru. Většina zájezdů je recipročních. Nejdříve je Česká píseň obvykle hostitelem zahraničního sboru v Prachaticích. „Poté nás pozvou do své země. A při cestě k našim přátelům si výlet prodloužíme o několikadenní pobyt třeba v hlavním městě oné země. Takto jsme navštívili například Paříž, Londýn, samozřejmě Řím, Rigu, Vilnius či Brusel. Každý zájezd je plný krásných zážitků, často zde vzniklo dlouhotrvající osobní přátelství,“ upřesňovala Jana Holá.

Úspěchy v zahraničí

Koncerty České písně mají velký úspěch hlavně v zahraničí. Velmi populární jsou i kroje sboru, které si pořídil původně kvůli České mši vánoční. „Je velmi obtížné vybrat jeden koncert, jedno místo , kde jsme sklidili největší úspěch. Možná to byla právě italská Impruneta. Byl to první zahraniční zájezd, byli jsme přijati nesmírně přátelsky, s neuvěřitelně nabitým programem. Je velmi příjemné, když jdete po ulicích družebních měst Prachatic a potkáváte lidi, kteří vás poznávají, vědí, odkud jste a že jste ze sboru a říkají vám, jak se opět těší na váš koncert,“ popisovala dále.

Zpěv je koníček

Z koncertů České písně je jasně vidět, že všechny členy zpěv hlavně velice baví. „Věřím, že právě v tom je stále největší síla našeho sboru. Radost, že můžeme zpívat, potěšení, které zpěvem chceme předat i posluchačům. Několikrát jsme na koncertech vystupovali po sboru, který byl na mnohem vyšší pěvecké úrovni. Obvykle se jednalo o sbor mladých lidí, kteří zpěv studovali. Přesto jsme měli minimálně srovnatelný úspěch. Důvodem byla pestrost našeho repertoáru, krása českých skladeb a písní a radost, se kterou jsme vždy zpívali. Pravidelně dostáváme řadu nabídek na vystupování,“ dodala Jana Holá.

______________________________________________________________________________
 

 

 Převzato:  http://prachaticky.denik.cz/

 

Pěvecké sbory zahřály všechny u srdce

Prachatice /FOTOGALERIE/ - Příznivci pěveckých sborů si přišli v sobotu 9. května v kostele sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích na své.  

 10.5.2009 13:51

 

V rámci letošního sborového festivalu zde lidé slyšeli také místní smíšený pěvecký sbor Česká píseň pod vedením Václava Krause. Návštěvníci však mohli vidět i řadu dalších hostů. Slyšeli tak rakouský sbor Chorgemeinschaft Bad Leonfelden, Kirchenchor z německého Freyungu či Riječki oratorijski zbor Rijeka pod vedením Dušana Prašelje. Vyvrcholením večera bylo společné provedení Magnificatu Antonina Vivaldiho.

 

  

 __________________________________________________________________________

 

Převzato:   http://prachaticky.denik.cz/

 

Sboristé České písně pokřili ve čtvrtek 6. prosince v Radničním sále kalendář. Je trochu netradiční, vydrží totiž dva roky.

 9.12.2007 7:29 aktualizováno 10.12.2007 11:07

 
 

Ještě před tím, než došlo k samotném křtu ale vedení města Prachatice poděkovalo České písni za skvělou reprezentaci města nejev v České republice ale i v zahraničí. "Na stejném místě, tedy při předvánočním setkání kulturních spolků jsme před dvěma lety křtili naše první CD, tak jsme si křest nového propagačního materiálu České písně chtěli při takové příležitosti zopakovat," řekl za Českou píseň jeden z jejích protagonistů Jaroslav Černý. Do křtu dvouletého kalendáře se tak pustili místostarostové Hanka Rabenhauptová a Martin Malý, zastupitel Miroslav Bojanovský, vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Růžena Štemberková a za Českou píseň Jana Holá.

"Dvouletý kalendář jsme si sami připravili z vlastních fotografií, které zachycují nejzajímavější akce a zážitky v uplynulém roce," přiblížil čtenářům Deníku Jaroslav Černý obsah kalendáře s tím, že obsahová a grafická úprava byla rovněž záležitostí některých členů sboru, a to včetně nápadu o dvouleté aktuálnosti. Kalendář ale není jediným propagačním materiálem České písně. Zájemcům je k dispozici almanach, prospekty, svíčky i keramika s logem sboru. "Větší část nákladů na vydání kalendáře nám uhradil projekt z programu Interreg III.A," doplnil Jaroslav Černý k financování.

A kde lze ještě letos slyšet Českou píseň? Nejbližší  koncert se uskuteční přímo v Prachaticích, a to 20. prosince v kostele sv. Jakuba, kam společně s Pošumavskou komorní filharmonií připravili Rybovu Českou mši Vánočí. Poslední adventní neděli bude Česká píseň slyšet od 18. hodin pod vánočním stromem na Velkém náměstí v Prachaticích.

Na vavřínech ale sbor neusne ani v příštím roce, čeká ho totiž tradiční velikonoční koncert s Pošumavskou komorní filharmonici, mezinárodní festival v německém Freyungu, festival hudebního romantismu ve Vlachovo Březí a na závěr roku opět vánoční koncerty. "Určitě podnikneme zahraniční zájezd a po umělecké stránce se chceme zaměřit na lidovou tvorbu," přiblížil plány České písně Jaroslav Černý.

 

_________________________________________________________________________

 

 Převzato www.ceskabesedarijeka.hr

Červen 2007

Smíšený pěvecký sbor Česká píseň z Prachatic

V týdnu od 27. 5. – 2. 6. pobývali v Rijece členové smíšeného pěveckého sboru Česká píseň z Prachatic z ČR. Byli hosty rijeckého oratorického sboru "Ivan Matetić Ronjgov" a vystupovali spolu s hostitelským sborem v rámci V. mezinárodního soustředění pěveckých sborů v Rijece.

prachatice1.jpgZpěváci z Prachatic zazpívali v prostorách nedokončeného Českého domu a pro
hostitele to byl opravdový zážitek

Dne 1. června se konal pod vedením mistrů Václava Krause z ČR a Dušana Prašelje z Rijeky v katedrále sv. Víta slavnostní duchovní koncert sborů z Prachatic a z Rijeky. Sbory zazpívaly skladby českých a chorvatských skladatelů (L. Janáček, V. Jančík, D. Prašelj, Z. Lukáš, I. Zajc).

V sobotu  2. června probíhal koncert na jevišti pamětního domu v Ronjgách, na kterém jsme si mohli vyslechnout české i chorvatské skladby založené na lidovém folkloru (Prší, prší, U našich stájů, Na horách, Jede sedlák, Chodila Maryša, Už ho vedou Martina, I was glad, Kat a blázen, Můj Pán, Mantinjada i tanac, Uspavanka za Žvanom, Tamo pod lindarom, Lipa mladost moja, Briškula, Valovi bjondi valovi, Moro, Moro, Morice, a Ladarke). Sbory střídavě řídili dirigenti Václav Kraus a Dušan Prašelj. Oba koncerty byly vysoce kvalitní, provedení špičkové a zážitek obecenstva nezapomenutelný. Ani déšť, pro který se koncert nemohl konat na letním jevišti atmosféru přítomným nepokazil.

Smíšený pěvecký sbor Česká píseň byl v Prachaticích založen v roce 1985 jako ženský pěvecký sbor a od roku 1988 působí jako smíšený sbor. Repertoár je bohatý a různorodý: české lidové písně, duchovní a klasické skladby českých i jiných autorů atp. Sbor spolupracuje s orchestrem Pošumavská komorní filharmonie. Od roku 1989 sbor hostoval v mnoha evropských zemích (Itálie, Francie, Anglie, Slovensko, Chorvatsko, Nizozemí, Belgie) a navázal kontakty s mnohými sbory, mj. i se sborem Ivan Matetić Ronjgov z Rijeky.

Členové České besedy Rijeka měli příležitost seznámit se s členy prachatického sboru. Byli nápomocni dirigentovi i členům hostitelského sboru během pobytu zpěváků z Prachatic. Těm byli po celý týden k dispozici (přivítali je po příjezdu do Rijeky, doprovázeli a tlumočili na radnici, byli společníky během výletu na Učku, byli přítomni při ubytování i na koncertech...).

Dne 29. května byli zpěváci z Prachatic ve večerních hodinách v prostorách nového Českého domu hosty České besedy Rijeka. Při příjemném posezení a pohoštění se lépe seznámili s aktivitami rijeckých beseďáků a prohlédli si stavbu jejich budoucího stánku – Kulturního střediska Čechů v Rijece. Při této příležitostí jsme si mohli vyslechnout několik písní v provedení sboru z Prachatic, které naši noví přátele věnovali pravě zesnulému členu ČB Rijeka, panu Željkovi Tesařovi, který nadevše miloval českou písničku a sám byl členem pěvecké skupiny ČB Rijeka Nostalgie.

S. Hercegová

 

 

Tak velký koncert ještě Prachatice nezažily

 

(zkrácená verze)
 

 

Slavnostní koncert u příležitosti 94. výročí vzniku samostatného československého státu uskutečnil smíšený pěvecký sbor Česká píseň v Prachaticích v sále Národního domu.

 


Po usilovném, téměř celoročním nácviku (dokonce i v době letních prázdnin), jsme mohli předvést publiku provedení významných skladeb a to slavného Mozartova Requiem, Charpenierova Te Deum, Smetanovy České písně a drobnější Mozartovy práce Ave verum corpus.

 

Již odpoledne se sbor setkal se spřátelenými sbory z Písku (Sonitus) a rakouského Bad Leonfeldenu (Chorgemeinschaft), kteří nám oplatili návštěvu, na den přesně před sedmnácti měsíci, kdy my jsme zpívali u nich právě ono Te Deum. Když přijeli sólisté z Prahy (Jana Horáková - soprán, Lucie Hilscherová - alt, Dušan Růžička - tenor, Lukáš Sládek - bas) a Písecký komorní orchestr, který nás doprovázel, uskutečnila se zkouška jednotlivých skladeb jak se sólisty, tak se sbory a to vše pod taktovkou sbormistra obou českých sborů, pana Václava Krause.

 

 

Tak přesně o to nepřišel žádný z návštěvníků sobotního podvečerního koncertu, který obohatil den před poslední adventní nedělí. Jak před začátkem uvedl Jaroslav Černý, tradičně 22. prosince smíšený pěvecký sbor Česká píseň spolu s Pošumavskou komorní filharmonií nabízí publiku a tak trochu i sobě víc než jen z posledních sil pachtění po dárcích a zásob do spíže. Kytičkou si účinkující připomněli osobu Josefa Maidla, který by se právě v tentýž den dožil devadesátých narozenin a který stál u zrodu obou těles.

 

 

A krátce poté už sálem Národního domu v Prachaticích zněly tóny hudby. Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby si nenechalo ujít více než dvě stě lidí. A právě pro velký zájem museli organizátoři otevřít pro část publika balkon.

 

 

 

 

 

Vystoupení smíšeného pěveckého sboru Česká píseň také dnes, tedy v neděli 23. prosince, uzavře letošní cyklus adventních koncertů. Začíná v 18 hodin opět ve společenském sále Národního domu.