Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestovní zpráva z Kypru - Limassol

 

 

Cestovní zpráva

Kypr , Limassol  – 26.9.-28.9.2014

 

Singing Omni-Level Project – 5.workshop

 

Účastníci za Českou píseň:: Miroslava Tomášková, Hana Rundová – learners

                                                 Věra Čunátová, Jana Holá - staff

Program:

25.9. čtvrtek  odjezd z Prachatic, noční přelet přes Bělehrad (přestup) do Larnacy

26.9. pátek 10.30 uvítací setkání , hotel Pier Beach Aprt

                   11.00 – 15.15 exkurze  Curium Ancient Amphitheatre

                   15.45 – 17.00 registrace studio Epilogi

                   17.00 – 20.30 zkouška

                   20.45 – 23.00 večeře  restaurace ARIS na náměstí Heroes’ Square

27.9. sobota  9.00 – 11.00 zkouška v kostele St. Catherina

                     11.30 – 13.00 zkouška studio Epilogi

                     13.00 – 14.00 přestávka na oběd

                          14.00 – 18.00   zkouška studio Epilogi

                     19.30 – 22.30  večeře

28.9. neděle   10.00 – 13.30 zkouška studium Epilog

                       13.30 – 19.15 volno

                       20.00 – 21.00 koncert kostel St.Catherina

                       21.30 – 0.30 večeře restaurace LOBBY

29.9. pondělí   8.55 příjezd do Prachatic

Ubytování – Hotel Pier Beach

 

Skladby: Na horách, Rise up, Io Pean, Dormi Jesu, O Jesu dolce, Nuits, Kołysanka, Fiat Pax, Signore delle

                 cime,  Choros – píseň pro Limassol

 

Přehled účastníků:

sbor

S

A

T

B

Fulltura - Varsovie

0

2

0

1

Diósdi Szent Gellért Vegyeskar(Diosd-Budapest)

2

4

0

2

Epilogi Mixed Choi (Limassol)

2

2

2

2

The Hepton Singers (Hebden Bridge)

1

1

0

0

Arcanes (Saint estere)

3

2

0

1

Vox Cordis (Arezzo)

4

3

1

0

Coro Icat (Treviglio)

2

1

1

2

Česká píseň Prachatice

1

3

0

0

Arpège (Bordeaux)

1

1

1

1

C e l k e m

14

19

5

9

 

Workshop v kyperském Limassolu byl 5. setkáním v rámci projektu Singing Omni-Level Project. Tohoto workshopu se zúčastnilo celkem 47 zpěváků. Fakt, že se jednalo o již páté setkání,mnozí  účastníci se některých předchozích setkání již zúčastnili, to vše mělo pozitivní vliv na kvalitu sboru. Sladění sboru netrvalo dlouho, jednotlivé hlasy byly vyvážené, mnozí zpěváci znali některé skladby zpaměti. Paní sbormistryně Angelina Nikolaidou vedla zkoušky s velikým nasazením, s úžasnou energií, značným temperamentem.

Snad nejnáročnějším byl nácvik maďarské skladby Dormi Jesu a kyperské skladby určené pouze pro limassolský workshop „Choros – tanec“. Tato skladba je velmi odlišná od ostatních skladeb nejen charakterem – melodií i rytmikou, ale i zapojením tanečních prvků. Nácvik  účastníky projektu evidentně bavil. K bezvadnému provedení však nebylo dostatečně času.

Vedle základních skladeb, jejichž seznam byl schválen při pařížské organizační schůzce, zařadila Angelina do programu koncertu i italskou skladbu Signore delle cime, která byla vybrána sborem Gruppo Corale Icat Cittá di Treiglio na 6. workshop, který proběhne v listopadu 2014 v  italském Trevigliu.

Česká skladba „Na horách“ Zdeňka Lukáše byla již tradičně jak mezi zpěváky, tak i u paní sbormistryně velmi populární. Přestože jde o obtížnou skladbu, zejména díky textu, mnozí ji zpívali zpaměti. Angelina rozhodla, že bude při podání této písně a následujících 2 kyperských skladeb sbor zcela zpřeházen tak, že      jednotlivé hlasy nebudou stát společně. Dle reakce diváků i Michele Grospecut z francouzského sboru Ensemble Vocale Arcanes, která koncert natáčela, to byl vynikající nápad – skladby zněly mohutně, toto uspořádání jim velmi prospělo.

5.setkáním SOL-projektu byl zcela naplněn cíl projektu. Účastníci workshopu měli možnost poznat, jak se sborem pracuje další sbormistr, posoudit způsob rozezpívání, které tentokrát vedla nejen Angelina Nicolaidou, ale pomáhal jí i Lorenzo Donati.,sbormistr sboru Insieme Vocale Vox Cordis Onlus z italského Arezza, nácvik a zejména specifické podání jednotlivých skladeb (např. výrazné zkrácení délky not v posledním taktu skladby Kolysanka). Kostel St.Catherina byl zcela zaplněn. Koncert jsme zahájili skladbou Fiat pax. Zpěváci smíšeného mezinárodního sboru a místního sboru Epilogi byli při této skladbě rozestoupeni po obvodu celého kostela. Následovalo vystoupení hostitelského sboru Epilogi, na který navazovalo vystoupení smíšeného sboru. Nejen značný potlesk, ale i následné gratulace diváků byly odměnou za náročnou práci sboru a především sbormistryně.

Nezanedbatelným přínosem je jistě i „procvičování“ cizích jazyků – během odpočinku zněly vedle nejvíce využívané angličtiny jazyky nejen jednotlivých zemí, odkud sbory pocházely, tedy  italština, francouzština, maďarština, polština či čeština,  ale i němčina a ruština. Upevňovala se již navázaná přátelství a navazovaly se nové kontakty. Italský sbor z Treviglia se dohodl s kyperským sborem o další spolupráci,obdobně jsme vzájemnou návštěvu dohodli my s maďarským sborem v Diosdu.

Naši hostitelé nás vzali na výlet do Curiu Ancient Amphitheatresi, kde dle původního plánu měl být v upraveném amfiteátru  nedělní koncert. Městem a okolím nás provedla paní průvodkyně s velmi zajímavým výkladem. Odpočívali jsme nejen na pískové pláži, která je hned naproti hotelu Pier Beach, ale i na pláži nedaleko amfiteátru. Přes nabytý program jsme měli i čas se několikrát denně vykoupat v příjemně teplém moři. Ve volném čase jsme si prohlédli starou část Limassolu, ale nejvíce nás nadchl moderně zbudovaný přístav a nová promenáda kolem moře. Viděli jsme ohňostroj, zúčastnili jsme se středověkého trhu              s vystoupením kejklířů, šermířů, hudební skupiny, ochutnávky vín,.....

 I tímto setkáním účastníků projektu Grundtvig byl zcela naplněn dílčí cíl projektu. Účastníci setkání byli nadšeni. Všichni se velmi těší na další setkání, které organizuje  Gruppo Corale Icat.z italského Treviglia.

Tento projekt je realizován za finanční podpory Evropské unie.

Za obsah  odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

Zapsala: J.Holá