Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestovní zpráva Bordeaux

 

 

projekt.jpg

 

 Cestovní zpráva

Bordeaux 14.- 17.2.2014

 

Singing Omni-Level Project

 

Program:

14.2.2014 pátek

17.00 – přijetí na radnici představiteli města

18.30 – 21.00  zkouška společných skladeb (Kolisanka, Fiat Pax, Na horách, Rise up, Dormi Jesu, Nuit, Io Pian,  O Jesu Dolce )

15.2.2014 sobota

9.30 – 12.30 zkouška(Marché de Lerme)

volno

16.00 – 18.30 zkouška

19.00 – 20.30 prezentace díla Thierry Machuel

 

16.2.2014 neděle

9.30 – 12.00  nácvik díla Thierry Machuel

12.00 – 15.00  volno

15.00 – 16.00  závěrečná zkouška

16.30 – 18.00  koncert kostel Saint Ferdinand, Rue Croix Seguey 8

19.00 -  společná večeře

 

17.2.2014 pondělí

                odjezd

 

Přehled účastníků:

 

Sbor S A T B
Fulltura - Varsovie 1 0 0 2
Diósdi Szent Gellért Vegyeskar(Diosd-Budapest) 3 1 0 0
Epilogi Mixed Choi (Limassol) 1 1 0 1
The Hepton Singers (Hebden Bridge) 1 1 2 2
Arcanes (Saint estere) 1 3 1 2
Vox Cordis (Arezzo) 1 1 1 0
Coro Icat (Treviglio) 1 1 0 2
Česká píseň Prachatice 1 3 0 1
Arpège (Bordeaux) 5 5 5 5

Celkem

15 16 9 15

 

Workshop v Bordeaux byl prvním v rámci projektu Grundtvig. Cíl projektu rozšířit zájem o kulturní aktivity mezi dospělými, prezentovat hudbu soudobých skladatelů z celkem 7 zemí, aniž došlo ke ztrátě národní identity, navázat nové partnerské kontakty, možnost společně se učit, sdílet společný zájem, zvýšit znalost o moderní hudbě a moderních skladatelích z celkem 7 evropských zemí, poznat práci různých sbormistrů, porovnat pracovní metody jak počátečního rozezpívání, tak samotnou práci při nacvičování a posléze koncertního provedení skladeb, v neposlední řadě možnost a potřeba hovořit cizími jazyky, získání nových přátel jak osobních, tak sborových, poznat dosud nenavštívená místa Evropy – to vše bylo při prvním setkání splněno. Velmi přínosné a současně náročné bylo zpívání skladeb v jazycích partnerů projektu, tedy ve francouzštině, italštině, maďarštině,polštině, češtině, kyperštině a  angličtině.

Před samotným setkáním probíhala mezi partnery bohatá e-mailová korespondence. Všechny skladby byly jednotlivými partnery projektu přeloženy do angličtiny, byl vysvětlen obsah písní, v případě kyperské písně byl proveden přepis textu do latinky. Byly rozeslány jak notové materiály, tak zvukové nahrávky jednotlivých skladeb včetně výslovnosti a rozepsání skladeb na jednotlivé hlasy. Skladby byly vybrány na pracovním jednání v Paříži.

Již při první páteční zkoušce bylo zřejmé, že jsou všichni účastníci velmi dobře připraveni. Některé skladby pan sbormistr přezkoušel jednou a poté před samotným koncertem a bylo možné se skladbou vystoupit. Některé skladby – a to zejména Dormi Jesu (maďarská skladba) bylo třeba nacvičovat déle, nicméně i přes původní obavy bylo možné i s touto skladbou na koncertě vystoupit.

Velká část zkoušek byla věnována skladbě, která bude/byla provedena pouze v Bordeaux, a to skladba skladatele Thierry Machuale, který se osobně zúčastnil jak samotného nácviku pětidílné skladby, tak koncertního vystoupení.

Velmi přínosným a zajímavým bylo pro partnerské sbory vystoupení hostitelského sboru Arpége Bordeaux, který uvedl ve druhé části koncertu program složený z děl skladatelů rodiny Bachů.

Na koncertu, který byl vyvrcholením společného setkání, v kostele Saint Ferdinand, bylo přibližně 300 diváků. Koncert měl veliký ohlas se standing ovations.

Prvním setkáním účastníků projektu Grundtvig byl zcela naplněn dílčí cíl projektu. Účastníci setkání byli nadšeni, což následně vyjadřovali ve svých mailech. Všichni se velmi těší na další setkání.

Workoshopu v Bordeaux se za sbor Česká píseň zúčastnili: Jana Holá – staff, Libuše Dortová, Anna Klimperová, Marcela Pehelová a Karel Král - learners

 

Další workshop se bude konat v anglickém Hebden Bridge , kterého se za náš sbor zúčastní Anna Klimperová a Marcela Pehelová.

 

 

 Tento projekt je realizován za finanční podpory Evropské unie.

Za obsah  odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

 

Zapsala: J.Holá

 

 

Bordeaux

14.2.-16.2.2014: Jana Holá, Anna Klimperová, Libuše Dortová, Marcela Pehelová a Karel Král. Všechny náležitosti skvěle zajistila Jana Holá. Díky ! Naše dojmy? Velkolepé! Kdo si myslí,, že je to to turistika, hluboce se mýlí. Na celé krásné město jsme si vyšetřili pouhopouhé  slabé 3 hodinky. To když jsme se vydali hledat radnici, abychom byli včas na přijetí u starosty. Tím není nikdo jiný než Alain Juppé, býv. ministerský předseda za Mitteranda. Všechny časy se přesně dodržovaly. Hned na první zkoušce jsme zjistili, že všechny sbory své zástupce vyslaly s perfektní znalostí repertoáru. Potěšilo nás /i pobavilo/, jak zpěváci uměli naši českou skladbu Na horách. Jen vedle mne sedící paní Chantal pravila, že nejtěžší slova byla : čočku, trošku. Problém bylo "h" /takže "na chorach" a "ř" se neřešilo/. Sbormistr Jacques Charpentier byl mladý, dynamický, charismatický, prostě skvělý. Práce s ním byla radost a hodně jsme si odnesli. Např. jeho rozcvičky byly nesmírně inspirativní. Je to profesionál každým coulem. Jana vyzvěděla, že zpívá bas, učí na konzervatoři, vede tři sbory a do toho hostitelského /Arpege/, je prý těžké se dostat. Rádi věříme. Důležitou prací 2. dne byl nácvik 5 částí ze skladby Les mouveements du couer za přítomnosti samotného autora hudby /Thierry Machuel/. Třetí den se piloval program a odpoledne následoval koncert v kostele sv. Ferdinanda. Kostel byl zcela zaplněn a úspěch byl také velký /4x jsme se klaněli/. Pak následoval ještě koncert místního sboru. Večer byla pro všechny účastníky workshopu připravena afterparty, která trvala až do půlnoci /až místní policie ukončila posezení/. Zpívalo se, tancovalo, veselilo, povídalo. Našli jsme nové přátele, sblížili jsme se s některými členy sborů, víme už, kdo třeba přijede k nám a chceme jim také připravit příjemný pobyt. Všecičko bylo skvělé, až na to, že při zpáteční cestě jsme se pěkně proběhli po pařížském letišti Charlese do Golla, neboť díky tomu, že naše letadlo mělo zpoždění z Bordeaux, málem jsme nestihli let do Prahy. Ale konec dobrý, všecko dobré.                                                             Libuše Dortová