Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta za poznáním Londýna a jižní Anglie

15. 7. 2013

 Cesta za poznáním  Londýna  a  jižní  Anglie

Někteří členové Klubu celníků Praha využili nabídku zúčastnit se poznávacího zájezdu do Londýna a jižní Anglie, který pořádal v červnu 2013  CÚ Praha Ruzyně. Program byl velmi pestrý - hned po příletu na letiště London Luton nás čekala okružní jízda metropolí na Temži, během níž nás naše skvělá průvodkyně seznámila s pamětihodnostmi a zajímavými místy, které jsme si pak poslední den naší cesty prošli pěšky.

Následující den začalo naše putování po jihu Anglie. Čekala nás prohlídka jednoho z nejprestižnějších univerzitních měst světa Oxfordu, mimo jiné i s návštěvou   Christ Church College. Milovníci Harryho Potera  si zde mohli projít i starobylý refektář ze 16. století, který poskytl prostory pro natáčení scén z jídelny ve Škole čar a kouzel v Bradavicích. Navštívili jsme i elegantní lázně Bath se třemi horkými prameny objevenými již Římany. V nejmenším anglickém městě Wells jsme obdivovali úchvatnou katedrálu. Energii jsme pak načerpali ve Stonehenge při obhlídce menhirů a kamenných kruhů. Velkým zážitkem byla i prohlídka historických doků ve starobylém přístavu Portsmouth, kde jsme si prošli jednotlivé paluby trojstěžníku Victory, na němž zahynul admirál Nelson v bitvě u Trafalgaru. Zpřístupněn je i první britský pancéřový parník HMS Warrior a několik  muzeí. Jedno z nich je celé věnováno legendární Mary Rose Jindřicha VIII.  Poté jsme si doky s celou řadou zakotvených válečných lodí prohlédli i během komentované okružní plavby a na závěr jsme ještě vše shlédli z  ptačí perspektivy – z vyhlídkových plošin věže  Spinnaker Tower, vybudované v rámci projektu Millenium. Samotná věž ve tvaru plachty je vysoká 168 m a vyhlídkové plošiny jsou umístěny ve výškách 99, 104 a 109m.

 Poslední den jsme věnovali prohlídce Londýna, kde nás, kromě řady památek a zajímavých míst, čekalo velké překvapení. Právě v den naší návštěvy, v sobotu 15.6.2013, se konaly tradiční oslavy dubnových narozenin královny Alžběty II., ke kterým neodmyslitelně patří i vojenská přehlídka královské gardy. Během přehlídky nastoupily všechny pluky v nádherných velmi zdobných historických uniformách, odlišných pro jednotlivé pluky - celkem více než 1000 vojáků, koní a muzikantů. V otevřeném kočáře přijíždějícím k Buckinghamskému paláci jsme pak měli možnost celkem zblízka vidět členy královské rodiny – nejprve vévodkyně Kate a Camillu, které doprovázel princ Harry, poté i  královnu Alžbětu II., která  přijela  kočárem uzavřeným, přesto jsme ji mohli zcela zřetelně vidět. Součástí přehlídky byla i pozoruhodná letecká show. Až do večerních hodin jsme nasávali atmosféru Londýna a pak nás čekal přejezd do Doveru, trajekt směr Callais na území Francie a cesta domů se spoustou zajímavých zážitků

anglie_2013_oxford--640x480-.jpg

anglie_2013_zahrada-v-oxfordu--640x480-.jpg

anglie_2013_doky-v-portsmouth--640x480-.jpg

anglie_2013_doky-v-portsmouth-2--640x480-.jpg

anglie_2013_pristav-v-portsmouth-pohled-ze-spinnaker-tower--640x480-.jpg

 

anglie_2013_londyn--640x480-.jpg

 

 

anglie_2013_p6142358--640x480-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář