Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet na Břeclavsko

7. 11. 2015

Na přelomu října a listopadu se KCP vydal na dlouho plánovaný výlet na jižní Moravu. Naším hlavním cílem bylo posezení ve sklípku, protože jsme si ale chtěli dopřát i kulturní zážitek, vyrazili jsme v sobotu 31.října 2015 již brzy dopoledne a nejprve zamířili do Lednice.

Lednicko-valtický areál byl v r.1996 zapsán do Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO a jak jsme se sami mohli přesvědčit – zcela oprávněně. Většina z nás  se v Lednici vydala na prohlídku reprezentačních sálů zámku, který byl v 19. století přestavěn v pseudogotickém slohu. Obdivovali jsme jak mobiliář, tak i kazetové stropy, vzácný reliéf stromu života ze slonové kosti a především samonosné točité schody. Někteří  si udělali procházku kolem vodního kanálu a došli až na druhý konec  zámecké zahrady, aby vystoupali na známý minaret. Počasí bylo nádherné, blankytná obloha a celý den nám svítilo slunce, což ještě umocňovalo dojmy. V zámecké zahradě jsme měli možnost pozorovat cvičené dravce – velké sovy, které  tam  jejich majitelé návštěvníkům předváděli.

Poté jsme si udělali ještě zastávku v Břeclavi, abychom si prohlédli zajímavou stavbu nového kostela sv. Václava , který stojí na místě původního kostela, zničeného při náletu v r.1944. Nový kostel byl vysvěcen v r.1995, má trojdílnou věž se třemi zvony, která zdálky připomíná sepjaté ruce. Interiér kostela je vytvořen v duchu moderní architektury s prvky gotiky i baroka.

A protože se blížila 18. hodina, na kterou jsme byli ohlášeni  ve sklípku, vydali jsme se do nedaleké obce Hrušky, kde se nachází vinařství U Nešporů.  Byli jsme již očekáváni, pan Nešpor přesně odhadl, že již budeme vyhládlí a na úvod nám byl naservírován výborný guláš. Pak jsem sešli do sklepa na ochutnávku vín zdejšího rodinného vinařství s dlouholetou tradicí a řadou ocenění. Ta jsme ostatně mohli vidět na stěnách. Ochutnali jsem i některé ostřejší produkty a poté  si každý zvolil víno, podle své chuti a mohli jsme se již věnovat  konzumaci připraveného občerstvení, popíjení vybraných vín a především si popovídat a zazpívat, jak už na podobných akcích bývá. Seděli jsme dlouho a dlouho, ráno jsme si pak ještě koupili některá vína s sebou domů a vyrazili na zpáteční cestu.

 

Náhledy fotografií ze složky Sklípek 2015