Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rehabilitace sluchu po operaci vestibulárního schwannomu

U části pacientů s vestibulárním schwannomem dochází před operací nebo v její souvislosti k jednostranné ztrátě sluchu. Jednostranná ztráta sluchu je vnímána různě. Někteří pacienti nevnímají větší obtíže a nemají potřebu situaci řešit. Často je však ztráta schopnosti lokalizovat zdroj zvuku obtěžující a limitující například při komunikaci ve společnosti v rušném prostředí. Jednostranná ztráta sluchu může být řešena následujícími způsoby:

Systém CROS

Využívá klasické sluchadlo pro vzdušné vedení v kombinaci s CROS sluchadlem. CROS sluchadlo se nosí na neslyšícím uchu a zachycené zvuky bezdrátově přenáší do sluchadla na zdravém uchu. Tento systém umožňuje současně řešit případnou ztrátu sluchu na „lepším“ uchu.

 

Odkazy:

https://www.widex.cz/cs-cz/hearing-aids/hearing-aid-accessories/widex-cros

https://www.sluchadlaprozivot.cz/sluchadla-phonak/jednostranna-hluchota

https://www.signia-pro.cz/cros-x/

 

Kostní vedení

Zařízení fungující na principu kostního vedení přenáší zvuk pomocí procesoru (malá krabička s mikrofonem) umístěného na neslyšící straně. Procesor přenáší zvuk přímo do kosti a kostním vedením do vnitřního ucha na zdravé straně. Ve většině případů je procesor napojen na vnitřní implantovanou část, která je vložena pacientovi pod kůži během krátké celkové anestezie. Existují i systémy, které není nutné implantovat.  

 

Odkazy

https://www.cochlear.com/cz/home/discover/baha-bone-conduction-implants

https://www.medel.com/cs/hearing-solutions/bonebridge¨

https://www.medel.com/cs/hearing-solutions/bone-conduction-system

 

Kochleární implantace

Jak systém pro kostní vedení, tak systém CROS není schopen obnovit slyšení na neslyšící straně, ale dokáže přenést zvuk na stranu zdravou a zamezit tak ztrátě informací přicházejících z postižené stany. „Vrátit sluch“ do jisté míry umožňuje pouze kochleární implantace, ale tu je možné provést pouze u velmi malé skupiny pacientů s vestibulárním schwannomem.

 

Možnosti řešení sluchového hendikepu může pacient vždy probrat s lékařem, který vestibulární schwannom operoval. Pomoc lze hledat například zde

 

 
 

 

 
Valid CSS!