Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chování koní

21. 12. 2008

Chování koně: Na pastvině stojí vysoký černý kůň a dívá se přímo na tebe. Udělalo se ti trochu špatně. Co asi udělá? Může mi ublížit? Vyhlíží tak tajemně!!!

 

Určitě se nemusíš bát. Koně jsou ve své přirozenosti velmi plachá zvířata. Než je člověk zdomestikoval, žili ve stádě a tudíž museli být v neustálém střehu. Přestože mají velmi ostrá kopyta a zuby, jejich jedinou zbraní je útěk. Osamocený kůň se cítí velmi zranitelný, tudíž bychom koně neměli nikdy!!! chovat samotného. Koně se potřebují združovat, mít svého druha, se kterým se budou čistit, chránit proti větru a popásat se vedle sebe. Jestliže chováte víc jak dva koně, jistě brzy zpozorujete, že si koně utvořli "stádo", ve kterém panuje přísná hierarchie.  Vedoucí je zpravidla starší zkušená kobyla, ale není to pravidlem. Ta má právo první žrát, schovat se jako jediná v přístřešku zatímco ostatní mrznou venku. Dává pozor na všechno co se děje okolo a jakmile se jí něco nezdá, odvádí stádo pryč.

Ve stádě se také mohou utvořit koňská přátelství. Navzájem si odhánějí mouchy, prohrnují si hřebeny hřívy. Koňská přátelství mohou být doopravdy silná. Dokonce se může stát, že když jeden z koní umře, druhý zůstává sám a úplně se od stáda oddělí. Koně jsou prostě velmi citlivá stvoření a než jejich chování poznáte, bude to chvilku trvat:)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ZAJÍMAVÉ

ELIŠKA,22. 11. 2013 18:10

NA TOM JE ZAJÍMAVÉ TO, ŽE KDYŽ SE HO NEBOJÍŠ TAK TI NIC NEUDĚLÁ.A JE TO FRÍSKÝ KŮŇ.A KONĚ JSOU V PŘÍRODĚ ZVYKLÍ ŽÍT VE STÁDĚ A POD ŠIRÝM NEBEM.A PROTO NA KONÍCH NIKDO NEJEZDÍ.A BULOŇSKÝ KŮŇ EŠTĚ EGZISTUJE.

Eliška let 8

doplnění

kristýna,27. 1. 2009 19:47

Děkuji za doplnění, nemám tu samozřejmě všechny informace, je to načtené z různých knížek a internetu a pak dáno dohromady. Ale přesto děkuji:)

k doplnění

Jelínková Blanka,27. 1. 2009 17:38

...v zásadě souhlasím, jen bych určitě doplnila, že
a) i zvíře jindy lekavé a bojácné může být v určitých situacích nebezpečné, takže to není tak, že by si člověk nemusel dávat pozor
b) není dobrý lichý počet ve stádě, protože koně rádi tvoří dvojice nejlépe téhož typu (poník s poníkem, chlaďas s chlaďasem, ČT s ČT), ale nemá-li jinou volbu, vezme zavděk jakýmkoliv zvířetem třeba i kozou
c)u většího stáda to zas takový problém není, protože stýskání po celoživotním druhovi, vedoucí až ke smrti dosud živého koně, bývá např. u tažných, kteří neměli možnost se kamarádit s nikým jiným.