Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

zloději paměti

Telly Paretta (Julianne Moore) přišla před 14 měsíci kvůli tragické letecké havárii o svého osmiletého syna Sama. Zatímco se snaží vyrovnat s tímto neštěstím a následným rozchodem s manželem Jimem (Anthony Edwards), dozvídá se od svého psychiatra Dr. Munce (Gary Sinise) děsivou skutečnost - dle jeho tvrzení trpí halucinacemi, nikdy žádného syna neměla a své vzpomínky si sama vytváří. Šokovaná Telly se pokouší nalézt jakékoliv důkazy o Samově existenci - fotografie, videonahrávky, památníky… Ale to všechno je pryč. Telly začíná propadat přesvědčení, že se skutečně zbláznila. Pak ale potká naději v podobě Ashe Corrella (Dominic West), otce jedné z dalších obětí stejného leteckého neštěstí, a oba společně se vydávají hledat způsob, jak dokázat existenci svých dětí a vymanit se z šílenství, které je obklopuje.
Žádné komentáře

kletba bratří grimmů

Známý režisér Terry Gilliam původně zamýšlel natočit film o opravdových bratrech Grimmech, slavných německých sběratelích pohádek i seriozních vědcích, nakonec však použil jen jejich jména a četné motivy z jejich pohádkových knih. Pomocí své imaginace stvořil ve snímku Kletba bratří Grimmů zvláštní svět, v němž se realita mísí s kouzly a čáry. - Bratři Jake (Jakob) a Will (Wilhelm) Grimmovi se toulají v roce 1811 Německem, okupovaným Napoleonovými vojsky. Živí se jako podvodní vymítači čarodějnic a strašidel. Využívají k tomu služeb dvou komediantů a různých vlastních "přístrojů". Vcelku se jim daří balamutit vystrašené venkovany. Will je protřelý sukničkář, zatímco Jake si zapisuje jednotlivé legendy a pověsti do velké knihy. Pod hrozbou smrti musejí bratři odhalit tajemství lesa, v němž zmizelo již devět dívek. Domnívají se, že jde o dílo konkurence, později však pochopí, že v lese se opravdu dějí kouzla. Rázem se tak sami ocitnou uprostřed pohádky, v níž hraje významnou roli zlá královna ze zakleté věže, která chce za cenu smrti nevinných dívek získat ztracenou krásu. Grimmům pomáhá odvážná a krásná Angelika, ohrožují je však nejen kouzla, ale i francouzský generál a jeho lidé. - Tvůrci usilovali o zachování temného tónu pohádek bratří Grimmů a uvádějí na scénu některé jejich protagonisty (Červená Karkulka, Jeníček a Mařenka apod.). Zároveň se však nezříkají ani humorných momentů. Vyprávění je velmi barvité, má spád a napětí. - Snímek vznikl v britsko-české koprodukci a realizoval se u nás (již v roce 2003) za účasti početného českého štábu i herců. Jako obvykle narazil Gilliam na potíže s producenty, takže se dílo dodělávalo s přestávkami, což se jistě odrazilo na výsledku. Ten je kompromisem mezi autorovou představou a producentským diktátem. Vznikl tak film, který jistě plní zadání divácké podívané (navzdory pohádkovému tématu určené spíše dospělým), avšak od tvůrce Gilliamova formátu se čekalo víc.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/11

 

Žádné komentáře

Láska krvácí

Příběh mladého páru uprostřed nebezpečné hry. Amber (Jenna Dewan) a Duke se hluboce milují, ale jako každý pár mají i oni mezi sebou svá tajemství. Amber pracuje jako prodavačka v obchodě, jednoho dne je v bytě napadena dvěma muži, kteří ji ještě okradou. Netuší, že Duke se stýká s pochybnou společností, která stojí za tímto útokem...
Žádné komentáře