Jdi na obsah Jdi na menu
 


*

 

img_1378.jpg*Děti překvapují. Šli jsme z Johankou od doktorky a říkám jí, že bude muset papat medicínku, aby byla zdravá. Ona mi do toho skočí: To myslíš antibiotika??

*V televizi dávali tenis, hrál zrovna Berdych. Johanka  chtěla informovat maminku, co dělá tatínek a povídá: Zase hraje ten..Ber...Bernardýn!img_1315.jpg  

*Martina četla Johance z obrázkové knížky o Sněhurce. Ukazuje jí obrázek, kde se trpajzlíci vrátili domů z práce. Johanka deformovaná svými životními zkušenostmi se rozčiluje: Ale kde zaparkovali auta??

 

2013-328.jpg

 

*Martina se rozčílila a povídá Johance: Já už na to nemám nervy. Johanka vyčítavě dodala: Já s tebou mám nervy!

*Mirinka jako jediná z rodiny nejí máslo. Co nejí, ona ho přímo nesnáší. Nedávno se u stolu rozohnila a povídá: Máslo je můj největší nepřítel. Po chvilce si asi uvědomila přízemnost svého tvrzení a dodala: No největší nepřítel je ďábel, ale hned za ním je máslo!! 

*Budeme muset ještě Noemku doučit první pomoc... Johanka se totiž připlazila k elektrické zásuvce(máme tam naštěstí záslepku) a začla tam šťourat. Noemka to uviděla, naklonila se těsně k Johance a křičela: Johanko umřeš! Umřeš!

*Mirinka psala ve škole test z prvouky. Na otázku kdo je českým prezidentem napsala, že přece Václav...Obama :-). Ohodnocení komentovala s nadhledem: No aspoň jsem dostala jeden bod za Václava!

jaro-2012-016.jpg*Ve školce, kam chodí naše holky na kroužek, se ptala paní učitelka dětí, co je to "hygiena". Děti vůbec nevěděly, co by to mohlo být, až si jedna holčička vzpomněla: To je přece takový ošklivý pes, co žere mrtvoly!

*Noemka,jak je jejím dobrým zvykem, zase něco komentovala. Mirinka ji okřikla: Ty musíš všechno komunistovat!

*Prohlíželi jsme si s Noemkou fotky jejích starších bratranců když se narodili. Jako již dříve, tak i nyní jsme ji poučili, že si to nemůže pamatovat, protože v té době "byla ještě na houbách".  A Noemka na to povídá: Já vím, ale pak jsem se narodila...a už jsem nemusela chodit sama po lese!!zima2012-106.jpg

*Noemka se bojí nejen slimáků, ale i šneků. Chtěl jsem ji trochu povzbudit ve vztahu ke šnekům a povídám: Podívej, jak se mě ten šnek bojí-zaklepu mu na domeček a hned se schová. Noemka povídá: Oplavdu, on se tě bojí. A dodala: Plotože máš fousy!!

*Udržet si rodičovský respekt u Noemky je zatím ještě dost snadné: Táta Danda se šel vyčůrat ke stromu. Noemka přišla a ptá se: Tatí, co to děláš? Táta:Čůrám Noemko. Noemka: Tati, to si musíš sundat kalhoty a sednout si. Táta: Noemko, představ si, já to umím i takhle. Noemka: Tatí, ty si ale doblééj!!!

koupelna-050.jpg*Náš strejda Bohouš, kterému táhne už na sedmdesát, chodí stále na směny do práce. Jednou tak na zahradě u nás povídá: Já už musím jít na noční. Noemka vytřeštila oči, přiběhla k mamince a šeptá: Mami, Bohouš musí jít na nočník!! To půjde na ten můj???

*Noemka už má starost o dobro očekávaného miminka. Martina ji poučovala, že miminko bude bumbat s prsou. A Noemka povídá: Já vím mami, ale jak tam nalejeme to mlíčko?!?

*Jako prvním jsme o malém počatém miminku řekli samozřejmě Mirince a Noemce. Sedmileté Mirince už  došlo o co jde a byla z toho trochu v šoku. Zato dvouletá Noemka na podivnou informaci reagovala po svém. Přišla k Martině, sáhla jí na ploché břicho a rezolutně prohlásila:Tak tady NIKDO neni!!jaro-011.jpg

*Vypravovali jsme naší šestiletou Mirinku na pár dní s prarodiči. Martina ještě nezapomněla přidat: "A buď celou dobu hodná!" Mirinka odpověděla:" No já budu, ale když na mě přijde ta puberta, tak to s tím nebudu moct nic dělat..."               

 *Sledovali jsme, jak u našeho krmítka přistálo hejno sýkorek. Načež přilétli a vyplašili je tři kosáci. A v tom přistál opodál bažant. Mirinka mírnila náš stupňující se údiv a povídá: To nic, já tu viděla nedávno kance! Když jsme na to nechtěli přistoupit, vylezlo z ní, že to bylo vlastně káně...

Obrazek*Tak už i  roční Noemka podléhá konzumu dnešní doby. Byli jsme nakupovat v Hypernově a zahlédli jsme akvárium plné ryb-pstruhů,štik a dalších.. Chtěli jsme ji zaujmout a nadšeně jsme jí živé ryby ukazovali.. Noemce zajiskřila očička a vykřikla: ŇAMŇAM!

* Mirinka se zeptala: Tati, jak se počítají roky, jako že mně je pět a čekám, že mi bude šest, tak ty už máš všechno, nebo jěště něco čekáš?

--

*Narozdíl od jídla se Danda nestavěl kladně ke spánku. Nikdy nechtěl jít spát a když jsme nepřistoupili na to, že si bude v noci hrát, řval jako lev. Dědeček mu jednou říkal: Ale Dando, já půjdu do pokoje s tebou, budeš pěkně přikrytý a já počkám, než usneš. A Danda na to: Děda pikikí, máma pikikí, táta pikikí, babí pikikí, ale Danda nepikikí!! A bylo to. Od té doby se u nás nechodí spát, ale chodí se pikikí. Jednou v tramvaji, když pán naproti únavou zavřel oči, Danda hrdě zvolal: Pán pikikí, Danda nepikikí!Obrazek

*K rohlíku se stavěl také svérázně. Držel si ho v ruce v pevném sevření a ujídal z obou stran. Když ukousl oba konce, držel pěst dál pevně zatnutou a řval béé...ham...bééé..

*Když se Danda učil lézt, dělal to zásadně pozadu, jako rak. Vždy skončil pod kredencí, kam se mu sice vešlo tělo, ale hlava už ne. Pak křičel, abychom ho vytáhli, a on mohl pokračovat v račím putování zpět pod kredenc.

Babička Lída vzpomíná:

*Technika blbne hlavu i našim dětem: Mirinku bolelo břicho.Povídá ale:"To nic není, já nechci ten čip." Martina: "Jakej čip?" A Miri: "No přece ten čip, co se strká do zadku!"

Obrazek*Jeli jsme společně autem. Martina nějak komentovala, že jedu moc rychle. Nato se Mirinka jala bránit slabší (mužskou) polovinu lidstva: "Tati, jeď normálně jako chlap!" Chtěl jsem vysvětlit, co to přesně znamená. Mirinka: "No chlapi si vždycky jedou jak chtěj!"

*Byli jsme všichni spolu a my rodiče jsme spolu trošku laškovali. Mirinka se na nás podívala a s pubertálním opovržením nám navrhla: Nechcete vy se náhodou ještě jednou vzít, když se takhle máte rádi?!

*Byla u nás na návštěvě dvouletá Adélka. Chtěla si sednout na velký šlapací traktor, který má Mirinka na zahradě. Ta jí ho ale nechtěla půjčit.Pohrozili jsme jí, ať jí ho teda honem půjčí. Mirinka ustoupila přesile, přistavila traktor nad prudký sráz a poodešla stranou. Šibalsky se podívala na nás dospělé a prohlásila: To teda nedopadne dobře..Obrazek

 

* Noemka se začíná pomalu tlačit do této rubriky. Koupala se se  mnou ve vaně, když najednou začala pít z hrnečku vodu z vany s mýdlem a pěnou. Řekl jsem jí, že to nesmí. Vrhla na mně pohrdavý pohled...a vylila mi zbytek hrnku do obličeje..

*Mirinka nás přemlouvala, aby mohla jít druhý den po sobě na dětský den. když viděla, že se k tomu moc nemáme, přitvrdila v argumentaci: Musím jít, protože jsem jedné kamarádce řekla, že půjdu. No a kdybych nešla, tak to bych kecala(čti: nemluvila pravdu)!!

Obrazek*Mirinka se mazlila s Noemkou a najednou prohlásila: Když je to takhle malý, tak je to tak roztomilý, ale pak to vyroste a už to tak roztomilý není.Obrazek

*Mirinka si nemohla vzpomenout na nějakou postavu z Bible. Chtěla poradit, tak řekla: Mami, ty jí znáš, ty jsi v tý době žila, ale já ne!

*Martina se snažila Mirče vysvětlit, že peníze nejsou jen tak, že si je bude muset (až bude velká) vydělávat v nějaké práci..  Mirča se zamyslela: To né, já si je budu vyzvedávat v automatu jako ty! Obrazek

*Mirinka někdy přemýšlí o nebi. Jednou se jala vysvětlit problematiku Boží trojice.. Ptala se nás, jak v nebi pozná "kterej je Pán Bůh a kterej je Pán Ježíš". Načež si sama odpověděla: Oni mi to snad řeknou..

*Malý Lukáš přijel s rodiči poprvé k moři, namočil nohu do vody a prohlásil: To nevím, proč nenapustili teplejší..

*Babička Lída učila Lukáše písničku "Šla Nanynka do zelí.." Když došli k pasáži, že "přišel na ní Pepíček, rozšlapal jí košíček", Lukáš zvážněl a říká: "To byl aši ňákej blázen, né?"

*Když byl strejda Lukáš malý, byl nadšenec do aut. S rodiči jsme jezdili často kolem Vítkova a rodiče Lukáše vždy poučovali, kdo že je to ten slavný vojevůdce na tom velkém koni. Lukáš to pak pokaždé úspěšně zapomněl(to mu zůstalo..:-) ), a tak mu rodiče napovídali: " No... přece ..Jan....Jan Ži......" načež Lukáš vítězoslavně zakřičel:" Žigulík!"

*Písmeno Q bylo pro Lukáše zásadně " O s vejfukem"..

 *Když jsme čekali Noemku, Mirinka se ptala, jak v bříšku jí. Říkala jsem jí o pupeční šňůře, že tam to papání jde krví. Mirinka najednou ztratila o povídání zájem: Neřikej mi o krvi, nejsem na to zvyklá!                                                                                                                                                          Jindy prohlásila: Když slyším slovo krev, brněj mi nohy..

Obrazek

*Mirinka se vzbudila a povídá: Mami, mně se zdálo o princezně, ktará měla 120 koní. Opravdu 120!! ...Mami, je to hodně nebo málo?

*Na fotce je vidět, jak Mirinka rozumí pojmu emancipace..Obrazek

*Mirinka má největšího kamaráda Metyho Žežulu. Jeho maminka mu ukazovala prsten, který si  v rodině po generace předávají. Vysvětlovala mu, že ten prsten jednou dostane jeho nevěsta. Mety suše odpověděl: Tak ten se bude Mirince líbit!      

*Mirinka si potřebovala nedávno odpočinout od sestřičky..Povídá nám: Noemka MI ŘEKLA, že jí mám zhasnout a zavřít dveře.

*Když Mirča začínala jíst čokoládu,říkala: Já se kouknu pusinkou..

*Vezli jsme kamaráda Baju. Když vystoupil, Mirinka se zeptala: Mami, proč ti, co se neženěj, nemaj manželky?

*Martina měla jednou aft. Mirinka na to: Tak to asi umřeš!Obrazek

*Vracíme se večer z jedné párty, když Mirinka prohlásila: Šimpanz ten je taky pro děti. Po chvíli nejasností nám došlo, že myslí "šampans"ký...

 

*Když se Mirinka učila chodit na nočník, motivovali jsme ji sladkostmi. Jednou si všimla, že je táta na záchodě a zavolala: Táto čůlej, bonbon dám!

 

 

*Mirinka za jízdy autem kouká z okénka a povídá: Tati, to nebe je strašně veliký...a víš proč? No aby se tam vešli všichni lidi!

 

*Při vyšetřování MObrazekartiny se paní doktorka zeptala Mirinky: Taky budeš jednou paní doktorkou? Mirinka pošeptala Martině: Řekni jí, že já budu princeznou!

 

*Mirinka: Mami víš, že já jsem fotogenická a ty nejsi? Martina: A víš, co to znamená? Miri: To né..

                                                                                                                            Obrazek

*Mirinka nedávno prohlásila, že tedy pro svou panenku rozhodně potřebuje ten tenisovej kočárek(myslela golfky- trochu ty sporty ještě plete..)

 

*Pozorujeme u domečku jak na stromě černá veverka pronásleduje  zrzavou a dělají neskutečné věci. Poučuji Mirinku, že asi hrají na honěnou. Mirinka hned reaguje: Tak to si to brzo vymění!

 

*Mirinka přemýšlí: Když spadne strom na dům,tak teda nevim, kdo vyhraje..

 

*Mirinka prohlásila: Mami, my se s Metym(Žežulou) moc nevidíme, budeObrazekme se muset vzít!

 

*Mirinka: Mně se chce čůrat. Martina: Vždyť jsi před chvilkou čůrala. Miri: Ženský choděj čůrat pořád! (A po chvilce přemýšlení) Vypadá to, že tam mám miminko..

 

 

*Martina: Dando, ty tady máš beďara(ukazuje na něj). Mirinka rozhořčeně: To není beďar, to je tatínek!!