Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta terciáře SFŘ

17. 2. 2009

KDO JSME? Sekulární Františkánský Řád je bratrské společenství, jehož členové, vedeni Duchem Svatým, se slibem zavazují žít podle Evangelia ve šlépějích svatého Františka z Assisi ve světě a zachovávají Řeholi schválenou Církví. Františkánský Sekulární Řád (lat. OFS) je otevřený pro věřící katolíky všech stavů – svobodné, manžele i vdovy.

Přijetí do SFŘ

 

  1. Zájemce o přijetí do SFŘ prochází obdobím iniciace [období seznamování s řádem] jako uchazeč o členství (dále uchazeč), obdobím počáteční formace (noviciát) jako kandidát profese (novic) a řádovou profesí, kterou kandidát profese získává plné členství v SFŘ.
  2. Období iniciace slouží k vzájemnému poznání mezi MBS a uchazečem, k seznámení uchazeče s františkánskou spiritualitou, s životem a učením sv. Františka z Assisi i s Řeholí SFŘ a k ověření pravosti povolání k životu v bratrském společenství dle františkánské evangelní cesty.
  3. Formátor vyučuje a vede uchazeče v období iniciace k naplnění jejího cíle za pomoci ostatních členů MBS s trvalou profesí.
  4. Žádost o přijetí do SFŘ předkládá uchazeč ministrovi MBS písemně, po projití obdobím iniciace, které trvá jeden až dva roky.
  5. O žádosti uchazeče rozhoduje rada MBS společně. Nejpozději do 60 dnů od předložení žádosti sdělí uchazeči své rozhodnutí a informuje o tom MBS.
  6. Podmínky přijetí jsou: minimální věk 18 let, katolická víra, přijatá svátost křtu a biřmování, život ve spojení s církví, dobrá morálka, jasná znamení povolání, projití obdobím iniciace.
  7. V případě [kladného] rozhodnutí [rady] o přijetí uchazeče do řádu jako kandidáta profese se má konat obřad přijetí podle Rituálu. Přijetí se zaznamená v registru členů a kandidátů profese MBS. Zamítne-li rada žádost uchazeče o přijetí nebo uchazeč po projití obdobím iniciace nepožádá o přijetí do SFŘ, probere rada s uchazečem v bratrském dialogu důvody vzniklého stavu a po zvážení situace prodlouží období iniciace nebo rozhodne, že uchazeč přestává být uchazečem, doporučí mu jinou formu účasti na františkánské spiritualitě a informuje o tom MBS.
  8. Po přijetí prochází kandidát profese obdobím počáteční formace, jehož účelem je vyzrání povolání, získání zkušeností z evangelního života v bratrském společenství a lepší poznání řádu. K tomu slouží četba a meditace Písma svatého, poznávání osobnosti a spisů sv. Františka, františkánské spirituality, studium Řehole, Konstitucí a stanov. Nezbytným předpokladem k uvedení do společné modlitby a života bratrského společenství je účast kandidáta profese na setkáních MBS. Období počáteční formace trvá jeden až tři roky. O jeho délce rozhoduje rada MBS.
  9. Za počáteční formaci je zodpovědný sám kandidát [profese], celé bratrské společenství, rada s ministrem, formátor a duchovní asistent, přičemž pamatují na to, že základním činitelem formace je Duch Svatý, a vždy se snaží s ním spolupracovat. Proces formace musí pokračovat celý život.
  10. Po uplynutí období počáteční formace kandidát [profese] písemně požádá ministra MBS o složení profese. Rada MBS rozhodne po vyslechnutí formátora a duchovního asistenta tajným hlasováním o připuštění [kandidáta profese] k profesi. Nejpozději do 60 dnů od podání žádosti kandidáta [profese] mu rada oznámí své rozhodnutí a informuje o něm MBS. Minimální věk pro složení trvalé profese je 21 let.
  11. Nepožádá-li kandidát [profese] o složení profese po uplynutí období počáteční formace nebo rada nepřipustí kandidáta [profese] k profesi, probere rada s kandidátem profese v bratrském dialogu důvody vzniklého stavu a po zvážení situace prodlouží období počáteční formace nebo rozhodne, že kandidát [profese] nesplňuje podmínky pro pokračování v počáteční formaci, z této ho propustí a doporučí mu jinou formu účasti na františkánské spiritualitě. O svém rozhodnutí informuje MBS a NR se stručným zdůvodněním. Propuštěním z počáteční formace je kandidátu [profese] ukončeno členství [v řádu].
  12. Profese je slavnostním církevním úkonem, kterým kandidát [profese] obnovuje své křestní sliby a veřejně stvrzuje své rozhodnutí žít evangelium ve světě podle příkladu sv. Františka a podle Řehole SFŘ.
  13. Profesi přijímá jménem církve a SFŘ ministr MBS, v jeho nepřítomnosti zástupce ministra. Obřad [profese] se koná podle Rituálu. Trvalé profesi může předcházet dočasná profese, obnovovaná po roce. Celková doba dočasné profese nesmí překročit tři roky. Trvalá i dočasná profese se zaznamená v registru členů a kandidátů profese MBS.
  14. Vnějším znamením příslušnosti k řádu je znak Tau, členem viditelně nošený jako odznak nebo přívěsek.

 

Obrazek