Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na Patera Jiřího Mazance OFM

16. 11. 2008

18. listopadu 2008 uplyne již 20 let ode dne, kdy ve věku nedožitých 63 let zemřel

Obrazek

 P. Josef Jiří Mazanec

člen Řádu sv. Františka z Assisi, dlouholetý administrátor Farnosti sv. Petra a Pavla v Holýšově.

V roce 1968 nastoupili do duchovní služby Otec Stanislav Juřík OFM jako kaplan v Plzni a Otec Jiří Mazanec OFM, který se ujal správy františkánského kostela. To povzbudilo k činnosti plzeňské terciáře. Potom začal tlak normalizace. Stanislav byl podezírán, že má velký vliv na kněze a mládež. Pro návštěvy mládeže byl v roce 1972 často vyslýchán. Nepřestal však sloužit, navštěvovat nemocné, a také v krematoriu, kde osazenstvo – řečníci, zpěváci a hudebníci – byli zvlášť přátelští. Začaly výslechy spolukaplanů. Jeden vojenský lékař byl propuštěn z armády a mnoho přátel bylo pronásledováno. Stanislav byl nakonec odsouzen na 15 měsíců. V roce 1973 přišla amnestie, ale do duchovní služby se už nemohl vrátit. Odešel k rodnému bratru Rostislavovi do Veselé a Otec Jiří byl ustanoven administrátorem v Holýšově. (Historia Franciscana, Praha 2004)

O tom, jak svatý František štědře dopřává jeho bratřím humoru: … Pokračovalo soudní přelíčení s bratry Jiřím a Michaelem. S odstupem doby je nutno konstatovat, že to byl čas požehnání, vždyť na chodbě soudní budovy spolu hovořili představení františkánů a dominikánů jako za dob svatého Františka. Nebylo třeba nic skrývat, vždyť oni (StB) všechno věděli, nebo si to alespoň mysleli.

K pobavení soudců, o kterých se mimochodem vůbec nedalo tvrdit, že by byli nakloněni obžalovaným, k pobavení obžalovaných i jejich spřízněných duší byl předvolán bratr Jiří z Prahy. Soudce mu telefonoval den předem, naléhavě jej žádal, aby se dostavil k soudnímu přelíčení. Po předvolání odpovídal na kladené otázky: Jako všichni svědci byl nejdříve dotázán, zda chce uhradit mzdu a cestovné. Nechal si vystavit blanket do účtárny a pak soudce přednesl poslední z obligátních otázek: „Chcete odpovídat na dotazy soudce?“ Odpověď byla strohá, ale jasná: „Ne.“ Soudce chvíli koukal ne moc chytře a pak se zeptal: „A prosím Vás, proč jste sem přijel?“ Jiří se stejným klidem, s jakým divadlo začalo, také dokončil: „Pane soudce, včera večer jste mi telefonoval, a přál jste si, abych přijel. Tak jsem tady. O mé výpovědi nebyla žádná řeč.“ (Serafínská cesta, 2/1990)

Psal se rok 1983. V budově Krajského soudu v Plzni se konal proces s dvěma bratry františkány … Pohublý bratr ve zmačkané košili vypadal pro nezasvěceného jako zlomený člověk. Ovšem když vstal a pronesl před soudem: „Jsem františkán od svých 17 let a nikdy jsem toho nelitoval, jsem odhodlaný za to i trpět, vždyť to nebude poprvé“, vyrazil členům poroty na chvíli dech.

Mnohým přispěl P. Jiří k našemu růstu, ať to byly překlady nebo vlastní přednášky, ale v jednom byl tím nejlepším příkladem a přínosem pro naši formaci. Jeho život, ať dělal cokoli, vyzařoval lásku, pochopení, vyrovnanost, moudrost a nesmírnou radost.

Na svátek Všech svatých 1988 odsloužil Mši svatou s tím, že se necítí dobře, a za necelé tři neděle se jeho život končil. V nemocnici rozdával lásku do té doby, než ztratil vědomí. Lékaři se vyptávali naší sestry a zároveň jejich kolegyně, co je to za člověka, že i v posledních chvílích, kdy toho již moc nenamluvil, lákalo je vejít do pokoje a stačilo pouhé pohlazení jeho očí, ve kterých jiskra radosti zůstala i přes velké trápení. Dostalo se jim jasné odpovědi: „Vážení kolegové, to je Opravdový františkán.“

17. 11. 1988 se roznesla zpráva, že P. Jiřímu zbývá jen několik hodin života. Střídali jsme se po skupinách v modlitbách u jeho postele. Vzpomínám na modlitbu jednoho z našich bratří: „Pane, přijmi našeho milého Otce Jiřího, který prožívá své poslední chvíle mezi námi. Jeho srdce nevydrželo, protože je na své cestě životem rozdával všem, dobrým i zlým, a teď ten vyčerpaný sval přestal pracovat, aby ukončil jeho životní pouť. Děkujeme Ti za to, žes nám umožnil pobývat s touto ztělesněnou Láskou, Radostí a Dobrem. Amen.“ Bratr Jiří zemřel 18. 11. 1988 v 02:15 hodin za přítomnosti svého přítele kněze. (Serafínská cesta 4/1991)

A na P. Jiřího Mazance OFM lidé z Holýšova, z Plzně a terciáři vzpomínají dosud. Proto se dnes, 16. 11. 2008, po 20 letech od smrti P. Jiřího uskutečnila vzpomínková slavnost v Holýšově. Mše sv. byla celebrována P. Michaelem Pometlem OFM, P. Jordánem Vinklárkem OP a P. Hubertem Hainem, administrátorem farnosti Holýšov. Kostel se zaplnil téměř celý, zazněla „Píseň bratra Slunce“ svatého Františka a vše obklopovala atmosféra pokoje. Bylo vidět, že na P. Jiřího OFM lidé pořád s láskou vzpomínají. Je to dalším důkazem toho, že život smrtí nekončí, a to i pro ty z nás, kteří jsme neměli to štěstí P. Jiřího Mazance OFM potkat osobně. Bohu díky za příklad jeho života i za jeho přímluvy z nebe!