Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pobožnost ke Mši svaté na počest Nejsvětějšího Srdce Páně

22. 6. 2010

Příprava ke Mši svaté:

Velký, nekonečný Bože! Ty jsi vyvolil tento dům za svůj příbytek mezi námi a naplňuješ jej svou Velebností. Andělské kůry v nejhlubší úctě obklopují Oltář, aby s posvátnou bázní patřili na Oběť Tvého Jednorozeného Syna, Svého Nejvyššího Krále. I já, bídný hříšník, padám s nimi v opravdové pokoře na kolena před Tvou Božskou Velebností a vyznávám, že nejsem hoden ani své oči pozvednout k Tvé svatyni. Ale Ty milosrdný Bože svým tvorem, dílem Tvých rukou, nepohrdáš, ale vybízíš mne, abych vzýval Tvé Svaté Jméno. Proto se odvažuji předstoupit před Oltář, na němž Tvůj Syn bude konat Nejsvětější tajemství své nekrvavé Oběti. Obětuji Tobě tuto oběť na tentýž úmysl jako měl náš Spasitel Ježíš Kristus, když tuto Oběť při poslední večeři ustanovil a když ji krvavým způsobem na Oltáři Kříže konal.

Sjednocen s Božským Srdcem Spasitelovým chci Tobě, Všemohoucí Bože, vzdát při této Oběti nejvyšší čest a chválu, která Ti přísluší jako Nejvyššímu Pánu. Chci vděčně a kajícně vzpomínat na Jeho přebolestné utrpení. Sjednocen s přelaskavým Srdcem svého dobrého Spasitele chci v této Oběti uctít Tvou Nejblahoslavenější nebeskou Matku Pannu Marii, svatého Otce našeho Františka a všechny svaté, zvláště ty, jejichž svátek a památku dnes Církev svatá slaví. Chci Ti také, Bože, za všechna dobrodiní, mně a všem lidem udělená, vzdát díky, kterými Tě oblažilo nejsvětější Srdce Tvého Syna, když při poslední večeři pozdvihl oči k nebi k Tobě, Svému Všemohoucímu Otci a činil díky, žehnal chléb a kalich s vínem.

Sjednocen s Nejsvětějším Srdcem Spasitelovým chci při této Oběti, Tobě, Milosrdný Bože, podat zadostiučinění za své hříchy Jeho Nejdrahocennější Krví, jejíž jediná krůpěj má větší cenu, než nejpřísnější kající skutky všech lidí. Spolu se zásluhami tohoto Božského Srdce chci si vyprosit dobré srdce, všechny potřebné milosti, a šťastnou smrt, všem živým a zemřelým přátelům, dobrodincům, představeným a dítkám Serafínským úlevu, pomoc a spásu.

Dobrotivý Bože, uděl mi milost, abych při této Božské Oběti stejné ceny jako smrt Spasitelova, byl přítomen se stejnou zbožností, s jakou stála pod křížem Panna Maria, když Její Syn na něm umíral, a s takovou kajícností, s jakou byl přítomen na Mši Svaté svatý František, velký ctitel utrpení Páně.

Při stupňové modlitbě:

Ve Jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen. Milovaný Spasiteli! Hned na začátku se kněz pokorně sklání před Tvou Božskou Velebností, vyznává svou hříšnost a lituje jí. Také Ty jsi se tehdy bez váhání ponížil, když si přišel na svět. Přijal jsi podobu služebníka a zvolil sis, obtížen břemenem našich hříchů, pro naši spásu obtížnou cestu z chudého Betlémského chléva až na Olivetskou horu. Tam bylo Tvé Božské Srdce pro nás tak ponořeno v tak velké moře trpkosti a smrtelné úzkosti, že jsi padl svou Nejsvětější Tváří k zemi a zalit krvavým potem jsi bolestně volal nad námi hříšnými: "Smutná je duše má až k smrti!" Zarmoucený Spasiteli, i pro mne jsi trpěl tuto smrtelnou úzkost a bolest, i za mne jsi proléval svou Nejdrahocennější Krev. S upřímnou lítostí se biji v své hříšné srdce a volám: Je to má vina, má veliká vina! Milosrdný Spasiteli, Ty nepohrdáš zkroušeným a pokorným srdcem; nepohrdni ani mým srdcem plným lítosti, nýbrž omyj mě svou Nejsvětější Krví od všech poskvrn hříchů. Tuto velikou milost kajícného srdce mi pomozte vyprosit: má nebeská Matko Panno Maria, svatí a světice Boží, jejichž obrazy a ostatky jsou v tomto chrámu Páně, můj svatý Otče Františku a moji všichni svatí patronové!

Při Kyrie Eleison:

Pane smiluj se nad námi! Kriste smiluj se nad námi podle svého velikého Milosrdenství, vždyť Tvé Nejmilosrdnější Srdce nechce hříšníkovu smrt, nýbrž aby se obrátil a byl živ na věky. Nejsvětější Srdce Ježíšovo buď mou spásou!

Při Gloria:

Sláva na výsostech Božskému Srdci Pána Ježíše a Pokoj všem lidem dobré vůle, kteří upřímně milují Boha i svého bližního. Přesvaté Srdce Spasitelovo, darovalo jsi nám Pokoj, který svět dát nemůže. Chválíme Tě, dobrořečíme Ti, prameni všeho Dobra! Oslavujeme Tě se všemi srdci všech dobrých lidí. Vzdáváme Ti díky pro Tvou velikou slávu. Srdce Krále věčné slávy a Srdce Beránka Božího, jenž snímáš hříchy světa, smiluj se nad námi a přijmi naši prosbu. Ty sedíš po pravici Otce jako náš Prostředník, smiluj se nad námi a ujmi se nás. Ty jediný si Svatý, Ty jediný si Pán, Ježíš Kristus, jenž s Duchem Svatým ve slávě Boha Otce věčně žiješ a kraluješ. Amen.

Při kolektě:

Bože, který jsi Nejsvětější Srdce Pána Ježíše Krista, Syna Svého, ke všem věřícím učinil nadevše laskavým, dej milostivě, ať toto Srdce tak ctíme a milujeme, abychom skrze Ně a v Něm Tebe milovali a zasloužili si být od Tebe i od Něho milováni navěky. Amen.

Při Epištole:

Srdce Pána Ježíše, Srdce Nejvyššího Krále všech proroků a apoštolů, ať v mém ubohém srdci vzplane oheň Tvé Lásky, abych poznal a konal, co učili proroci a apoštolové. Sídlo věčné Moudrosti, nauč mne pravé a jedině užitečné moudrosti, abych dnes a po všechny dny svého života všechny své city, myšlenky, řeči a skutky obětoval ke Tvé velké cti a slávě a pro spásu své nesmrtelné duše. Srdce Ježíšovo, ve kterém jsou všechny poklady moudrosti a vědy, smiluj se nad námi!

Při Evangeliu:

Srdce Ježíšovo, nevyčerpatelný zdroj nebeských darů, prokázal jsi nám drahocenné dobrodiní, že jsi nám dal své svaté Evangelium a povolal jsi nás do své Církve! Vzdávám Ti za to nejvroucnější díky. Učiň svou Božskou milostí, abych světlo svaté víry, které jsem na křtu přijal, ve svém srdci zachoval neporušené a jeho mocí byl spasen. Dej také, aby i ti, kteří ve tmě bludů, nevěry a pochybností chodí, byli světlem svatého Evangelia osvíceni a k Tvému Božskému Srdci, kde budou požívat věčnou slávu, byli přivedeni.

Při Kredo:

Srdce Pána Ježíše, svatý chráme Pravdy Boží, z Tebe pochází všechno, co dobrý Spasitel hlásal a čemu Církev učil. Srdcem pevně věřím a radostně vyznávám toto svaté učení, kterému se s pomocí Boží nikdy nezpronevěřím. Buď mi posilou, Božské Srdce, Zdroji veškeré útěchy.

Při Obětování:

Srdce Pána Ježíše, nejdůstojnější Oběti pro Nejsvětějšího Boha, sjednocen s Tebou obětuji nyní Bohu Všemohoucímu a věčnému Neposkvrněnou Oběť, kterou Ti kněz na oltáři podává. Obětuji ji za nesčetné hříchy, přestupky a své nedbalosti, za všechny věřící křesťany, živé i mrtvé, aby jim prospěla ke spáse. S touto obětí obětuji Tobě i sebe sama, Tobě chci sloužit všemi silami duše i těla. Abych však byl Tobě obětí příjemnou, očisť srdce mé ode všech hříšných žádostí a poskvrn hříchu a dej, abych veškerým smýšlením a jednáním oslavoval Tebe, Boha svého, a Tobě jedinému se vždy líbil. Ó Jezu, tichý a pokorný srdcem, učiň srdce naše podobnými Srdci Svému.

Při Sanktus:

Svaté, Svaté, Svaté je Srdce Syna Božího, Spasitele našeho. Nebesa i země plny jsou slávy a velebnosti Jeho! Srdce mé plesá, a duše má raduje se v Bohu, Spasiteli svém. Ať žije Božské Srdce Ježíšovo, ať je chváleno a oslavováno po celé zemi! Spasiteli můj, pro oběť a zásluhy Nejsvětějšího Srdce Svého, rač katolickou Církev po celém světě chránit, zachovat a rozšířit, požehnej našemu Svatému Otci, našemu biskupovi, zeměpánovi, a všem pravověřícím křesťanům. Zvláště odporoučím Tvému milosrdnému Srdci své rodiče, bratry, sestry, kněze, zpovědníka, učitele, přátele a dobrodince a všecky, za které se mám modlit. Odplať všem věčnou blažeností. Proste se mnou Božské Srdce Spasitelovo všichni svatí a vyvolení Boží v nebesích, orodujte za mne a za všecky, které do přímluvy vaší poroučím, abychom zbožně živi na zemi, jednou byli přijati do vaší společnosti v nebi.

Při svatém pozdvihování:

Ó Ježíši, můj dobrý Spasiteli, Ty jsi se dal pro mne na Kříži pozdvihnout a zranit. Klaním se Ti pokorně s toutéž zbožností, s jakou se Ti klaněla Tvoje milá Matka pod Křížem stojící. Ó můj Ježíši, smilování! Sladké Srdce Ježíšovo, buď láskou mou! Ó Nejnevinnější a Nejsvětější Krvi, která jsi spolu s vodou vytekla z probodeného Srdce Spasitelova, buď tisíckráte pozdravena! Ó Nejsvětější Krvi, věřím v Tebe, doufám v Tebe, miluji Tě z celého srdce!

Po svatém pozdvihování:

Pane, Otče nebeský, shlédni milostivě na Oltář, na němž Tvůj Božský Syn z Nejsvětějšího Srdce svého duchovně Krev a vodu vylévá na očištění našich hříchů. Přijmi dobrotivě tuto čistou a svatou Oběť jako velikou cenu našeho vykoupení. Pohlédni na Jeho Srdce z lásky k nám zraněné, a vyslyš Jeho mocnou prosbu za nás. Nevolá o pomstu, nýbrž o smilování a odpuštění. Pro toto dobrotivé Srdce nás milující obměkči své otcovské Srdce, odvrať svou Tvář od mých hříchů, nechtěj na ně více vzpomínat a uděl mně svého Božského Požehnání a všechny potřebné milosti. Rač, ó nejmilostivější Bože, také se rozpomenout na duše, které předešly nás na věčnost a nyní ještě trpí v mukách očistcových. Zvláště Ti poroučím duše svých zemřelých rodičů, kněží, učitelků, dobrodinců, přátel, příbuzných a všech, za něž mám povinnost se modlit. Pro Oběť Nejsvětějšího Srdce Spasitelova vysvoboď je z očistce a uveď do sídla věčného světla a pokoje. Amen.

Při Pater Noster pomodli se Otče náš!

Při svatém Přijímání:

Nejsladší a lásky nejhodnější Ježíši, v Nejsvětější Svátosti Své voláš k nám: "Pojďte a jezte z chleba mého, a pijte z vína, které jsem vám připravil!" Ještě po smrti své dal jsi Sobě na Kříži otevřít Přesvaté Srdce, abychom touto ranou mohli k Tobě vcházet a s Tebou se spojovat. Věřím pevně, že jsi přitomen v Nejsvětější Svátosti! Skládám všechnu důvěru v Dobrotu Tvého Nejsvětějšího Srdce, a toužím se s Tebou spojit. Vím sice, že nejsem hoden, abych položil své nečisté srdce na Nejčistší Srdce Tvé, ale že Tvoje Milosrdenství je větší než má nehodnost a protože se tak snižuješ, že se hříšníky stoluješ, prosím Tebe, zavítej alespoň Svou Láskou a Milostí ke mně nehodnému a obohať ubohé srdce mé bohatstvím Svého Požehnaného Srdce. Přijď, ó Božský Slitovníku, nezamítej kajícího hříšníka! Přijď, ó nebeský Lékaři, a uzdrav mne nemocného!

Po svatém Přijímání:

Nalezl jsem Toho, koho miluje duše má. Ó Božský Ježíši, Ty jsi ve mně a u mně! Klaním se Ti a děkuji, že jsi Ty, Požehnaný Páně, do mého srdce ráčil zavítat! Způsob ve mně všechno, proč jsi přijít ráčil. Smiluj se nad mou ubohou duší a očisť ji Krví a vodou, která vyřinula z Nejsvětějšího Srdce Tvého. Ozdob ji milostí posvěcující, a ctnostmi Svého Nejčstšího Srdce! Rozněť chladné srdce mé plameny Lásky, jimiž Tvé Nejsvětější Srdce vždycky plápolalo. Vezmi mé srdce ve svůj majetek a učiň je podle Nejsvětějšího Srdce Svého! Panuj v něm a vypuď z něho vše, co se nelíbí svatým očím Tvým, abych mohl opravdu říci: Ty jsi Bůh srdce mého, dědictví moje a moje všecko nyní i navěky. Amen.

Při posledních modlitbách:

Ó Milosrdný Ježíši, uslyš mne! Milost Srdce Tvého obrať mne! Bolest Srdce Tvého zkormuť mne. Jasnost Srdce Tvého očisť mne. Krev Srdce Tvého posvěť mne. Voda Srdce Tvého obmyj mne. Kříž Srdce Tvého posilni mne. Koruna trnová Srdce Tvého ozdobuj mne. Rána Srdce Tvého obejmi mne. Duch Srdce Tvého oživ mne. Plápol Srdce Tvého stráviž mne. Plamen Srdce Tvého rozpal mne. Láska Srdce Tvého oblaž mne. Sláva Srdce Tvého objasni mne. Patření na Srdce Tvé potěš mne. Radost Srdce Tvého oblažiž mne. Bohatství Srdce Tvého nasyť mne. Do Srdce Tvého uchyluji se. Dej, abych v Něm žil a zemřel, abych vždycky miloval Tě a s Tebou v nebi shledal se. Amen.

Ó Nejblahoslavenější Panno Maria, Tvé Neposkvrněné Srdce je naplněno týmiž city smilování a lásky, jako Srdce Pána Ježíše, Tvého Syna, bylo naplněno. Přimlouvej se za mne, a zjednej mi svou přímluvou milost, aby užitky této Mše Svaté, jakož i všech ostatních, které se na celém světě slouží, mne posilovaly, abych všechny dny svého života jen slávě Boží a spáse své duše věnoval.

Všichni svatí Boží, a zvláště ty, svatý Františku, který jsi byl tak vroucím ctitelem Božského Srdce Spasitelova, proste za mne, abych i já podle příkladu vašeho varoval se hříchu a hříšné příležitosti, abych všechno z lásky k Bohu konal, trpělivě snášel, v milosti Boží setrval, a zemřel a na věčnosti odpočinek nalezl na Nejblaženějším Srdci nejlaskavějšího Spasitele. Amen.

(Zdroj: Řeholní kniha Třetího řádu svatého Františka Serafínského, 1908)