Jdi na obsah Jdi na menu
 


SILCA - nejenom izolační materiál

1. 9. 2009

Obrazek1. Paleta izol.desek SILCA 250 KM(dále jen silca) zabalená originál od výrobce, může být skladována i venku na dešti. Nejste tedy tolik omezení sklad.prostory. Na paletě s deskami síly 3cm je 85m2 staveb.materiálu. To je oproti jiným alternativám staveb.materiálů pro krby velký rozdíl. Navíc spotřebujete všechny nařezané zbytky.

 

 

Obrazek2. Protože mají desky Silca nízkou objemovou hmotnost, snadno se nakládají a navíc snižujete náklady na dopravu. Jejich vysoká pevnost Vám dovolí bezstarostnou manipulaci. Desky se nelámou, nepraskají a disponují nízkou prašností.

 

 

 

Obrazek3. Jejich rozměr 1000 x 625 mm Vám umožňuje s deskami jednoduše manipulovat na místě stavby. Pokud postavíte hranatou obestavbu krbu pouze z desek Silca, stačíte si s dvaceti deskami. Tento moderní typ obestaveb je dnes velmi žádaný a Silca je pro tento druh a způsob stavby přímo vyráběna. Díky tomu, že Silca je izolační a stavební prvek v jednom, šetříte čas, finance a práci.

 

Obrazek4. Pro kvalitnější řez se Silca navlhčí vodou. Použijte houbu nebo malířskou štětku a desku jednoduše navlhčete. Desky Vám budou při řezání i méně prášit.

 

 

 

Obrazek5. Desky se dají pohodlně zpracovávat ručními nástroji na dřevo nebo sádrokarton. Můžete je řezat u kraje, vrtat kraj, obrušovat, lepit bez toho aniž by se Vám odlamovaly rohy. Desky Silca se nedrolí ani nevykazují jiné nežádoucí vlivy.

 

 

 

Obrazek6. Hranu desky můžete strhávat dle Vaší potřeby. Zde se brusnou mřížkou zarovnává okraj desky do obouku, na čelní stranu sopouchu krbu (horní nástavby).

 

 

 

Obrazek

7. Desky Silca se musí před nanesením lepidla namočit stejným způsobem jako při řezání pilkou (buď houboou nebo malířskou štětkou). Navlhčení zajišťuje správné spojení lepidla s deskou.

 

 

 

 

Obrazek

 8. Lepidlo (SIKATERM) je k dostání buď 1,0 kg v sáčku nebo v kyblíku 6kg. Je připraveno přímo z výroby pro použití. Nemusí se s ničím rozmíchávat. Stačí jen prohnětat sáček v ruce, odstřihnout roh a můžete začít lepit. V případě kyblíku promícháte roztěrkou.

 

 

Obrazek9. Desku s naneseným lepidlem přiložíte na dané místo a přišroubujete izolačními šrouby pomocí akumulační ruční vrtačky. Sešroubovávání desek zajišťuje stabilitu a slouží pro urychlení technologického postupu stavby. Po vytvrdnutí lepidla se stává ze stavby monolit

 

 

Obrazek10. Při stavění desek na sebe je nutné dávat pro srovnání do roviny svlaky. Jsou potřebné i pro celkové zpevnění. Svlaky se všeobecně získávají z odřezků při samotné stavbě krbu, takže se využije opravdu všechen materiál.

 

 

Obrazek11. Svlak je menší kus desky (např. 30x15cm). Spojením jednoho svlaku s dvěma deskami na sobě dosáhnete zpevnění stavby.

Instalace svlaku: Navlhčíte svlak a plochu na kterou ho přilepíte. Nanesete lepidlo, přimáčknete na místo a jednoduše přišroubujete.

 

 

Obrazek12. Pro celkové zpevnění sopouchu k svlaku přistroubujeme i boční stranu.

 

 

 

 

 

Obrazek13. Na takto připravené svlaky můžeme standardním způsobem přilepit a přišroubovat připravený díl.

 

 

 

 

Obrazek14 Příprava otvoru pro výdechovou mřížku. Zbytek spotřebujete opět jako svlak.

 

 

 

Obrazek15. Takto připravený díl instalujeme na dané místo Pokud chceme otvor udělat uprostřed desky, vyvrtáme si na rozích budoucího otvoru díly, do kterých vložíme ocasovou nebo ruční pilu a otvor si vyřízneme.

 

 

Obrazek16. Detail spojení desky. Navlhčená deska - lepidlo - opět navlhčená deska - sešroubování. Při kvalitním spojení lepidlo vytéká z mezery mezi deskami.

 

 

 

Obrazek

17. Lepidlo z kartuše si můžete vymáčknout do připravené nádoby a nanášet špachtlí nebo používat lepidlo ve verzi v kyblíku a nabírat přímo z něj. Nezapomínat na promíchání v kyblíku nebo prohnětení kartuše.

 

 

Obrazek

18. Po dokončení sopouchu můžete přejít na přetažení kamnářskou perlinkou Silcatex-SE. Tato perlinka má odolnost do 550°C a na rozdíl od klasické perlinky vydrží v kamnářské mítce. Běžná perlinka se v kamnářské omítce do dvou let rozpadne, což vede k porušení struktury omítky a jejímu praskání, či vypadávání.

 

 

Obrazek

19. Perlinka se aplikuje standardním způsobem. Silcatex-SE přiložíte na desky a přetáhnete kamnářským lepidlem (doporučujeme rudomal,haftkleber,haftmortel) pro rychlý postup montáže. Toto lepidlo vytvrdne cca za 15 minut - v závislosti na okolní teplotě.

 

 

Obrazek

20. Pokud máte na krbu pravý úhel použijte pro zpevnění hliníkový roh, kterým prekryjete stávající z desek SILCA.

 

 

 

Obrazek

21. Přiložte Silcatex-SE a natáhněte lepidlo.

 

 

 

 

Obrazek

22. Po zaschnutí lepidla nanesete vrstvu kamnářské omítky (doporučujeme MODELLPUTZ 0,5-1mm) Doba tuhnutí cca za 30 minut i dříve v závislosti na okolní teplotě.