Jdi na obsah Jdi na menu
 


MANUÁL pro maminky po porodu

23. 5. 2012

 

 

Tento manuál píši s vědomím, že maminky i situace jsou různé a že personál to také nemá při své práci jednoduché. Proto přeji zdravotníkům co nejvíce vědomých milých maminek a rodičům setkání s vnímavým, zkušeným a laskavým personálem. Jsou tací a velmi si jich vážím, vím, že mají náročnou práci.

I pro hodiny po porodu a pro pobyt na oddělení šestinedělí je dobré, když budete mít informace o tom, jak to tam probíhá od někoho, kdo to v konkrétní porodnici alespoň trochu zná.

 Po porodu na porodním sále

  • narodilo se miminko, které je VAŠE, o které jste se uměla 9 měsíců krásně postarat, vše fungovalo, tak proč by to mělo být po porodu jinak? Personál by Vám měl být nápomocný a měl by Vás maximálně podpořit v péči o Vaše miminko. Ne, že sestra to umí lépe a tak se o něj (ale pro ni to je cizí dítě!) postará lépe než jeho vlastní maminka. Dětská sestra, lékař by měli matce pomoci, aby to uměla sama. Jemnou a nenápadnou radou, podporou. To je jeden z jejich hlavních úkolů, posílit v matce vědomí toho, že se zvládne starat o své dítě, že to umí. Ne "zachraňovat" děti před "neschopností" jejich matek... A pokud se tam nějaká "neschopnost" objeví, tak většina maminek to se správnou podporou zvládne. Rozumíte tomu???
  • Takže pokud Vaše děťátko nepotřebuje zvýšenou zdravotnickou péči, chtějte co nejideálnější bonding, plný NEPŘERUŠENÝ fyzický kontakt s miminkem hned po porodu.
  • I placentu můžete porodit s dítětem v náručí. Jediné co nelze u dítěte v náručí matky zvládnout, je ho zvážit a změřit - a to asi všichni uznáte, že není zapotřebí v první hodině (hodinách) kdy se človíček narodil. Že jsou důležitější věci. Ten plný fyzický kontakt (kůže na kůži) Vám totiž pomůže v nastartování mateřských dovedností, jistoty a Vašemu děťátku dá klidný, laskavý, pohodový začátek a pocit bezpečí (místo strachu, cizích rukou v rukavicích, světel, přenášení a pokládání na tvrdé podložky, chladu...). Kdo jednou viděl a vnímal projevy miminka, kterému byla dopřána plná mateřská náruč bez přerušení (třeba hodinu a déle), tak už mu bude smutno při pohledu na ty děti (a stále ve většině našich porodnic, hlavně v Čechách kde jsou pozitivní výjimky jen v několika málo porodnicích, Morava je celkově lepší), které jsou v prvních minutách života odnášeny proto, aby byly váženy, měřeny, zapsány do počítače... Ale personál v těchto porodnicích to zná asi jen takto, takže to považuje za normální, bohužel. Samozřejmě je jiná situace u dětí, které potřebují odbornou péči.
  • Zkuste umožnit Vašemu dítěti samopřisátí k prsu a pozorujte jeho ÚŽASNÉ SCHOPNOSTI, odvahu a sílu, instinkty. Toto je také nejlepší start do úspěšného kojení. Někdy (nebo někde...) není samopřisátí možné, je třeba málo času, tak chtějte alespoň děťátko v první hodině k prsu klasicky přiložit. Toto by už snad měla být ve všech porodnicích samozřejmost. Doufám... (píši to v červnu 2012).
  • Nenechte si odnést dítě po porodu se slovy (a nevěřte větám typu): "Teď se maminko potřebujete po porodu vyspat, tak my se o miminko postaráme, abyste mohla odpočívat." Pokud u Vašeho porodu nebyla medikace nebo větší ztráta krve, tak s velkou pravděpodobností stejně moc spát nebudete, ale budete přemýšlet jak se Vašemu miminku daří, kdy Vám ho přinesou atd. A navíc budete mít pak s děťátkem rozdílné biorytmy. Ono už bude vyspalé až Vám ho přinesou a Vám se naopak bude chtít spát...
  • I z porodního sálu chtějte odejít společně - někde to je běžná praxe, někde to lze domluvit na požádání a někde řeknou, že"to tak nedělají" - ale proč???

 

Na oddělení šestinedělí

  • Miminko, které jste porodily, je stále a už napořád VAŠE, je tedy normální, abyste byla účastna všech vyšetření a o všem plně informována, včetně případných dokrmů. Asi Vám to připadá samozřejmé, ale bohužel se to tak samozřejmě vždy neděje. A někdy je důležitá i iniciativa a připravenost matky.
  • Neočekávejte zde přílišnou podporu a rady od personálu. Navíc často jsou rady, které na tomto oddělení uslyšíte protichůdné. Možná to teď vypadá, že jsem vůči zdravotníkům nepřátelská, ale tyto příběhy a zkušenosti slyším vyprávět od maminek stále a stále a téměř ze všech porodnic (alespoň v mém regionu střední Čechy, zde vyjma 1-2 porodnic). Mezi personálem jsou opravdu veliké rozdíly, jsou tam výborní lidé, ale i ti méně dobří....  A když na to budete připravena, tak Vás to tolik nezaskočí (a obzvlášť v období šestinedělí).
  • V případě velmi nepříjemného personálu vězte, že se VŽDY ráno a večer mění služby  a máte tudíž šanci, že přijde někdo milý, kdo Vám dobře poradí, vysvětlí, pomůže... Těmto sestřičkám, doktorkám je dobré dát pozitivní zpětnou vazbu, aby vydržely tu empatii, laskavost dávat dál.
  • Kojte podle potřeb dítěte. Je dobré být na kojení teoreticky připravená. Navštívit v těhotenství dobrý kurz o kojení, prostudovat vhodné knihy a weby.
  • Mějte kontakt na porodní asistentku, laktační poradkyni, dulu.
  • Pečujte od začátku o prsa - výborné na bradavky je mateřské mléko, purelan, levandule, třezalkový olej. Vyhněte se kloboučkům a nepoužívejte preventivně bepanten (ten si nechte až kdyby byl opravdu zapotřebí).
  • I u nás již existuje možnost tzv. ambulantních porodů - tzn. že můžete odejít domů kdykoliv po porodu - za 2 hod., za půlden, druhý den... Tak jak by Vám to vyhovovalo, také podle stavu případné přeplněnosti v porodnici (např. nemožný rooming) a samozřejmě pokud nejsou nějaké zdravotní komplikace.

 

A konečně DOMA

  • Mějte doma nakoupené zásoby na jednoduchá, ale zdravá jídla. Vzpomeňte si na vývary co se dříve vařily šestinedělkám.
  • Dostatečně pijte, hlavně vodu a k ní jako doplněk kojící čaje.
  • Při kojení funguje NABÍDKA-POPTÁVKA obousměrně!
  • Kojené děti nemívají intervaly a je to normální.
  • Snažte se co nejvíce spát, spánkový deficit (kterého budete mít pravděpodobně dost) je silný podrývač psychické pohody. Takže když spí dítě, zkuste i Vy spát nebo alespoň odpočívat.
  • Naučte se nosit dítě v šátku, velmi Vám to usnadní život. Také je výborná hacka.
  • Cvičte!!! Buď někam choďte na skupinové cvičení pro maminky po porodu nebo si nechte poradit na individuální hodině - určitě lze někde přijít i s miminkem. A nebo se na poporodní cvičení už informujte v těhotenství.
  • Dopřejte si masáž a určitě je dobré si pak po šestinedělí nechat "srovnat tělo" a uvolnit z něj i napětí.
  • Zvěte si domů jen lidi, kteří Vám jsou příjemní, které máte rády, kteří Vám poradí, pomůžou nebo s kterými se zasmějete.
  • Najděte si v okolí nějaké Mateřské centrum ap. na setkávání s dalšími maminkami - opravdu důležité a potřebné.
  • Přečtěte si informace o očkování, zastánce i odpůrce a najděte si svoji cestu, která pro Vás bude bezpečná.
  • Velmi zvažte používání "protiprdíkových" kapek u miminka. Spíš se zaměřte, abyste jedla v klidu, pořádně jídlo rozkousala, pila vodu před jídlem. A přečtěte si knihu od pana dr. Karpa - Nejšťastnější miminko v okolí.
  • Nepoužívejte antiperspiranty, vhodná náhrada je třeba zásaditá sůl MeineBase.
  • A opět - mějte kontakt na porodní asistentku, laktační poradkyni, dulu ap. A když si nebudete s něčím vědět rady (což je normální!) nebo Vás přepadne úzkost, tak jim zavolejte.

 

Budu Manuál průběžně doplňovat. Tento původní text jsem vytvořila v červnu 2012. V tomto čase jsem ještě často negativně konfrontována s péčí o čerstvé maminky v našem porodnickém a zdravotním systému. Velmi u nás chybí kontinuální péče porodních asistentek v terénu a vnímavost a vstřícnost nemocničního personálu k matce a novorozenci jako jedné jednotce. Ale snad se toto bude pozitivně měnit.

Budete-li mít nějaký dotaz, můžete mě kontaktovat na telefonu: 775 35 42 15. 

Jitka Čejková

Další moje články s potřebnými informacemi, které doporučuji k přečtení zde

 

,

 Odkazy:

www.mamila.sk 

 www.kojeni.net 

www.kojeni.cz - laktační liga

www.rodina.cz/LLL - Liga La Leche 

www.ranapece.cz - podpora a pomoc rodinám, kterým se narodilo dětátko se zrakovým nebo kombinovaným postižením

www.hostcz.org - o.s., které pomáhá rodičům v péči o děti v náročné situaci

www.nedoklubko.cz  - sdružení rodičů a přátel nedonošených dětí

www.rozalio.cz - o.s. rodičů zabývající se očkováním