Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh jedné mámy

Jak jsem rodila své druhé dítě aneb co jsem napoprvé nevěděla...

Milá Jitko,

uvědomuji si, že hodně maminek ani netuší možnosti, které mají a které mohou využít. Ráda bych tedy shrnula přínos Tvé péče pro mě a mou rodinu. 

Já to možná dokáži i více ocenit protože mám srovnání 2 velmi rozdílných mateřských zkušeností. A tak si často vzpomínám na Tvou pomoc a ten rozdíl, který si uvědomuji při pohledu na své 2 dcery. První dceru jsem rodila nepřipravená, s důvěrou v nějaký porodnický systém péče, s představou "vždyt mi tam přeci nějak pomůžou, od toho tam jsou, nejsem žádný cimprlik" atp. a dodnes mi při oslavě jejích narozenin naskakují nepříjemné vzpomínky na ten náš první den, kdy se složitým způsobem narodila a já moc laskavosti, vstřícnosti a empatie od tehdejšího personálu = "profesionálů" nezažila . Ale pravda, dcera je zdravá, já také, tak na co si stěžovat, že... Na ten jeden den se přeci časem zapomene a když chci mít dítě, tak to holt musím "přetrpět". Takto jsem si to omlouvala mnoho let a asi by u toho i zůstalo, kdybys Ty nezačala dělat tu práci, kterou děláš. DĚKUJI!

Setkali jsme se spolu po letech, když jsem k Tobě přišla s bolavými zády, unavená, s touhou po dalším dítěti, která zatím zůstávala nenaplněná. Tys mě dala zase do "latě", začala jsem na sobě pracovat, pravidelně cvičit pod Tvým "přísným" dohledem, naučila jsi mě symptotermální metodu, díky které jsem začala rozumět svému tělu a ženskému cyklu a také jsi mě postupně uklidnila, že vše má svůj čas... A dala jsi mi kontakty na pro mě prospěšné lidi. Co neděláš ty, tak víš kam poslat .

A pak jsem najednou čekala miminko. A moje tělo na něj bylo dobře připravené. Byla jsem odpočatá, vyrovnaná. Díky znalostem cyklu a tedy rozpoznání ovulace, jsem si dokázala vypočítat termín porodu, který se docela podstatně lišil od klasického výpočtu v poradně. Ale naštěstí mám vstřícného a moudrého gynekologa, který můj výpočet a sledování uznal, takže i genetické testy byly dělány ve správný čas a porod nemusel být pak předčasně vyvoláván, protože ten opravdový TP byl o pár dní později... A malá se tedy mohla narodit přirozeným způsobem. Což bylo velmi důležité. Celé těhotenství probíhalo skvěle, když mě něco trápilo, byla jsi mi podporou a k dispozici dobrou radou nebo péčí, užívala jsem si těhotenské cvičení ve společnosti dalších těhulek a byly to pro mne krásně strávené chvíle, které patřily jen mně a miminku.

Také jsme se s manželem tentokrát na porod snažili připravit co nejlépe, včetně alternativ, kdyby se porod nevyvíjel úplně podle našich představ. Pochopila jsem, že i toto je docela důležité, nebýt pak zaskočená, zklamaná.... Díky Tobě jsme měli spoustu potřebných informací, různých technik pro úlevu od bolesti, které jsem se původně bála a myslela si, že raději využiji epidurál, o kterém s nadšením vyprávěly mé kolegyně . Byly pak velmi překvapené a braly mě za "exota" (jak ty s oblibou říkáš ), že uvažuji o porodu bez něj...

Ale já to taky tak nakonec zvládla! Nádhera. Nejsilnější a nejkrásnější den mého života, byla to ohromná síla a zážitek, na který nikdy nezapomenu - a hlavně ani NECHCI ZAPOMENOUT! Pochopila jsem, co to znamená porodit své dítě, dokázat to, tekly mi slzy radostí i smíchem, BYLO TO BÁJEČNÉ. A i pro mého muže, pro kterého to byl též velmi očišťující zážitek po zkušenosti z prvního porodu, u kterého byl jen tím, kdo mě držel za ruku a neuměl a samozřejmě ani nemohl pomoci . A  jsem si vědoma, že to bylo díky Tvé úžasné přípravě, kdy se i on po setkání s Tebou začal těšit na porod našeho miminka. A také díky Tvé podpoře během celého porodu, kdy jsi ho občasným mrknutím ujištovala a uklidňovala, že to je v pohodě, že si s tím vím rady, že to dobře zvládám a že jsi ho "nenápadně" a jemně podporovala v té empatické péči o mně. Pro mě jste byli výborný tým a skvělá souhra .

A samozřejmě také dobře vybraná porodnice. Ne v každé by to takto mohlo proběhnout... Což jsme ale opět věděli hlavně od Tebe a volba porodnice je velmi zásadní a bohužel, jak vidím ve svém okolí, máš pravdu, že to je velmi podceňované .  U nás byla výborná porodní asistentka i lékař a pediatr. Malou jsem měla od jejího narození NEPŘETRŽITĚ u sebe, nikdo mi ji ani na chvíli neodnesl, byla krásně heboučká, voněla, bylo úžasné se jí dotýkat a dívat se jí do těch velikánských očí. To vše si stále umím plně vybavit a s radostí a dojetím na celé její narození vzpomínám oproti prvnímu porodu, kdy jsem se snažila naopak na to co nejrychleji zapomenout a ještě mnoho měsíců byla pro mne vzpomínka na porod velmi nepříjemná. Je mi to líto vůči mé první dceři, ani jsme se nemohly po porodu spolu takto plně užít, odnesly ji klasicky po pár minutách na ošetření, pak mi ji přinesly už zabalenou a pak "musela" do postýlky vedle mně a mě tenkrát vůbec nenapadlo, že by to mohlo být jinak, o co jsme ochuzeny, že přicházíme o první doteky, seznamování a vítání na tomto světě... Myslela jsem si, že to je přeci tak "normální"... Ale už jsme si o tom s dcerou nedávno  popovídaly a i díky tomu si i ona uvědomuje důležitost způsobu narození a doufám, že až bude v budoucnu čekat své děťátko, tak jeho narození bude moci prožít také tak krásně jako já s její sestřičkou u svého druhého porodu. Moc bych jí to přála. A Tobě Jíťo moc děkuji, že jsi mi "otevřela" oči, dala tolik skvělých informací a tím mým důležitým životním obdobím mě krásně, lidsky a zároveň profesionálně provedla.

Byla pro mě pak důležitá i Tvá péče po porodu, začínající problémy s kojením jsme nakonec v pohodě zvládly díky Tvým radám a podpoře hned v začátku. A skvělé byly masáže, kdy jsem si mohla relaxovat a nechat se opečovávat, zatímco malá spala v autosedačce na balkoně. Já tak mohla hlubokou relaxací dohánět spánkový deficit .

A protože mám ty dvě dcery, tak doufám, že toto vše budeš ještě  dělat dlouho (tuším, že to je náročné i když se vždycky tváříš, že to je v pohodě, že jsem si to přeci "odmakala" sama, ale určitě to je hodně i o Tvé namáhavé práci), protože pokud budou ty moje holky chtít Tvou podporu, tak vím, že budou v dobrých rukách.

Mnohokrát velké díky,

Bára Z.

(dodatek od Jitky: šikovné duly a skvělé porodní asistentky jsou v celé naší republice, takže: získejte na ně kontakty ve svém regionu, určitě Vám to bude ku prospěchu)