Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak si ZAHRADU upravit - Fontánky, chrliče a pergoly - BYLINKY a jak s nimi zacházet - Péče o TRVALKY

7. 2. 2019

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Jak si zahradu upravit"

Obrazek

Růže s prostou květovou korunou jsou přístupné opylovačům 

(Ivana Dvořáková ze soutěžní zahrady)

,,Naším cílem je vytvořit rozrůzněné prostředí pro pestrou paletu

druhů živočichů, které budou zahradu využívat jako odpočívadlo, úkryt nebo prostor pro rozmnožení. Inspirujeme se jejich přirozeným prostředím a zasadíme ho šetrně mezi záhonky, cestičky a lavičky. Věříme, že tam, kde se daří přírodě, daří se i člověku."

,,Než začneme zahradu upravovat, je nutné zamyslet se nad jistým přístupem, nad zásadami, které by měla každá Živá zahrada ctít a řídit se jimi."

Tady jsou:

Principy Živé zahrady

1.Používejme metody organického zahradničení – vyvarujme se jakýchkoliv chemických přípravků a používejme organická hnojiva (kompost, hnůj, rostlinné výluhy a preparáty). Upřednostňujme biologické způsoby ochrany rostlin (podpora a cílené nasazování predátorů škůdců). Pamatujme, že i plevel má na zahradě své místo, proto ho neničme tam, kde nepřekáží.

2.Nepoužívejme rašelinu, protože těžba rašeliny v přírodě je velice destruktivní a zanechává hluboké a nezcelitelné rány. Namísto rašeliny užívejte svůj vlastní kompost, který obsahuje všechny potřebné živiny v ideálním poměru, a navíc do půdy navrací půdní život. Pro rostliny vyžadující chudý a kyselý substrát lze použít kompost z bukového či dubového listí, případně z mladých větviček jehličnanů. V zahradnických obchodech lze zakoupit i různé přírodě příznivější náhražky rašeliny (např. kokosová vlákna)

3.Nesnažme se mít celou zahradu pečlivě upravenou a ponechme místa i s vysokou trávou. Nakrátko sekaný trávník je téměř mrtvý a zvířata se mu z daleka vyhnou. Mají-li mít ráva a byliny v ní rostoucí mít možnost vysemenit se a rozrůst, promění nám trávník po čase v květnatou louku. Při sekání zkusme občas zaměnit motorovou sekačku za tradiční kosu či srp. Kromě toho, že si zdravě protáhneme tělo, zachráníme spoustu druhů hmyzu před smrtí rozdrcením v rotoru sekačky.

4.Ponechme někde v zahradě hromadu listí a klidně i větví jako úkryt pro obojživelníky, plazy, hmyz, pavouky a malé savce. Listí shrabujme pod křoviny, na podzim nechme na zemi část spadaného ovoce. Část jablek a jiných plodů ponechme i na stromech.

5.Udělejme si na zahradě “divoký koutek” – můžeme zde pěstovat plazivé či popínavé keře (například ostružiny a břečťan), své místo zde naleznou i divoké druhy rostlin. Například takové kopřivy nám do zahrady přilákají mnoho druhů motýlů. Vhodné je takový koutek umístit do neméně navštěvované části zahrady, kde nikomu nevadí a zvířata mají potřebný klid. Přihoďte i hromadu nařezaného dříví a kamení či starý mrtvý strom, který také významně podpoří potenciál vaší zahrady.

6.Pokuste se, pokud je to jen trochu možné, pěstovat původní druhy stromů, keřů a květin. Vybírejte takové odrůdy, které nejenže přinášejí bohatou a chutnou úrodu, ale poskytují také útočiště a potravu živočichům. V případě ovocných stromů je například vhodné sáhnout po původních krajových odrůdách, které jsou nejlépe adaptované na místní podmínky, netrpí nemocemi a nabízejí bohatost vůní a chutí ovoce našich babiček a prababiček. Ke všem se jedná o krásné a vzrůstné stromy, pod nimiž zvířata i my nalezneme příjemný stín.

7.Nikdy nepřenášejme rostliny pro zahradu z přírody! Každý odběr organismů z volné přírody je dnes nelegální. Význam živé zahrady tkví v tom, že vytváří nové prostředí pro ohrožené druhy rostlin a živočichů, nesmí tedy vznikat na úkor přirozeného prostředí.

8.Kupujme semínka a sazeničky rostlin nejlépe rovnou od místních zahradníků, abychom měli jistotu, že se jedná o původní druhy. V obchodech nadnárodních společností původní rostliny většinou nenajdeme.

9.Nerozšiřujme rostliny z naší zahrady do přírody! Nikdy nemůžeme vědět, zda tam tato konkrétní rostlinka patří a jak by mohla ovlivnit své okolí, kdyby se v přírodě uchytila.

10.Neizolujme si zahradu od okolí budováním neprostupných plotů. Máme-li zděný plot, vytvořme do něj alespoň otvory, které umožní živočichům prostupovat z okolní krajiny a navracet se do ní. Bez toho se k nám ježci či obojživelníci nedostanou. Ideálním řešením je samozřejmě plot živý, tvořený z našich původních bobulovitých dřevin.

11.Nerušme hnízdící živočichy a nepřibližujme se k jejich hnízdům. Vězme, že nás neustále pozorují bystré oči predátorů (straky, sojky, kočky), kteří, pokud je na hnízdo upozorníme, ho okamžitě vyplení.

12.Poskytujme živočichům vodu po celý rok. V ideálním případě vybudujme zahradní jezírko. Nemáme-li dostatek prostoru, nainstalujme alespoň bezpečné napajedlo. To je vhodné umístit na zem na volné prostranství (aby měli pijící živočichové možnost včas spatřit případného predátora a utéct), přičemž vodu v něm měníme ideálně každý den. U jezírek nezapomeňme, že nesmějí mít kolmé břehy, aby se z nich vždy dostali jak živáčci, kteří omylem spadnou do vody, tak žáby a čolci poté, co se rozmnoží či metamorfují z pulců larev. U nebezpečných nádrží stačí nainstalovat šikmé hrubé prkénko nebo schůdky z kamenů.

13.Poskytujme živočichům potravu po celý rok. Především se jedná o přirozenou potravu, ale nebojme se nainstalovat i krmítko.

14.Poskytujme živočichům také dostatek úkrytů a míst k rozmnožování – instalujme pro ně budky (ptáci, netopýři, hmyz, ježci, čmeláci atd.) Pro plazy a hmyz jsou ideální suché zídky či hromady kamení. Užitečné živočichy v zahradě také podpoříme, pokud ponecháme část kompostu po celý rok netknutou.

15.Zapisujme si vše, co a za jakých okolností na své zahradě zahlédneme a zaslechneme. Časem budeme moci porovnávat svá pozorování s roky minulými a jistě dojdeme k zajímavým závěrům.. Nebojme se svá zajímavá pozorování sdílet s místní ochranářskou (ČSOP, ČSO) či vědeckou (ústav, muzeum, univerzita) institucí.

16.A na závěr, najděme si čas odpočinout na své zahradě a užívat si ji!

www.zivazahrada.cz

 

Pro inspiraci na Vaše zahrádky

,,Fontánky a chrliče obohatí Vaši zahrádku nebo zahradu - Voda je darem Země."

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

,,I jezírko by mělo mít na zahradách své místečko. Tam, kde bude potěšením pro oči."

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

,,Je to doopravdy krása!"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

,,Cestičky a truhlíky také mají své místo v zahradách - dávají jim smysl krásna."

Obrazek

,,Pergoly a altány mohou být i jednoduché - pokud dokážeme vdechnout kouzlo, které jim náleží."

Obrazek

 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek 

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

,,Bylinky ze supermarketu - jak s nimi zacházet"

,,Ing. Jiří Bajer nám poradí, jak doma uchránit bylinky zakoupené v supermarketu. Zkontrolujte, zda jim není malý květináč a dopřejte jim vláhu a světlo. Na jaře je budete moci zasadit do záhonku nebo do truhlíku."

Hobby naší doby 2.1.2011 - zadejte do vyhledávače:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/210562223000001-hoby-nasi-doby/video/139633

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

,,Péče o trvalky"

,,Olga Humlová poradí, jak nejlépe se můžeme postarat před zimou o trvalky na našich zahradách."

Hobby naší doby 8.12.2018 - zadejte do vyhledávače:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/218562223000036/video/662358

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO