Jdi na obsah Jdi na menu
 


VP Agro | Aktuality

 ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

AROS-osiva | slunečnice černá

 

,,SLUNEČNICE -

KVĚTY  SLUNCE"

 

Sehenswürdigkeiten im Salzburger Lungau mit Schloß Moosham - Hotel Alm.Gut im Salzburger Lungau

 

,,Slunečnice mám velice ráda a proto jsem zde zařadila o těchto slunečních květech několik vět, které jak doufám si přečtete a tak se dozvíte, že i těmto nádherným slunečnicím náleží tato stránka po právu.“

     ,,O dovolené jsem projížděla našimi krajinami a spatřila jsem několik lánů slunečnic. Byly úchvatné svou rozlohou a svým okouzlujícím žlutavým zbarvením. A co dodat ? Tajil se mi dech, jak mne nabíjely svou neviditelnou energií - pro mě tak potřebnou ! 

A doopravdy slunečnice své hrdě vztyčené hlavy otáčejí za sluncem….“

Obrazek

,,SLUNEČNICE -

BOŽSKÉ  ROSTLINY“

POVLEČENÍ S MOTIVEM 3D - SLUNEČNICE > varianta SLUNEČNICE > 140 x 200 70 x 90

,,Podle staré indiánské legendy jsou ve slunečnici zakódovány všechny zkušenosti vesmíru od začátku jeho stvoření."

,,Podle tohoto mýtu je slunečnice božská rostlina, kterou ,,vyrobili bohové.“ Před dávnými časy přišli na Zem, našli tady, ale lidi, kteří nebyli ještě schopni pochopit mnohé vesmírné zákony, nemluvě o takových složitých věcech, jako jsou souřadnice času a prostoru. Bohové chtěli svou zkušenost i s poselstvím a odkazem, že naši planetu navštívili, do něčeho zapsat. Předpokládali přitom, že potrvá nejméně dvacet až třicet tisíc let, než člověk dospěje do úrovně, aby tyto zákonitosti a jevy pochopil. Uvažovali, že dřevo zpráchniví, na skále se podepíše eroze, a tak ve svém vesmírném korábu vyrobili v laboratoři umělou květinu, kterou byla právě slunečnice. Do ní zakódovali všechny vědomosti i poselství o své návštěvě."

     ,,Každá slunečnice, když si jí pozorně prohlédneme, má levotočivou a pravotočivou spirálu. Všechny galaxie ve vesmíru jsou v takových spirálách. Spirála se jako znak vyskytuje navíc i v nejstarších písmech a kresbách – například v egyptských a ještě starších sumerských. Spirála představuje i základ života. Proč by se jinak tak rozšířila ?"

     ,,Na slunečnici nese každé semínko jednu informaci, každé má svůj čárový kód – a čárový kód, my, lidé, známe teprve posledních dvacet let. Je zajímavé si prohlédnout tato slunečnicová semínka – ani jedno není stejné."

Obrazek

  ,,Květ slunečnice spolu se semínky je v uzavřeném kruhu a podobá se slunci, otáčí se za ním. Semínka slunečnice v současné době zpracovávají počítačoví odborníci. Indiáni věří, že možná právě díky slunečnici se změní náš pohled na vznik a vývoj vesmíru."

 

Obrazek

,,SLUNEČNICE - 

KRÁLOVSKÝ  KVĚT“

 Svolného osud vede a vzpurného vleče

 ,,Královským květem, který se točí stále za svítícím sluncem, je beze sporu Slunečnice. Léčivost již zmizela z receptur, známe jen hodnotný slunečnicový olej. Neměli bychom slunečnici věnovat více pozornosti a obdivu ?"

      ,,Již kněžky Inků znaly hodnotné energie, které tento květ slunečnice v sobě nosí. Zdobily se jím, když prosily pro svůj národ o plodnost, zdraví a moudrost. Antický Manitus používal slunečnici při všech kousnutích, horečce, epilepsii a malárii. V Rusku, kde náboženství požadovalo dlouhý půst, byl živočišný tuk nahrazován slunečnicovým olejem."

 ,,Slepice snášejí více vajíček, krávy více dojí, koně elegantně klušou, když se jim do krmiva přimíchá trochu slunečnicových semen."

 

     Obrazek,,Olej a semena snižují hladinu cholesterolu, tedy léčí arteriosklerózu, vysoký tlak. Slunečnice mimo jiné obsahuje vitamín E, cholin a lecitin. Je dobrá pro játra, nervy, činí pokožku hladkou, posiluje nehty a vlasy."

     ,,Po atomovém výbuchu v Černobylu se v těchto místech hojně sely slunečnice, aby do sebe vsakovaly odpad. Již po deseti dnech do sebe rostliny pohltily 95 procent stroncia a cesia."

     ,,Tak jako slunečnice čistí půdu, tak čistí i naší krev a sliznice, o čemž svědčí úspěchy olejové kůry při parodontóze. Při slabozrakosti se má denně rozžvýkat hrst slunečnicových semen, což údajně způsobuje zázraky. Slunečnice posiluje plodnost."

     ,,Masáže slunečnicovým olejem mírní revmatické bolesti svalů, kostí, posilují plíce, ,,vytahují jedy,“ uvolňují hleny. Slunečnice posiluje vývoj osobnosti, vyživuje mozek a pomáhá při myšlení a učení."

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

Obrazek,,Pražená Slunečnice"

 

 

 

     ,,Slunečnice je díky vysokému obsahu oleje jednou z nejčastěji přidávaných přísad do pečiva, které obohatí nejen o vitamín E, hořčík, selen, kyselinu listovou ( vitamín řady B ) a zinek, ale je i velmi dobrým zdrojem rostlinné bílkoviny a vlákniny. Na Slunečnici jsme zvyklí v mnoha podobách a co potom pražená Slunečnice ? Tak jako chuť kávového zrna závisí na technologii pražení, tak i způsob pražení ovlivní výslednou chuť Slunečnicových semínek. Naše pekařství nabízí nezaměnitelnou ,,oříškovou“ chuť pražené slunečnice, kterou můžete zakoupit v obchodech ze zdravou výživou."

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

slunečnice

,,Slunečnicový olej" 

  ,,Je nejčastěji používaný. Vylisovaná slunečnicová semínka dávají oleji ráz  bez vedlejší chuti, který snáší i poměrně vysoké teploty. Je velice prospěšný pro naše zdraví !"

Obrazek

,,Slunečnice roční“

Latinsky : Helianthus annuus

Čeleď: hvězdnicovité - Asteraceae (lat.)

Typ : letnička

Nároky : světlo a vlhko

Popis :

Slunečnice se dnes pěstuje v mnoha barevných odrůdách. Základní druh pocházející ze Severní Ameriky má silný chlupatý stonek s velkými řapíkatými listy a na konci jedním velkým úborem. Existují však i zakrslé rozvětvené formy, které mají více drobných úborů. Základní barva květenství je žlutá, dnes jsou k dostání také kultivary s červeným, hnědý, oranžovým či vícebarveným úborem. Jazykové květy vyrůstají v několika řadách po obvodu velkého terče.

Výška : 0,3–2,5 m

List : chlupatý, kopinatý, řapíkatý, střídavý, zubovitý

Barva listu : zelená

Květ : úbor, základní druh má velký terč žluté či hnědé barvy a výrazné jazykovité květy v několika řadách, jasně žluté barvy, existují i kultivary poloplné a plné

Barva květu : červená, dvoubarevná, oranžová, tmavě hnědá, žlutá/zlatá

Plod : nažka

Barva plodu : černá, stříbrná/šedá

Nároky na půdu : humózní, výživná

Nároky na světlo : plné slunce

Nároky na vlhkost : vyšší

Atraktivita : květ, květy k řezu, medonosné, plod

Použití :

Vysoké kultivary jsou výraznými solitérními květinami letní zahrady. Menší odrůdy se uplatní ve skupinách letniček, v obrubách, nádobách i k řezu.

Ostatní :

Slunečnice je náročná na vláhu a živiny, musíme ji přihnojovat. Ve váze dlouho vydrží, ale uvolňuje hodně pylu, který milují včely.

Kvetení : červenec až srpen

Zralost : září až říjen

Výsev : duben až květen

Výsadba : duben až květen

Obrazek

 ,,Slunečnici ošetřujte ihned po výsevu před vzejitím. Po vzejití slunečnice a při výskytu prudkých dešťů mohou odražené části ošetřené půdy způsobit poškození listů (do stádia 2-4 listů), které však nemá vliv na květ a výnos slunečnice.“     Ludmilka

Slunečnice: stahuj zdarma programy

,,Zdravá Slunečnicová chalva"

Obrazek

,,Tato zdravá pochoutka je připravována z vysoce kvalitních přírodních komponentů, kde základní surovinou jsou rozemletá sezamová nebo slunečnicová semínka, která se namelou a smíchají s medem nebo cukrovým sirupem. Podle zvyklostí se do hmoty přidávají pistácie, mandle, skořice, kardamon, rozinky, různé oříšky atd. Vzniklé "těsto" se zahřeje a lije do forem různých tvarů. Chalva je vydatným zdrojem proteinů, vitamínů a stopových prvků. Chalva obsahuje draslík, hořčík a železo. Proto je zvlášť vhodná ke zdravé výživě dětí a sportovců. Je připravována tradičními metodami již z doby byzantské, bez chemických procesů a konzervačních látek. Čistá bez přísad je vhodná i pro diabetiky."

Mnoho druhů této ,,Slunečnicové chalvy,"naleznete na stránkách pod názvem Chalva :

www.e-bonbonek.cz

( Děkuji Katce za informace, které mi podala o Slunečnicové chalvě a doporučila nám všem tuto chalvu s citronem a k bílému vínu a ještě - tyto stránky k návštěvě ).

Obrazek

,,Slunečnicový sirup"

,,Babský recept ze slunečnice, pomáhá při nachlazení. V litru vody se vaří 25 g semen slunečnice tak dlouho, dokud objem kapaliny neklesne na polovinu. Přidají se dva decilitry ginu jako konzervační prostředek a med pro chuť. Sirup je vynikající na kašel, nachlazení a plícní potíže. Čaj s opražených semen slunečnice můžete vyzkoušet i na horečku."

http://data6.superhry.cz/TSO_40e1f8z/1600/003/3676-1600.jpg

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO